van der Horst

Paul Ricard: Nabeschouwing Marc VDS

BMW Sports Trophy Team Marc VDS wist in de 1000 km. van Paul Ricard een podiumplaats te behalen, ondanks het feit dat ze als allerlaatste vanuit de pitlane aan de race moesten beginnen. Lucas Luhr, Markus Palttala en Maxime Martin reden met de #46 BMW Z4 GT3 naar de derde plaats.
De wedstrijd was één van de beste races uit de geschiedenis van de Blancpain Endurance Series. Het bleef tot de laatste ronde ontzettend spannend en de top-3 werden uiteindelijk slechts door tien seconden gescheiden.

Na de vrije trainingen leek een podiumplaats voor Marc VDS echter een utopie. Door een probleem moest er een vanuit België overgebrachte nieuwe motor worden gemonteerd, en de mecaniciens hadden slechts tweeëneenhalf uur nodig om die klus te klaren, zodat de wagen klaar was voor de kwalificaties op zaterdagochtend. Martin slaagde er in om de achtste tijd neer te zetten, maar volgens het reglement moet er na een motorwissel vanuit de pitlane worden gestart.

Het was Markus Palttala die die opdracht kreeg en de Fin kweet zich uitstekend van zijn taak. Na 15 ronden had hij al meer dan de helft van de 60 wagens voor hem ingehaald en na een uur lag hij op een 22ste positie. Ook Luhr en Martin wisten heel wat plaatsen te winnen en twee keer kon de wagen de leiding nemen.

Tegen het eind van de zes uur had de auto elke tegenstander in de race op zijn minst één keer ingehaald en de drie rijders wisten elk opmerkelijke passeermanoeuvres uit de mouw te schudden, tot groot plezier van de fans op de tribune. Uiteindelijk bleek de #46 niet over de nodige snelheid te beschikken om de twee leidende wagens te passeren en kwam de auto als derde over de finish.

Lucas Luhr, BMW Z4 GT3 #46
"Een groot deel van dit resultaat is de verdienste van de jongens, die hard hebben gewerkt om de wagen klaar te krijgen. Ze waren ontzettend vroeg op en hebben tot aan de finishvlag hard doorgewerkt. De wagen reed perfect, iedere pitstop was foutloos. Markus en Maxime zetten ook schitterende stints neer. Het is heel leuk om opnieuw in dit kampioenschap te kunnen rijden, want het niveau is heel hoog en de tegenstanders zijn fantastisch. Dit was in ieder geval een uitstekende voorbereiding voor de 24 uur van Francorchamps."

Markus Palttala, BMW Z4 GT3 #46
"Toen ik aan het eind van de pitlane stond leek er me een minieme kans op een podiumplaats te bestaan, maar echt geloofde ik er niet in. Het was ontzettend plezant om al de andere wagens op te jagen en er zo veel te passeren, zeker in de eerste stint. Dit was een echt heel goede race. Vanuit de pitlane vertrekken en op het podium finishen is echt fantastisch. Ik ben dan ook heel gelukkig. Met een sterk startveld als dit kan je met onze startpositie niet eens zeker zijn van een plaats in de top-10. Nu kijken we al uit naar Spa, een wedstrijd die voor mij en het hele team heel veel betekent."

Maxime Martin, BMW Z4 GT3 #46
"Van in de pitlane vertrekken en op het podium finishen is best verbazend. Het hele team mag heel gelukkig en trots zijn. De pitstops waren schitterend, de inspanningen om 's nachts de motor te vervangen groot. Ik ben het hele team ontzettend dankbaar. Lucas en Markus leverden schitterend werk, ik denk niet dat we meer hadden kunnen doen. Alles startte heel slecht, maar finishte uitstekend. Dit is ook schitterend voor Marc, want we racen uiteraard voor hem! Nu is Francorchamps ons volgende doel."

Marc van der Straten, Teameigenaar
"Van alle races die ik met dit team al heb meegemaakt, moet dit één van de meest verbazingwekkende geweest zijn. Vrijdag zag alles er nog heel somber uit, maar dankzij de grote inspanningen van iedereen staan we hier nu met champagne en trofeeën in onze handen. Ik kan niet geloven dat we op het podium zijn gefinisht! Nu leggen we ons helemaal toe op de 24 uur van Spa. Het is een wedstrijd die heel veel voor me betekent en ik hoop dat we daar een goed resultaat kunnen neerzetten."

Marc VDS PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Blancpain GT Endurance op dinsdag 23 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons