van der Horst

Paul Ricard: Opnieuw Belgisch feestje met WRT en VDS op één en twee

2b1a9c944a5fdeabcd461ff92fd4d2cfab87bd54.jpg
Het zag er na de kwalificaties niet naar uit dat de Belgische delegatie voor de derde keer dit seizoen met de zege zou gaan lopen, desondanks ging na drie uren racen de overwinning naar de Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra van Ortelli/Mies/Haase. Een goede pitstop strategie bezorgde het merk met de vier ringen de overwinning. Ook de BMW Z4 van Leinders/Martin/Palttala rukte mooi op een eindigde tweede terwijl de Kessel Ferrari van Gattuso/Rigon/Zampieri het podium vervolledigde. De overwinning in de Pro-Am klasse kende net zo goed een Belgisch tintje, Louis Machiels en zijn teamgenoten Hommerson en Bertolini stuurden hun AF Corse Ferrari naar de zege. Met verder de ProSpeed Porsche van Goossens op de vijfde, de tweede VDS BMW op de zesde en de KRK Mercedes op de elfde plaats toonden de Belgische teams nogmaals tot de top van de Europese GT racerij te behoren.
  • LTF
e1322ce0ffe2fb450a42ce31af284a6c2592c7ad.jpg
Geen vijfde opeenvolgende overwinning dus voor Marc VDS Racing, maar met een tweede plaats op een circuit dat de BMW niet lag mag men toch zeer tevreden zijn. Al op vrijdag klaagden de rijders van te weinig topsnelheid  op de lange rechte lijn, wat daarna resulteerde in matige kwalificatietijden. In het begin van de race lag de BMW #3 net buiten de top tien, maar na de eerste serie pitstops klom deze op naar derde stelling. Men liet de BMW al vroeg terugkeren voor zijn laatste pitstop om alzo aan de snelle Maxime Martin de kans te geven op te rukken. Martin kwam als derde de baan op in het wiel van de WRT Audi van Ortelli. Martin kon de Audi echter nooit voorbijgaan maar beiden maakten nog een plaats goed ten koste van de Kessel Ferrari, zodat de BMW op het tweede trapje van het podium belandde. Een mooi resultaat waarmee men bovendien de leidersplaats in het kampioenschap weet te versterken. De tweede wagen van het team reed zijn beste race tot nu toe en Longin en zijn teammaats klommen al snel op binnen de top tien om uiteindelijk als zesde de vlag te nemen. Nog voor het Marc VDS Racing team begon aan zijn indrukwekkende zegereeks van vier opeenvolgende overwinningen was het de Belgian Audi Club Team WRT die als laatste nog eens een BES race won, namelijk de 24 uren van Spa verleden jaar. WRT neemt nu weer over en won de race met het trio Ortelli/Haase/Mies ondanks dat beide wagens zich slecht kwalificeerden voor de race. Het team legde de basis voor de overwinning met een goed geplande eerste pitstop die de wagen naar de tweede plaats katapulteerde. Een foutloze Ortelli maakte het werk  af door een sterk rijdende Martin af te houden. Minder geluk was er voor de wagen #2, Sandstrom moest al in het begin van de race opgeven met transmissie problemen.

81335a672877d1404b800dfbdf7a6b4cfc2b0064.jpg
Bij ProSpeed Competition liet Marc Hennerici zich weer in negatieve zin opmerken door al vroeg in de race een Audi te raken, met een beschadigde auto kon hij echter verder en rukte hij zelfs op naar de vierde plaats. De pitstop verliep echter alles behalve ideaal en de wagen viel terug naar de vijftiende stek. Een ontketende Marc Goossens kon later echter nog terugkeren naar de vijfde stelling. Dylan Derdaele ging van de baan met de tweede wagen van het team, die hij deelt met Maxime Soulet en Paul van Splunteren. Ook KRK Racing mag terugkijken op een knappe race, zowel Dennis Retera als Koen Wauters reden een sterk tempo en hadden zelfs zicht op een plek in de top vijf. Vanthoor die als derde en laatste instapte kon dat tempo echter niet aanhouden en zakte mede door een tik van landgenoot Barlesi terug naar de elfde plaats en moest zo de eer van eerste Mercedes wagen laten aan de Black Falcon wagen die één plaatsje hoger eindigde.

Ook Louis Machiels kan tevreden terugkijken op de race, met zijn AF Corse Ferrari eindigde hij en zijn snelle teamgenoten Bertolini en Hommerson net naast het algemene podium. Wel behaalden ze de overwinning in de Pro-Am klasse voor twee andere Ferrari’s. Ook Nico Verdonck reed een mooie race, nadat de wagen die in het begin nog als achtste doorkwam na een schuiver was teruggevallen buiten de top 20, bracht hij de wagen nog terug naar veertiende stelling, net achter de ART McLaren. Ook van Jeffry van Hooydonck zette een mooie stint neer en streed met de VDS BMW van Paltalla om de zesde plaats wanneer hij een achterblijver niet kon ontwijken. Greg Franchi moest de Vita4One BMW al vroeg in de race aan de kant zetten. Andrea Barlesi die zijn eerste race dit jaar in het kampioenschap reed beëindigde na het contact met Raf Vanthoor de race en klasseerde zich als zeventiende. Ook Christian Kelders mocht het podium op want de Belg won met zijn Porsche de Gentlemen Trophy en klasseerde zich als zesentwintigste algemeen.

Na alweer een mooie wedstrijd is het nu uitkijken naar het hoogtepunt van het jaar, de 24 uren van Spa die op het einde van de maand plaats vindt. Audi zal er alles aan doen om deze wedstrijd voor een tweede maal te winnen en brengt ook het Phoenix Audi team in stelling met niets minder dan fabrieksbezetting.

Foto's: Vincent WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op zondag 1 juli 2012.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons