van der Horst

Rally van Finland: Latvala neemt optie op de zege – Meeke out

Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Tijdens de eerste lus van deze morgen bood regerend wereldkampioen Sebastien Ogier nog flink weerstand. Net als ploegmaat Latvala won de Fransman twee proeven en beiden stonden met getrokken messen en met een miniem verschil van drie seconden klaar voor de volgende lus van vier KP’s. Daarin was de Fin outstanding en zette hij de Fransman op 13,2 sec. Kris Meeke, derde in de stand, maakte een stuurfout en moest opgeven.
  • De Swert Opticiens
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Tijdens de eerste KP van de tweede lus op zaterdag kon Ogier nog de snelste chrono afdrukken, maar met een winst van 1/10 seconde was de opbrengst mager. Tijdens de daarop volgende drie proeven was Latvala steeds de snellere van zijn merkgenoot bij Volkswagen, Ogier.

Met drie KP-zeges op rij en een respectievelijk verschil van 3,3 sec., 5,2 sec. en 1,8 sec. kon hij zijn voorsprong verder uitdiepen tot 13,2 sec. Met nog twee proeven te gaan op zondag met twee doortochten op Myhinpää over telkens 14,13 km. mag de Fin zijn derde zege op eigen bodem niet meer uit handen geven.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
De tweede lus heeft de strijd een beetje onthoofd. Latvala en Ogier waren reeds twee dagen een secondestrijd aan het uitvechten en die lijkt nu in het voordeel uit te draaien van de Fin. Voor de Fransman is de tweede plaats na het wegvallen van Mikkelsen een uitstekende zaak richting zijn derde wereldtitel. Mogelijk heeft ook dit meegespeeld in het feit dat de Fransman zich niet meer mengt voor de zege. Voor de derde plaats was er een strijd tussen de Citroëns DS 3 van de Brit Meeke en de Noor Mads Østberg. Tot Meeke een stuurfout maakte waarbij het linker voorwiel afbrak en hij noodgedwongen moest opgeven. Een zeer spijtige zaak voor de Brit, want hij was voor zijn tijdsstraf van 10 seconden de enige die in de buurt kon blijven van de beide Volkswagen rijders. Verder moest ook Sordo de rol lossen na tijdsverlies en uiteraard verloor hij ook de voeling met Neuville.

Ondertussen is  Mads Østberg opgeklommen naar een quasi zekere derde plaats met een voorsprong van bijna twee minuten op onze landgenoot Thierry Neuville die nu is opgeklommen naar de vierde plaats

Foto's: Willy Weyens - WRC.com
 



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 1 augustus 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Finland.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons