van der Horst

Rally van Ierland: Strijd om de leiding in de tussenstand van FIA ERC

Craig Breen - Peugeot 208 T16 R5
Craig Breen - Peugeot 208 T16 R5
De rally van Ierland is de derde proef van het FIA ERC Championship en de eerste echte tarmac rally na de sneeuwpret in Oostenrijk en Letland. De Ierse thuisrijder Craig Breen is erop gebrand om een thuiszege te boeken en de leidersplaats in de tussenstand over de nemen van Kajetan Kajetanowicz. Breen staat vijf punten achter op de Pool en staat ex aequo met de man van de regelmaat, de Fransman Robert Consani.
De zege in eigen land houden is de opdracht voor Peugeot-rijder Craig Breen, maar ook andere lokale helden denken in die richting. Op donderdag werd de kwalificatie afgewerkt en het was thuisrijder Robert Barrable die in zijn Ford Fiësta R5 de snelste chrono lukte, voor merkgenoot Kajetanowicz en Breen in de Peugeot 208 T16 van de Peugeot Rally Academy. Barrable mag dus als eerste van start en deze wedstrijd telt ook mee voor het Irish Tarmac Championship en het Northern Ireland Rally Championship. Vandaar dat er een pak Britse deelnemers op de inschrijvingslijst prijken. Met de eerste editie in 1931 is de Rally van Ierland meteen ook een van de oudste in de wereldgeschiedenis van de rallysport.

Kajetan Kajetanowicz - Ford Fiesta R5
Kajetan Kajetanowicz - Ford Fiesta R5
De Pool Kajetan Kajetanowicz was tot hiertoe heer en meester in het ERC 2015. Hij was op een indrukwekkende manier de snelste schaatser in Oostenrijk en het was pas na een schuiver in Letland dat Breen de leiding kon over nemen en de tweede wedstrijd wist te winnen. Tijdens de opningsmanche in Oostenrijk ging de Ier dan weer onderuit in een sneeuwmuur. Dat maakt dat beide kemphanen amper gescheiden zijn door vijf punten, terwijl ook de Fransman Consani amper vijf punten achterstand telt op de Poolse leider Kajetan Kajetanowicz. De weersomstandigheden zullen in ieder geval niet droog zijn en er zal heel wat gravel op de baan worden gegooid.

Foto's: FIA ERC



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op vrijdag 3 april 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Ierland.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons