van der Horst

Rally van Mexico: Drie op een rij voor Ogier en Volkswagen

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier heeft met de Rally van Mexico zijn derde rally op rij gewonnen, want na de Rally van Monte Carlo en de Rally van Zweden, heeft de Franse regerende wereldkampioen nu ook de Rally van Mexico achter zijn naam geschreven. De suprematie van de VW Polo-rijder was groot en de verzamelde concurrentie liet steken vallen.
  • VR Racing
Op de slotdag van deze vierdaagse wedstrijd stonden nog drie KP’s op het menu. Te beginnen met de langste proef van de wedstrijd, Guanajuatito over maar liefst 55,82 km tegen de chrono, gevolgd door de 6,29 km lange KP van Derramadero om dan de rally af te sluiten met de Power Stage over El Brinco.

Voor de start van de slotdag stond Ogier riant aan de leiding met een voorsprong van 1min15 op de Citroën van de Noor Mads Østberg en 1min19 op diens landgenoot Andreas Mikkelsen waar laatstgenoemden nog in felle strijd waren verwikkeld voor de tweede plaats na de tweevoudige wereldkampioen.

De strijd voor de positie van best of the rest kon dus losbarsten en het was Østberg die de 55,82 km lange KP op zijn naam schreef. Gezien de grote afstand van deze proef, waren de verschillen vrij klein. De VW Polo’s van Ogier en Mikkelsen lieten respectievelijk 2,4 en 3,5 seconden liggen wat de strijd om het zilver nog steeds spannend maakte tussen Østberg en Mikkelsen met een verschil van acht seconden.

De op één na laatste proef werd gewonnen door onze landgenoot Thierry Neuville voor Jari-Matti Latvala, Mads Østberg en Andreas Mikkelsen die opnieuw zes tiende verloor in zijn strijd om zijn landgenoot bij te benen voor de tweede plaats. Neuville was aan een knappe inhaalrace bezig om vanuit een uitzichtloze positie opnieuw in de top 10 te belanden en enkele punten mee te graaien.

Punten konden er ook worden gepakt in de afsluitende Power Stage. Neuville had een tijdlang de snelste chrono in handen, maar werd nadien nog naar de derde plaats verwezen door de Volkswagens van Ogier en Mikkelsen. De aanval van Mikkelsen kwam net iets te laat en hierdoor mocht een knappe Mads Østberg het zilver pakken, maar wel op 1min18 van winnaar Ogier die de risico’s niet schuwde en ook in de allerlaatste KP voluit ging om als een echte kannibaal de volledige puntenoogst binnen te halen.

Thierry Neuville reed ondanks zijn lekke band en de daaruit voortvloeiende schuiver een zeer knappe wedstrijd. De Hyundai-rijder was in het begin van de wedstrijd de enige die gelijke tred kon houden met de latere winnaar. Nadien verloor hij een pak tijd en kwam terug in Rally 2, maar vanuit 19de positie. Onze landgenoot liet zijn kop niet hangen, ging voluit in de aanval en raapte zijn voorgangers een voor een op. Hij maakte nog 11 plaatsen goed en strandde op een verdienstelijke achtste plaats. Goed voor 4 punten en 1 voor zijn derde chrono in de Power Stage. Goed voor vijf punten dus en daar had hij waarschijnlijk zaterdagochtend niet meer op gerekend.

In de tussenstand van het kampioenschap heeft Ogier (80) nu reeds een waanzinnige voorsprong op teammaat Mikkelsen (47) die de tweede plaats van Neuville (35) overneemt. Onze landgenoot zakt naar P3, terwijl Østberg (32) nu de vierde plaats van Latvala (19) inneemt die wegzakt naar de zesde plaats, terwijl Evans (26) komt postvatten op de vijfde plaats.

Foto: Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 8 maart 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Mexico.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons