van der Horst

Rally du Valais: Fin Lappi wint slotmanche in Zwitserland

Lappi - Skoda Fabia S2000
Lappi - Skoda Fabia S2000
Het Finse duo Esapekka Lappi – Janne Ferm heeft met een Skoda Fabia S2000 de laatste manche van het European Rally Championship gewonnen, de Rally du Valais in Zwitserland. Ze hadden aan de meet 3min28sec. voorsprong op de Ford Fiësta S2000 van de Zwitsers Burri en Saucy die op hun beurt acht tellen voorsprong hadden op het Iers-Belgische duo Breen-Vanneste in de Peugeot 207 S2000.
Breen en Lara Vanneste waren nochtans goed aan de wedstrijd begonnen met twee snelste chrono’s op rij, maar tijdens de derde en laatste KP van de eerste dag verloren ze 17 seconden en pakten daarenboven nog eens twee minuten straftijd omdat ze te vroeg hadden ingecheckt aan de start.

De Oostenrijkse Aigner in de Subaru Impreza R4 ging rusten als eerste leider met een nipte voorsprong op de Fin Lappi, maar zou later opgeven na een sortie. Breen verloor nog een een pak tijd op zaterdagmorgen en moest zich een weg banen naar voor vanuit een verloren 13de positie.

Ondertussen controleerde Lappi de ganse wedstrijd en kon Breen na een knappe inhaalrace nog als derde aantikken. Ook de Fransman Ancian was een van de snelste piloten van afgelopen weekend, maar de Peugeotrijder kreeg vier minuten straftijd en kwam niet verder dan de vierde plaats.

Een geanimeerde slotwedstrijd na een zwak seizoen waarin de Tsjech Kopecky de logische kampioen is. Misschien zit het puntensysteem er voor iets tussen. Het ERC bestaat uit twee seizoenshelften van telkens zes wedstrijden waarvan de vier beste resultaten worden weerhouden voor de eindafrekening. En in die eindafrekening is de Tsjech Kopecky de enige die achtmaal punten pakte. 

Foto: ERC.COM



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons