van der Horst

Reacties na de 24 Hours of Zolder 2022

Podium 2022 Belcar 24 Hours of Zolder GTA
Podium 2022 Belcar 24 Hours of Zolder GTA
De 24 Hours of Zolder 2022 waren een bijzonder zware wedstrijd, niet in het minst omwille van de hoge temperaturen. Er was echter ook constant strijd op de piste, zowel voor de algemene zege en het algemene podium als voor de ereplaatsen in de diverse klassen. Autosport.be legde zijn oor te luister aan het podium.
Convents Racing Team  - BMW E90 325i
Convents Racing Team - BMW E90 325i
Yannick Dupont (Convents Racing - BMW E90 325i, 1e TB - 15e algemeen): "Dit is echt een geweldig resultaat, zeker omdat we een echt lokaal team zijn. Iedereen woont denk ik op minder dan 1 kilometer van het circuit. We pakten de wedstrijd goed aan, maar we kregen problemen met de cardan en de vervanging kostte ons 9 ronden.  We zijn dan stilaan teruggekomen, we hebben in de nacht echt hard gepushed met als resultaat dat we in de eindfase van de race toch nog de leider konden opjagen. Jammer dat zij problemen kregen, want dat wens je natuurlijk niemand toe, maar deze zege, mijn eerste, is uiteraard wel memorabel. De race aanvatten met een huwelijksaanzoek en afsluiten met een beker!"

JJ Motorsport - BMW M2 CS
JJ Motorsport - BMW M2 CS
Jan Horemans (Teamchef JJ Motorsport - BMW M2 CS Racing, 1e TA - 8e algemeen): "Een mooie zege voor onze BMW M2, hoewel we een heel andere strategie hebben moeten hanteren dan onze concurrenten. We hebben een kleinere benzinetank dan onze tegenstanders en dat betekent dat je de wedstrijd toch anders moet aanpakken. Het was wat zoeken in de aanvangsfase, maar zowel de rijders als de mechaniekers hebben perfect werk geleverd. Een knappe beloning in een competitieve klasse na een foutloze race van Koen, Tom, Damien, Raf en Jarno."

Q1-Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Q1-Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Jan Lauryssen (Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup, 2e GTA - 2e algemeen): "Een tweede plaats die eigenlijk voelt als een zege. Dit was het hoogst haalbare, de Audi was een klasse apart. Nochtans begon de meeting niet top voor mij, met een achtste plaats bij de superpole op donderdag. Ik voelde mij wat ziek en dat liet zich merken in de resultaten. In de eigenlijke race ging het een pak vlotter, want we stootten door tot de leiding. Na de openingsstint zijn we beginnen dubbelstinten en hebben we constant de druk op de ketel trachten te houden. Iedereen reed goede stints en deed wat van hen verwacht werd en dus kunnen we niet anders dan tevreden zijn."

TipTop Rent - Cayman GT4
TipTop Rent - Cayman GT4
Arthur Peters (Tip Top Rent - Porsche Cayman GT4 Clubsport, 3e GTB - 13e algemeen): "Het begin van de race was goed, maar dan was er tijdens de nacht die aanrijding met de Clio, die eigenlijk alles overhoop gooide. Het stuur stond scheef, maar we hebben toch trachten door te rijden, tot we een probleem met de cardan vaststelden en een uur verloren bij de herstelling. We vielen daarmee terug in de rangschikking, maar zijn opnieuw beginnen aanvallen en reden een goed tempo, tot er een leiding van het remsysteem kapotging en we lang hebben moeten zoeken naar vervangende onderdelen. Nadien hebben we besloten om te gaan dubbelstinten en dat verliep eigenlijk wel goed. Ik ben ergens wel tevreden dat we alsnog op het podium eindigen, maar alles bekeken denk ik wel dat de zege mogelijk was geweest."

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Anthony Kumpen (teamchef PK Carsport -  Audi R8 LMS GT2, 1e GTA - 1e algemeen): "We hadden deze wedstrijd enorm goed voorbereid en onze strategie klopte als een bus. Ondanks de hoge temperaturen, hebben we niet afgewacht en zijn we voluit in de aanval gegaan en daarbij hebben we de concurrentie geen kans gegeven om te reageren. Ik denk daarom dat deze zege meer dan verdiend is. We hebben bewezen dat de Audi R8 LMS GT2 een goed wapen is in een zware race als de 24 Uur van Zolder. Onze pitstops waren in orde en daarmee hebben we volgens mij het verschil gemaakt, in combinatie met goede stints van Dries Vanthoor en Stienes Longin. Een zege in de 24 Uur in Zolder is nooit eenvoudig, maar PK Carsport leverde een top job en dan is het geweldig om dat harde werk te bekronen met een overwinning."

BMS Motorsport -  BMW M2 CS
BMS Motorsport - BMW M2 CS
Eveline Maes (BMS Motorsport - BMW M2 CS Racing, 3e TA - 11e algemeen): "We hebben een goede race afgewerkt en geen fouten gemaakt. We waren zeker niet het snelste team, maar collectief kwamen we goed voor de dag en het is altijd leuk om op het podium te staan na zo'n wedstrijd. Ik ben tevreden."


Xwift Racing Events  - BMW 325i
Xwift Racing Events - BMW 325i
Ellen Leysen (Xwift Racing Events - BMW 325i, 2e TB - 16e algemeen): "Dit is echt onbeschrijflijk! Ik had hier op voorhand van gedroomd, maar hier had ik echt niet op gehoopt. Dit was mijn allereerste race ooit en die meteen op het podium eindigen, wauw. Ik heb in april mijn eerste stappen op circuit gezet en heb in het totaal vier track days gedaan met telkens 6 keer 20 minuten rijden. Dit zijn herinneringen voor het leven."

Nicolas Vandierendonck (midden)
Nicolas Vandierendonck (midden)
Nicolas Vandierendonck (Teamchef Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup, 2e GTA - 2e Algemeen): "De Audi was onklopbaar, een klasse apart, maar deze tweede plaats is een zeer mooie beloning voor het hele team. Het bevestigt de groei en progressie die Q1 TrackRacing de voorbije twee jaar heeft gemaakt, we staan er. De strategie was juist, de pitstops waren top, de wagens gaven geen krimp en de rijders konden pushen. We finishen met voorsprong als eerste Porsche, tegenover gevestigde waarden. Jammer van die crash tijdens de nacht met onze #52, want ook die wagen ging lang goed mee. We lagen op koers om met twee wagens in de top drie te finishen, een verder bewijs van de kwaliteit die onze jongens dit weekend leverden."

Xwift Racing Events  - Ligier JS2R
Xwift Racing Events - Ligier JS2R
Pieter Denys (Teameigenaar Xwift Racing Events + rijder Ligier JS2R, 2e GTB - 12e algemeen): "Ik ben een tevreden man, zowel over mijn eigen race, als over de prestaties van de Ligier als over het team in z'n geheel. Ik ben ook enorm fier op het resultaat van onze dames, die meteen op het podium eindigen. Beide Ligier hebben de finish bereikt zonder technische problemen. Er was een tik in het begin van de race waarbij de stuurstang verbogen werd en ook de cardan geraakt werd. We hebben die cardan na 11 uur vervangen uit voorzorg en daar wel wat tijd mee verloren, maar verder gaven de wagens geen krimp. Alle data en temperaturen waren goed en de wagens kenden geen enkel technisch probleem, ondanks het feit dat het zware omstandigheden waren. We hopen dat we hiermee bewezen hebben dat de Ligier een goed strijdwapen is, bijvoorbeeld tegenover de Porsche Cayman en dat teams de wagen willen kopen."

Russell Racing by NGT - Porsche 911 GT3 Cup
Russell Racing by NGT - Porsche 911 GT3 Cup
Jeffrey Van Hooydonk (Russell Racing by NGT - Porsche 911 GT3 Cup, 4e GTA, 4e algemeen): "We hebben de hele wedstrijd voorzichtig gereden en het materiaal proberen sparen, maar in het slotuur mocht ik alles geven in een poging het podium te onfutselen van Marc Goossens in de Belgium Racing Porsche.  Dit is helaas niet gelukt, maar ik heb me wel rot geamuseerd. Het was wel een zware race, een goede physio was belangrijk en ik heb er ook goed opgelet voldoende te drinken enz. Ik ben eveneens blij voor de Belgische autosport, want er was wel ambiance. Toen ik uit de wagen stapte, hoorde ik het publiek op de tribune juichen, dat was wel speciaal. Ik denk dat we op de goede weg zijn."Foto's: Marnik Mouchaers & Niels VaeckDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 14 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons