van der Horst

Rallye Sanremo: Basso wint afvallingsrace

Basso - Peugeot 207 S2000
Basso - Peugeot 207 S2000
Ondanks het feit dat je het ERC 2013 niet bepaald een boeiend kampioenschap kon noemen met Jan Kopecky die zich reeds tijdens de vorige rally de titel toeëigende wegens gebrek aan concurrentie en Breen, de enige opponent van Bouffier voor de tweede plaats, die gisteren de handdoek moest werpen na een lekke band, kenden we toch een spannende ontknoping in Sanremo.
Vandaag stond de tweede dag van de Rallye Sanremo op het programma. Twee lussen van telkens drie KP’s moesten de rijders nog verorberen.

De verzamelde concurrentie ging gisteren slapen met de Italiaanse Peugeot-rijder Andreucci aan de leiding die een voorsprong van 16 seconden had bijeen gesprokkeld op zijn land- en merkgenoot Basso en 36 tellen op Scandola die voor de gelegenheid onderweg was met de Skoda Fabia van kampioen Jan Kopecky. Bouffier stond reeds op meer dan een minuut na een streling met een vangrail en een geplooide achterophanging als gevolg. (Zie foto)

Maar de Fransman zou het hierbij niet laten. Hij joeg zijn Peugeot naar de limieten en won drie KP’s op rij. En de concurrentie viel als vliegen. Op de eerste KP van de slotdag kreeg Scandola een lekke band en verloor meer dan 4 minuten en uiteraard zijn derde plaats. Twee KP’s verder was het de beurt aan leider Andreucci die 10 minuten verloor door een lekke band na een spin. Ook de nieuwe leider Basso verloor tijd na een spin, maar behield de leiding.

Bouffier - Peugeot 207 S2000
Bouffier - Peugeot 207 S2000
De leidende Italiaan, die de hete adem in zijn nek voelde van de Fransman, ging in de eerste KP van de laatste lus nog eens extra op het gas en was de snellere van Bouffier. Met nog twee KP’s te gaan had Basso een voorsprong van 20 seconden op merkgenoot Bouffier. Ondertussen was er ook een mooie strijd aan de gang voor de derde plaats tussen de Italiaanse Peugeot-rijder Perico en de Fin Lappi in de Skoda Fabia.

Tijdens de voorlaatste KP over een kleine 22 km pakte Bouffier zwaar uit en was maar eventjes 13 seconden sneller dan thuisrijder Basso die onder de indruk was van deze prestatie. Ook Lappi schoof opnieuw iets dichter richting de derde plaats van Perico.

Lappi - Skoda Fabia S2000
Lappi - Skoda Fabia S2000
De allerlaatste KP moest dus beslissen over winst of verlies. Lappi reed als een bezetene naar winst en verzekerde zich zo van de beoogde derde plaats. Maar de Fin werd uiteindelijk nog tweede omdat Bouffier een lekke band moest vervangen en naar de vierde plaats schoof.

Bouffier is strijdend ten onder gegaan maar kleurde deze rally. Basso, in het verleden tweevoudig Europees kampioen, won de Sanremo voor de tweede maal op rij en heeft zijn terugkeer naar het ERC beklonken met een zege.

In het kampioenschap diept Bouffier zijn voorsprong verder uit tegenover Breen en het is nu uitkijken wie de zilveren en bronzen plak pakt in de afsluitende Rally du Valais in Zwitserland. 

Foto's: ERC.com



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zaterdag 12 oktober 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Sanremo.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons