van der Horst

Rally van Frankrijk: Latvala kan kampioenschap nieuw leven inblazen

Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala krijgt een tweede kans om nog een belangrijke rol van betekenis te spelen in de afwikkeling van het wereldkampioenschap rally. Reeds in Duitsland kon de Finse Volkswagen rijder een inhaalbeweging doen tegenover ploegmaat Ogier toen deze tweemaal crashte. Toen kon Latvala het niet afmaken omdat hijzelf ook naast de baan donderde. Nu Ogier in Frankrijk opnieuw meer dan waarschijnlijk geen punten zal scoren na zijn pech, krijgt de Fin nu een herkansing om nabij te sluipen en het kampioenschap meer spankracht te geven.
Sébastien Ogier - VW Polo R-WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R-WRC
Na de eerste lus van drie KP’s stond de Finse Volkswagen rijder Latvala aan de leiding met een minieme voorsprong van 7/10 sec. op merkgenoot Mikkelsen. Deze laatste won de eerste KP van de tweede ronde of de tweede passage over de Col de la Charbonnière over 11,11 km. Hij was de snelste voor ploegmaten Ogier en Latvala en kwam terug op amper 2/10 sec. van leider Latvala. Op de lange tweede KP van Pays d’Ormont over 34,34 km was het opnieuw Latvala die het verschil maakte en zijn voorsprong iets verder kon uitdiepen. De zesde proef ging opnieuw naar de Finse sterrijder met een duidelijk verschil van vier tellen op Mikkelsen. Op de 4,67 km lange slotetappe van Strasbourg klokte de Spaanse asfalt specialist Sordo met zijn Hyundai i20 WRC de snelste tijd, ex aequo met Mikkelsen en met 3/10 voorsprong op Latvala.

Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Dag één wordt zodoende afgesloten met een overtuigende Latvala die als eerste leider mag gaan rusten met een voorsprong van 8,2 seconden op de tweede VW Polo van Mikkelsen. Een opnieuw knappe Meeke volgt in zijn Citroën DS3 WRC op de derde plaats op 23 seconden, terwijl Sordo in de Hyundai vierde staat op een dikke 50 seconden. De rest, met Ostberg op kop volgt reeds op meer dan een minuut. Pechvogel Thierry Neuville draait vlot mee en heeft reeds opnieuw een hoop plaatsen goedgemaakt na zijn motorproblemen van deze morgen. Onze landgenoot is ondertussen opgeklommen naar de 11de plaats. Ogier staat 21ste op net geen negen minuten.

Foto's: Willy Weyens - RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 3 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye de France.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons