van der Horst

Rally van Ieper: Qualifying Stage cruciaal

Kenotec Ypres Rally
Kenotec Ypres Rally
De voorbije jaren hebben ons geleerd dat de vrijdagavond meestal beslissend is in de Kenotek Ypres Rally. De startpositie is daarbij cruciaal. In het Wereldkampioenschap Rally is er voortdurend discussie over die startorde, maar dan voornamelijk omdat de eersten op de proeven de baan schoon moet vegen in gravelrally's. In Ieper is het openen van het parcours een onmiskenbaar voordeel voor... piloten met ervaring in de Westhoek.
Zij weten het ideale rempunt te vinden en bij het snijden in de koorden doen ze er meestal nog een schepje bovenop om zoveel mogelijk grind op de baan te gooien om het hun concurrenten die volgen extra lastig te maken. Maar, wanneer een neofiet de weg opent, dan is het een ander verhaal, want het vinden van de juiste rempunten blijkt voor nieuwkomers op het Ieperse parcours een moeilijke opgave.

Kortom, wie een gooi wil doen naar de overwinning, zoals Freddy Loix, Kevin Abbring, Craig Breen, Kris Princen, Cédric Cherain, Bernd Casier en nog een pak andere R5 en S2000 piloten, moet donderdagavond bijzonder scherp staan. De Qualifying Stage in Nieuwkerke is immers beslissend voor de startorde. De 49 teams die zich hebben ingeschreven in het ERC krijgen twee passages om te verkennen, met hun wedstrijdwagen, op de 4,79 km lange testproef. Nog een laatste keer zullen ze de set-up van hun wagens kunnen verbeteren tijdens de twee uren durende Free Practice, waarna ze vanaf 20h15 om de minuut van start gaan om hun kwalificatietijd op de tabellen te zetten. Eén kans om te knallen en de beste uitgangspositie te veroveren voor de eerste dag van de Kenotek Ypres Rally.

De top 15 op de QS mag vrijdag zijn startpositie kiezen, maar ook voor de overige ERC-piloten geldt het klassement als startorde in hun groep. De toegekende startnummers zijn dit jaar dus eerder symbolisch, want het zullen de piloten zelf zijn die bepalen welke startplaats ze verdienen. Een foutje of een lekke band kan dus grote gevolgen hebben...

Kenotek Ypres Rally Press
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rally Championship op donderdag 25 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ypres Rally.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons