van der Horst

Rally van de Azoren: Derde zege op rij voor Craig Breen

Craig Breen - Peugeot 208 T16
Craig Breen - Peugeot 208 T16
Met de Rally van de Azoren waren we aanbeland bij de vierde proef van het European Rally Championschip. Op het einde van de maand trekken de Europese toppers richting Ieper waar ze het tijdens de Kenotek Ypres Rally zullen opnemen tegen de Belgische toppers die geen rol van betekenis spelen in het ERC, maar de titelpretendenten wel belangrijke punten kunnen afsnoepen. De Belgische ERC manche telt trouwens ook mee voor het Belgisch kampioenschap en geschenken zullen er niet worden uitgedeeld.
Met de Rally van de Azoren zijn we bij de vierde wedstrijd op een totaal van tien. In het ERC worden de zeven beste resultaten in rekening gebracht en zodoende zijn er bepaalde piloten die hier en daar een wedstrijd laten vallen. Voor de Rally van de Azoren tekenden met Breen, Kajetanowicz, Consani en de broertjes Mofett bijna alle Europese tenoren paraat, terwijl de derde in de tussenstand, de Wit-Rus Lukyanuk, deze wedstrijd aan zich laat voorbij gaan.

Kajetan Kajetanowicz - Ford Fiesta R5
Kajetan Kajetanowicz - Ford Fiesta R5
De Ier Craig Breen was na de eerste wedstrijddag op donderdag de eerste leider na drie proeven en mocht samen met zijn Peugeot 208 R5 van de Peugeot Rally Academy gaan rusten met een voorsprong van 1,4 sec. op de Pool Kajetan Kajetanowicz in zijn Ford Fiësta R5 en 6,2 sec. op de Portugees Ricardo Moura in diens Ford Fiësta R5.

Tijdens de tweede wedstrijddag op vrijdag werden twee lussen van telkens vier KP’s afgewerkt en deze werden netjes verdeeld onder de Ier en de Pool. Het werd een secondespel tussen Kajetanowicz en Breen waarbij de Pool halfweg de leiding overnam van de Ier, maar Breen kon in de laatste KP van de dag toch nog in extremis de leiding overnemen van de Pool en opnieuw mocht de Peugeot rijder gaan rusten met een voorsprong van 2,3 seconden op zijn naaste rivaal in het ERC. De rest, met Moura als derde, volgde reeds op een behoorlijke afstand. De Portugees had reeds een achterstand van 1min20, terwijl zijn landgenoten Bruno Magalhaes en Fontes de top 5 vol maakten, maar reeds respectievelijk volgden op 2min09 en 3min30. De Fransman Consani was zesde en in het spoor van Fontes.

Craig Breen - Scott Martin: Peugeot 208 T16
Craig Breen - Scott Martin: Peugeot 208 T16
Op de slotdag stonden nog twee lussen van drie KP’s op het menu en tijdens de eerste KP wist Kajetanowicz de leiding oven te nemen van Breen met amper een halve seconde bonus. Maar in de tweede KP verloor de Pool 16 seconden en zodoende kon Breen opnieuw de leiding in handen nemen. Kajetanowicz kon nog vier seconden terug pakken, maar de twee vertrokken met een verschil van 11 seconden richting de laatste lus van drie KP’s. Nog 55 km restten de beide kompanen van de eindmeet. Maar Kajetanowicz kon geen vuist meer maken; Breen klokte nog drie snelste chrono's en won deze wedstrijd tenslotte met meer dan een minuut voorsprong op de Poolse Fordrijder die eieren koos voor zijn geld en op de slotlus geen onnodige risico's meer nam. 

De Ier Craig Breen wint zodoende zijn derde wedstrijd op rij en verstevigt zijn leiderspositie in de tussenstand van het kampioenschap. Ieper wordt de vijfde wedstrijd en dan zijn de heren halfweg het kampioenschap.

Foto's: ERC.com   
 



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zondag 7 juni 2015.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons