van der Horst

Rally Wales: Sebastien Ogier grijpt winst

Sebastien Ogier - Volkswagen Polo R WRC
Sebastien Ogier - Volkswagen Polo R WRC
Sebastien Ogier heeft de rally van Wales op een dominante manier naar zijn hand gezet. In zijn Volkswagen Polo WRC was hij sneller dan de Est Ott Tänak (Ford Fiesta WRC) en Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) die zo zijn vierde podium op rij boekt. Neuville doet een gouden zaak in de strijd om de vice-titel.
Op de slotdag werd Sebastien Ogier niet meer bedreigd. Ott Tänak hield er wel een stevig tempo op na en werkte nog ruim de helft van zijn achterstand weg, maar de Est kwam niet meer in de buurt van de wereldkampioen die de rally sinds zaterdag meesterlijk controleerde. Tänak eindigde uiteindelijk op ruim tien seconden. Voor Ogier is het zijn zesde winst dit seizoen en zijn vierde opeenvolgende zege.

In de strijd om het podium trok Neuville aan het langste eind. Zijn Nieuw-Zeelandse teamgenoot Hayden Paddon kon geen vuist meer maken en moest zijn meerdere erkennen in de Belg.

Neuville deed ook een gouden zaak in de WK-tussenstand. De Belg wordt alleen tweede. Andreas Mikkelsen boekte geen punten door transmissieproblemen. Hij nam wel nog twee punten mee uit de Power Stage, maar ook Neuville greep nog een puntje. De vice-titel lonkt voor de Oostkantonner. Hij telt nu 143 punten. Dat zijn er 14 meer dan Andreas Mikkelsen en 17 meer dan Hayden Paddon. Mathematisch gezien kan ook Dani Sordo nog vice-kampioen worden met zijn 119 punten.

Kris Meeke (DS3 WRC) en Dani Sordo (Hyundai WRC) streden op de slotdag een beetje tegen zichzelf, en verdedigden hun vijfde en zesde plaats met succes. Jari-Matti Latvala werd nog zevende na een mooie inhaalwedstrijd. Ook de Fin kende op zijn Polo transmissieproblemen.

Ondanks een moeilijk weekend voor VW, grepen de Duitsers wel de titel bij de constructeurs.

In WRC2 was het Skoda boven met winst voor Esapekka Lappi, voor zijn teamgenoot Pontus Tidemand. Teemu Sunninen werd derde, Jan Kopecky vierde.

Midden november staat de laatste WRC-manche op het programma. Dat is dit jaar de Rally van Australië.

Foto: Volkswagen Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 30 oktober 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Wales.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons