van der Horst

Rally van de Azoren: Voorbeschouwing Bux-Borquet - RACB Nationaal Team

Gino Bux & Eric Borguet - Peugeot 208 R2
Gino Bux & Eric Borguet - Peugeot 208 R2
Van donderdag tot zaterdag werken Gino Bux en Eric Borguet de Sata Rallye Açores af. In deze manche van het FIA ERC kampioenschap willen de vertegenwoordigers van het RACB National Team met hun zwart-geel-rode 208 R2 van Peugeot België-Luxemburg een vijfsterren-prestatie laten optekenen.
Sinds begin april hebben Gino Bux en Eric Borguet geen rally meer gereden. Het is nu op het heel specifieke parcours op de Azoren dat ze zich vanaf donderdag in het kader van het FIA ERC Junior-kampioenschap van hun beste kant willen laten zien. “Ik kan haast niet wachten om te starten, want rijden en glijden levert heel wat plezier op”, stelt Gino. “Met uitzondering van de Rallye Liepaja, in februari helemaal ondergesneeuwd, is deze wedstrijd de enige van de rally’s die ik rijd die op onverhard wordt afgewerkt.”

Het wondermooie decor levert nog wat extra plezier op. “Dat is inderdaad grandioos”, vervolgt de vertegenwoordiger van het RACB National Team. “Zoals vorig jaar zullen we de kans krijgen om in de krater van een vulkaan te rijden. De beruchte proef van Sete Citades werd zelfs verlengd: nu is ze bijna 29 km. lang!”

Maar het parcours is ook heel veeleisend… “De anticycloon van de Azoren is geen mythe”, glimlacht Gino. “Dit eiland in het midden van de Atlantische Oceaan valt nogal eens ten prooi aan de grillen van de weergoden. In enkele minuten tijd kan het weer helemaal omslaan. Van een staalblauwe hemel kan je zo in een hevige bui terechtkomen, of zelfs in een dikke mist. Tijdens een chronorit is het goed mogelijk dat de wagen voor je en de wagen achter je in heel andere omstandigheden rijden. De ene kan dat in volle zon doen, terwijl de andere te kampen krijgt met hevige regenbuien. Gelukkig hoeven we ons over de bandenkeuze geen zorgen te maken: we beschikken volgens het reglement slechts over één type rubbers.”

Dat is dus de context waarin Gino Bux en Eric Borguet de start zullen nemen. “Na twee nulresultaten verwachten we een grootse prestatie”, benadrukt Geoffroy Theunis, manager van het RACB National Team. “Het hele team staat helemaal achter hen om ze te steunen. We verwachten een podium bij de FIA ERC Juniors, een categorie waarvan het niveau dit jaar heel hoog ligt.”
“Afgelopen maandag hebben we opnieuw van de rijsensaties van de Peugeot 208 R2 kunnen proeven, dankzij een testsessie die door DG Sport op poten was gezet”, legt Gino uit. “Deze test van een zestigtal kilometer maakte me nog eens duidelijk hoe efficiënt deze gespierde voortrekker is. We zijn er ons van bewust dat we voor een grote uitdaging staan, maar we zijn helemaal bereid ze aan te gaan.”

De Sata Rallye Açores begint op donderdag, met drie chronoritten, goed voor 24,06 km tegen de klok. Vrijdag staan er twee lussen van vier spéciales op het programma (101,22 km), terwijl de zes proeven van zaterdag (101,39 km) deze manche van het FIA ERC afsluiten.

RACB National Team Press
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rally Championship op donderdag 4 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van de Azoren.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons