van der Horst

Rallye Deutschland: Eerste zege voor Neuville en Hyundai

Neuville, Gilsoul en hun Belgische supporters
Neuville, Gilsoul en hun Belgische supporters
Zoals we reeds eerder meldden kon onze landgenoot door de sorties van Latvala en Meeke de leiding pakken en met nog twee KP’s te gaan kon hij die ook behouden. Neuville ging zelfs door op zijn elan en pakte daarenboven nog eens twee punten tijdens de Powerstage. Volkswagen heeft afgelopen weekend een einde gemaakt aan een onwaarschijnlijke zegereeks, maar dat hebben de piloten ditmaal enkel aan zichzelf te danken.
Thierry Neuville - Huyndai i20 WRC
Thierry Neuville - Huyndai i20 WRC
Neuville, de regerende vice wereldkampioen, heeft zijn eerste dikke vis binnen en kon via deze overwinning ook werkgever Hyundai de eerste zege schenken. Danni Sordo maakte met zijn tweede plaats het feestje bij Hyundai compleet. Het is een cliché, maar de bloemen worden pas na de meet uitgedeeld.
Jari-Matti Latvala - VW Polo-R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo-R WRC
Tijdens de schakedown ging Neuville nog uitgebreid in de kreukels en nu mocht hij als winnaar richting podium. Geen kat die daar zijn centen zou op verwedden toen Volkswagen heer en meester was tijdens de eerste wedstrijddag.


Thierry Neuville - Michel Nandan
Thierry Neuville - Michel Nandan
Geen dertiende zege op rij dus voor Volkswagen, ondanks de suprematie die de Duitse constructeur op zijn thuisbasis opnieuw tentoon spreidde. Maar eerst ging Ogier tweemaal van de baan waardoor Latvala de leiding erfde van zijn ploegmaat. Dit was de uitgelezen kans voor de Fin om het gat met zijn kopman kleiner te maken inzake de titelstrijd. Maar ook Latvala liet zich ondanks een riante voorsprong vangen en zodoende kon de Ier Kris Meeke zijn Citroën aan de leiding plaatsen. Maar deze voelde de hete adem in zijn nek van Thierry Neuville die hem reeds een ganse dag op de hielen zat. Meeke ging op zijn beurt in de fout en meteen lag de weg open voor Neuville richting zijn eerste zege, negen jaar na de allereerste overwinning van een Belg (Duval) in een rally, meetellend voor het WK.

Andreas Mikkelsen - VW Polo-R WRC
Andreas Mikkelsen - VW Polo-R WRC
Volkswagen strandt dus op 12 zeges op rij, maar realiseerde hiermee wel een record dat amper nog te verbreken is. De Noor Mikkelsen pakte met een derde plaats nog enkele punten voor Volkswagen dat uiteraard in de tussenstand voor de constructeurs riant aan de leiding blijft. Ook Ogier was reeds voor de wedstrijd zeker dat hij Duitsland zou verlaten als leider. Ook Latvala en Mikkelsen blijven op plaatsen twee en drie. Zodoende blijft Volkswagen de top 3 beheersen in de tussenstand bij de piloten. Ostberg blijft op de vierde plaats, maar heeft amper nog één puntje bonus op het duo Neuville en Hirvonen die ex aequo op de vijfde plaats staan.

Foto's: WRC.com - Willy Weyens - Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 24 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Deutschland.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons