van der Horst

Rally van Ieper: De kampioenen van morgen in R2

Kenotec Ypres Rally
Kenotec Ypres Rally
Er is al veel gesproken over de toppers vooraan in het startveld. De vijfde manche van het Europees rallykampioenschap kan immers rekenen op maar liefst 22 R5's en S2000's, aangevuld met 4 potente GT's. Maar, bij de voortrekkers mogen we ook spanning en spektakel verwachten, want de voltallige Europese top van het Junior-kampioenschap staat aan de start. Zij nemen het met hun snelle R2's op tegen de kleppers uit het Belgisch kampioenschap.
  • St. Paul
Stephan Hermann, de referentie voor Bergkvist

16 piloten van het Junior ERC komen aan de start in Ieper, aangevoerd door Emil Bergkvist, de favoriet met zijn Opel Adam R2. Marijan Griebel, Aleksander Zawada en Julius Tannert, genvigeerd door de Luxemburgse Jennifer Thielen, zijn de drie andere Opel-piloten in het ERC, maar ze zullen hun handen vol hebben met Stephan Hermann, altijd indrukwekkend snel met een voortrekker en recent heel overtuigend met de Adam R2 in de Rally van Wallonië.

Peugeot is het best vertegenwoordigd met 11 208 R2's. Chris Ingram domineerde de wedstrijd in de Azoren en wil in Ieper, een wedstrijd die hem moet liggen, goed scoren om de aansluiting te maken met Bergkvist in het kampioenschap.  Ingram belooft aan te vallen, net als de Portugees Diogo Gago, tweede op de Azoren, en de teamgenoten Ralfs Sirmacis en Vasily Gryazin. Jon Armstrong, die het rallyrijden leerde op hobbelig Iers asfalt, moet zich thuis voelen in de Westhoek, maar we kijken toch vooral uit naar de Belgische kleppers die vooraan mee willen strijden, te beginnen met Gino Büx, de vertegenwoordiger van het RACB National Team, en Joachim Wagemans, die de Peugeot van E-Racing zal besturen waarmee we eerder dit jaar Polle Geusens aan het werk zagen.

Ford Fiesta EcoBoost R2

Ford laat in R2 zijn lang verwachte Ford Fiesta R2 EcoBoost debuteren. Voor de 1.0 driecilinder turbo, ontwikkeld door M-Sport, wordt Ieper een test op ware grootte, want het is het competitiedebuut op asfalt voor de nieuwe R2 van Ford. Adrian Fernémont krijgt de eer de EcoBoost te presenteren.

Amaury Molle verdedigt de kleuren van J-Motorsport met een Fiesta R2, de atmosferische 1,6 liter, in het Junior ERC, terwijl Polle Geusens punten wil scoren in het Junior BRC en ERC3 met een andere Fiesta R2.

Dilley wil de tweede plaats behouden

Voor eigen publiek willen de Belgische R2-piloten zich meten met de Europese top. Steven Dolfen, dit seizoen erg snel met zijn 208 R2, wil in eigen streek een gooi doen naar de zege in R2, maar hetzelfde kan gezegd worden van Victorien Heuninck, die zich uitermate goed heeft voorbereid op de afspraak in Ieper. Deze keer zal de Nordist geen gebrek aan ritme hebben.

Naast spanning in R2, kijken we ook uit naar de prestaties van de snelste R3's, te beginnen met die van Guillaume Dilley. De Brusselaar is bezig aan een feilloos seizoen met zijn Citroën DS 3 R3T. Door telkens het maximum van de punten te scoren in zijn klasse, staat Dilley in het Belgisch kampioenschap op een onwaarschijnlijke tweede plaats algemeen, achter Freddy Loix, maar voor de andere R5-toppers. Om die positie vast te houden wil Dilley graag de categorie winnen in Ieper, maar dan moet hij eerst voorbij de Renault Clio's R3T van Frédéricq Delplace, Alain Pyrame en Frédéric Perrard.

Kenotec Ypres Rally Press

 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rally Championship op donderdag 25 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ypres Rally.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons