Rally van Kroatië: Kampioen Kopecky riant aan de leiding

ERC 2013 - Jan Kopecky
Jan Kopecky staat afgetekend aan de leiding in de tussenstand van het ERC of European Rally Championship en is zeker van de titel. Enerzijds is dit het gevolg van het feit dat de Tsjechische Skoda rijder reeds vijf wedstrijden won, met een derde plaats als slechtste resultaat tijdens de tweede ronde als voorlopig schrapresultaat. Kopecky is dus de nieuwe kampioen terwijl Bouffier en Breen voor de overige podiumplaatsen moeten vechten, tenminste als beiden er nog zin in hebben. Breen en Bouffier zijn afwezig in Kroatië terwijl ze elk nog naar maximum drie wedstrijden in rekening kunnen brengen. En dat terwijl de beste vier van de tweede ronde in rekening worden gebracht voor de eindafrekening. Tot na de wedstrijd van de eerste ronde die werd afgesloten in Ieper, waren nog de drie piloten in de running voor de titel die nu echter richting Kopecky zal gaan. Ondanks de kwaliteiten van de Tsjech heeft hij deze titel door een onderbezet deelnemersveld vrij makkelijk veroverd, van enige vorm van spanning was in het tweede seizoensgedeelte niets te merken.
Sebalj mocht gisteren op de korte proef van Porec het feestje openen en mocht als eerste leider gaan rusten.

Vandaag stonden twee lussen van telkens drie KP’s op het menu, goed voor 117 km tegen de chrono. De Oostenrijker Aigner won in zijn Subaru Impreza R4 de eerste KP van dag 2 en nestelde zich aan de leiding met reeds 26 seconden voorsprong op titelpretendent Kopecky die op de zesde plaats stond in de tussenstand. Het Belgische Skoda-duo Tsjoen-Casier, dat elkaar afwisselt achter het stuur, stond derde op 21 seconden. Ook de tweede KP ging naar de Oostenrijker voor Kopecky die oprukte naar de derde plaats, maar op een halve minuut van de Oostenrijker. Tijdens de laatste KP van de eerste lus zette Kopecky de puntjes op de i en maakte een mooie inhaalbeweging en sloot deze lus af op 10 seconden van de leider. De Tsjech realiseerde tijdens de tweede lus drie snelste chrono’s op rij en sluit de tweede dag af aan de leiding met 53 seconden voorsprong op Aigner en 58 tellen op de Duitse Mitsubishi van Cassner. De vierde plaats is in handen van Tjoen-Casier, maar wel op meer dan twee minuten van hun merkgenoot.

Morgen zaterdag staan nog twee lussen van drie KP’s op het programma en een afsluitende korte proef. Opnieuw goed voor 12 km tegen de klok.

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op vrijdag 27 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Croatia Rally.