Rally van Portugal: Latvala wint – Volkswagen pakt alles

Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
De Fin Jari-Matti Latvala heeft de Rally van Portugal achter zijn naam gezet. Voor de Volkswagen-rijder de eerste van het seizoen na drie 0-resultaten op rij. Ogier zette nog een offensief in en strandde uiteindelijk op de tweede plaats. De Noor Andreas Mikkelsen vervolledigde het Volkswagen feestje met de derde plaats. Ook tijdens de afsluitende Power Stage was Volkswagen de beste equipe met de snelste chrono voor Ogier voor Latvala en Mikkelsen.
Sebastien Ogier - VW Polo R-WRC
Ogier won de eerste KP van de slotdag en pakte opnieuw 1,7 seconde terug op Latvala die de tweede chrono draaide. Hierdoor kon de Fransman terug komen tot op 7,8 seconden van de leider. Achter Ogier was er een gevecht voor de derde plaats tussen de Citroën van Meeke en de derde VW Polo van Mikkelsen. De Brit vertrok met een voorsprong van 1,1 seconde, maar Mikkelsen nam na de eerste KP van de slotdag de derde plaats over waardoor Volkswagen uitzicht had op het volledige podium met nog twee KP’s te gaan.

Tijdens de voorlaatste KP realiseerde Latvala dan weer de snelste chrono met respectievelijk 2,6 en 3,9 seconden voorsprong op teammaten Ogier en Mikkelsen. Meeke liet 20 seconden liggen en zodoende was de Noor vrijwel zeker van zijn derde plaats. De achterstand van Ogier op merkgenoot Latvala was ondertussen opnieuw opgelopen tot 10,4 seconden en met alleen nog de Power Stage te gaan werd het dus een moeilijke opdracht voor de Fransman om deze rally te winnen. Ogier won de afsluitende proef en pakte nog de daaraan verbonden drie punten voor Latvala en Mikkelsen die respectievelijk nog twee en één punt pakten. De regerende wereldkampioen kwam 8,2 seconden te kort om Latvala van zijn eerste zege van het seizoen te houden.

Ook Mads Ostberg, tweede in de tussenstand van het kampioenschap, deed zijn uiterste best om nog enkele plaatsen goed te maken. Hij wist Paddon nog naar de achtste plaats te verwijzen en eindigde tenslotte op vier tellen van Sordo die de beste Hyundai rijder was van het weekend.

In de tussenstand verstevigt Ogier uiteraard zijn leiderspositie terwijl Mikkelsen over Ostberg naar de tweede plaats schuift. Door zijn overwinning verhuist Latvala van de negende naar de vijfde plaats en komt hij op één puntje van Meeke. Onze landgenoot Neuville moet zijn zesde plaats inleveren en verhuist naar de achtste stek. Hij wordt hierin voorgegaan door ploegmaat Sordo die de best geklasseerde Hyundai piloot wordt.

Foto's: Willy Weyens

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 24 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Portugal.