van der Horst

Rally van Finland: Wie klopt Volkswagen?

Jari-Matti Latvala - VW Polo WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo WRC
Met de Rally van Finland zijn we aanbeland bij een van de meest spectaculaire proeven van het seizoen met mega jumps en zeer hoge snelheden op de gravel. Voor de komst van Loeb en Ogier in het wereldkampioenschap was dit quasi steeds een Fins onderonsje met maar liefst 53 Finse thuiszeges in 64 edities. Hannu Mikkola en Markus Grönholm spannen de kroon met elk zeven zeges, maar ook hun landgenoten moesten niet onderdoen met onder meer Markku Alen (6), Tommi Mäkkinen (5 op een rij), Kankkunen (3), Timo Salonen, Ari Vatanen, enz. Latvala heeft er reeds twee op zijn conto staan en was laureaat in 2010 en 2014. De Fin is erop gebrand om een derde zege in eigen land op zijn palmares bij te schrijven en zodoende opnieuw aansluiting te vinden binnen de top 3 van het kampioenschap.
  • Dreamdrive
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
De achtste proef van het seizoen werd sinds Volkswagen op het WRC-toneel verscheen de laatste twee seizoenen telkens gewonnen door de Duitse constructeur. In 2013 was het Ogier voor de Ford van Neuville die toen zijn eindsprint had ingezet richting de titel van vice-kampioen. Vorig jaar was het de Fin Jari-Matti Latvala die in zijn thuisrally Volkswagen de tweede opeenvolgende zege schonk.


Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Na zeven rally’s, waarvan de Franse tweevoudige wereldkampioen Sébastien Ogier er vijf won, staat de VW-rijder riant aan de leiding met een voorsprong van maar liefst 78 punten op zijn ploegmaat, de Noor Adreas Mikkelsen. Zeven rally’s zijn achter de rug, zes blijven er nog te gaan. Als je weet dat de maximale score per rally 28 punten is (25 voor de zege en 3 voor de Power Stage), wil dit zeggen dat Ogier bijna drie wedstrijden voorsprong telt op de concurrentie. In Finland kan de Fransman dus een flinke stap zetten naar een derde titel op rij.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC


De rally start met een korte showetappe op donderdagavond en eindigt na 20 KP’s op zondagmiddag.

Foto's: Willy Weyens - WRC.com



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 30 juli 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Finland.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons