van der Horst

Petit Le Mans: Laurens Vanthoor en Jan Heylen gaan met de titels naar huis

Laurens Vanthoor en Zach Robichon kampioen GTD
Laurens Vanthoor en Zach Robichon kampioen GTD
Laurens Vanthoor en Zach Robichon hadden maar één doel dit weekend op Road Atlanta: een zo goed mogelijk resultaat behalen met de Pfaff Motorsports Porsche om de titel te behalen en dat lukte met verve. Het Belgisch-Canadees duo, aangevuld met Lars Kern, eindigde als tweede in de klasse, wat genoeg was om de allereerste titel in GTD te bezorgen aan de Hasselaar. Terwijl pakte Jan Heylen samen met Trent Hindman en de afscheidnemende Patrick Long de titel in de Michelin Endurance Cup, de derde titel al voor de Gelenaar.
Het was nochtans geen makkelijke race, waarbij geregeld de safety car moest uitrukken na een incident. De langste safety car periode kwam er bij het vierde uur, waar de Corvette van Jordan Taylor op de GRT Grasser Racing Lamborghini reed en er een sneeuwbaleffect ontstond, waarbij er nog zes andere wagens uit de GTD-klasse bij betrokken raakten en vier ervan moesten opgeven. Zowel de Pfaff Motorsports als Wright Motorsports Porsche's konden de hindernissen ontwijken.

Pfaff Motorsports - Porsche 911 GT3 R
Pfaff Motorsports - Porsche 911 GT3 R
Voor de titel in GTD zag het er wel al vrij snel goed uit voor Vanthoor, gezien de naaste concurrent, de Paul Miller Racing Lamborghini, al na twee uur in aanraking kwam met een LMP3. Deze kon zijn weg verder zetten, maar kon nooit meer aanspraak maken op de titel zonder pech van Vanthoor en co. Dat gebeurde niet. De overwinning moesten ze laten aan de The Heart Of Racing Aston Martin van Ross Gunn, Roman de Angelis en Ian James, waarmee ze geregeld streden in de laatste uren. Een tweede plaats voor Vanthoor en Robichon, hun vijfde podium op rij al, was meer dan genoeg om de titel in GTD te claimen. Zach Veach, Frankie Montecalvo en Robert Megennis eindigde met de Vasser Sullivan Lexus als derde.

Wright Motorsports - Porsche 911 GT3 R
Wright Motorsports - Porsche 911 GT3 R
Heylen, Hindman en Long konden na vier en acht uur de volle pot pakken in de Michelin Endurance Cup, wat hen steviger in het zadel zette voor de titel. Dat terwijl ze al na twee ronden pech kenden. Hindman kwam in aanraking met een andere wagen in de klasse en liep daarbij een lekke band op. Ze verloren twee ronden, maar konden door de vele safety cars dat snel terug goedmaken. Van daaruit gingen ze verder op hun doel af en met succes. Na acht uur reed het duo constant rond in de top vijf. Het zou uiteindelijk ook een vijfde plaats worden, wat hen twee punten meer opleverde dan Vanthoor, Robichon en Kern. Voor de Gelenaar is dit al de derde titel dit seizoen, terwijl voor Patrick Long dit een afscheid in stijl is. De Amerikaan liet namelijk weten dat hij na deze wedstrijd zijn helm aan de wilgen hangt na 18 jaar fabriekspiloot te zijn voor Porsche.

Foto's: Porsche AG - IMSA



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op zondag 14 november 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Petit Le Mans.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons