van der Horst

Rally van Frankrijk: Drama voor Ogier en Neuville

Sebastien Ogier - VW Polo R-WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R-WRC
Sébastien Ogier kon dit weekend zijn titel verlengen in WRC, maar de Fransman moet zijn feest nog wat uitstellen terwijl Latvala opnieuw een deel van de achterstand kan goed maken. Ogier verloor in de tweede KP een pak tijd door problemen met de schakelbak. Een KP verder checkte hij vier minuten te vroeg in en kreeg hiervoor een straf van vier extra minuten aan zijn broek. Ook voor Neuville startte deze rally in mineur. “Geen power", aldus onze landgenoot na de tweede KP, wat duidt op problemen met de motor van zijn Hyundai i20 WRC.
Jari-Matti Latvala - VW Polo-R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo-R WRC
50 punten was het verschil tussen leider Ogier en ploegmaat Latvala voor de Rally van Frankrijk. Hierdoor had Ogier genoeg aan zes punten meer in Frankrijk dan Latvala om zijn tweede titel op rij in eigen land te vieren.

Tijdens de eerste dag op vrijdag staan twee lussen op het programma verdeeld over zeven proeven. Tijdens de eerste KP over 11,11 km was er geen vuiltje aan de lucht. Latvala moest in de aanval en hij pakte de eerste zege voor Ogier op 2/10. De rest van het peloton bleef aardig in de buurt met ondermeer een vijfde chrono voor Neuville op 3,3 seconden van de VW Polo van Latvala.

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Tijdens de tweede KP werd zwaar aan de boom geschud. Ogier verloor meer dan vier minuten met problemen aan de versnellingsbak. Nu was het de beurt aan de derde VW polo van Andreas Mikkelsen om deze KP achter zijn naam te schrijven voor de Brit Meeke en Latvala. Hierdoor werd Mikkelsen de nieuwe leider voor ploegmaat Latvala en Meeke. Ook Neuville kwam in de problemen met zijn krachtbron. Hij verloor bijna een minuut en tuimelde naar de 11de plaats in de tussenstand.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Tijdens de derde KP of de laatste van de eerste lus checkte Ogier vier minuten te vroeg in en werd hierdoor nog eens extra belast met vier minuten straftijd. Zodoende vonden we de regerende wereldkampioen terug in 63ste positie op méér dan acht minuten van Latvala die via winst opnieuw de leidersplaats overnam van ploegmaat Mikkelsen op 7/10 sec.

Opnieuw verloor Neuville door eerdergenoemde problemen anderhalve minuut en staat momenteel ook op een quasi uitzichtloze 21ste plaats op 2min35 van de leider. Een slechte zaak voor onze landgenoot inzake zijn kans op een derde plaats in de tussenstand van het WK. Neuville en Hyundai kwamen nochtans zeer goed voorbereid aan de start na winst in Duitsland en East Belgian die ook op asfalt werden verreden.

Foto's: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 3 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye de France.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons