van der Horst

24H Zolder: PK Carsport Audi klopt Q1 Trackracing Porsche

Algemeen Podium 2022 Belcar 24 Hours of Zolder
Algemeen Podium 2022 Belcar 24 Hours of Zolder
De PK Carsport Audi R8 LMS GT2 van Dries Vanthoor, Bert Longin, Stienes Longin, Peeter Guelinckx en Nicolas Saelens heeft de 24 Hours of Zolder 2022 gewonnen. De Limburgse formatie leverde de ganse race strijd met de Q1 TrackRacing Porsche 911 GT3 Cup van Filip Teunkens, Jan Lauryssen, Tommy Rau en Florian Latorre, maar een sterke stint van Dries Vanthoor op zondagochtend bleek uiteindelijk bepalend. Belgium Racing knokte zich terug in de race met de Porsche 911 GT3 Cup van Marc Goossens, Michiel Haverans, Nico Verdonck en Rodrigue Gillion en hield uiteindelijk de merkgenoten van Russell Racing by NGT af voor de laatste podiumstek.

Strategisch meesterwerk

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
De zegevierende PK Carsport Audi was de hele wedstrijd vooraan te vinden, maar had één belangrijke handicap: het benzineverbruik. Het Limburgse team kende in de aanvangsfase van de race pech met de strategie waardoor de wagen enkele ronden verloor, maar de medaille zou keren naarmate de etmaalrace vorderde en uiteindelijk maakte de Audi handig gebruik van de vele neutralisaties om vooraan post te vatten. Eens Dries Vanthoor op zondagochtend in de auto stapte en de ene snelle ronde na de andere aan elkaar reeg, kon de Audi R8 LMS GT2 een beslissend kloofje slaan.

Bert Longin
Bert Longin
Opvallend, en misschien een ode aan het strategische plan bij PK Carsport: de Audi R8 LMS GT2 prijkte zowel na 6, 12 als 24 uur bovenaan de tabellen en pakte daarmee belangrijke punten voor het Belgisch kampioenschap. De Belgische titel lijkt het Limburgse team dit seizoen nog moeilijk te kunnen ontglippen. De zege van vandaag is ook de zevende zege voor Bert Longin in de Zolderse klassieker. Daarmee wordt de Leuvenaar alleen recordhouder, nadat hij het record tot voor deze editie moest delen met Marc Goossens en Anthony Kumpen, die bij deze editie nog teamchef was van de wagen.

Q1 TrackRacing geeft visitekaartje af

Q1-Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Q1-Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Q1 TrackRacing was nochtans dé revelatie van deze wedstrijd. Het team kon lange tijd met beide Porsche een gooi doen naar de zege, maar in het diepst van de nacht schoof de #52 (Laurent Vandervelde, Stéphane Ortelli, Ghislain Cordeel, Sven Van Laere en Benjamin Paque) van de baan toen die moest uitwijken voor... de Audi, die op zijn beurt remde voor de gecrashte Lamborghini Huracán Super Trofeo van Mario Martlé, Kenneth Linthout, Brent Verheyen en Cédric Wauters, welke laatste de wagen op donderdag nog de pole bezorgde.

Q1-Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Q1-Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
De zusterwagen met #55 moest vervolgens de eer en de druk hoog houden en dat deden Teunkens/Lauryssen/Rau/Latorre met verve. Op pure snelheid was de Audi echter geen partij, zeker niet met Dries Vanthoor aan de knoppen. De bonus die de Limburgse fabriekspiloot had opgebouwd was voldoede en dus kon Q1 TrackRacing niet anders dan trachten aan te klampen en fouten te vermijden. Een algemene podiumplaats en de zege in de Porsche Endurance Trophy Benelux na een loodzware editie van de 24 Hours of Zolder is echter een meer dan mooie beloning.

Belgium Racing redt eer met podiumplaats

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup type 992
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup type 992
Belgium Racing kende zo mogelijk de slechtst denkbare aanloop naar de 24 Hours of Zolder met de Porsche #99. De wagen van Dylan Derdaele, Michael Cool, Kenneth Heyer en Ziad Geris verloor donderdag bijna de ganse dag met een elektronisch probleem en kon zich evenmin kwalificeren. Gestart vanaf een dertiende plaats, stuurde een bezeten Dylan Derdaele zijn wagen naar de leiding na 45 minuten wedstrijd, maar nadien zou de Porsche geen rol van betekenis meer spelen met problemen aan het wiel en niet-aflatende remproblemen. Marc Goossens zag op de zusterwagen #78 zijn kans bij het krieken van de dag en ging op en over de Russell Racing by NGT Porsche 911 van Hans Thiers, Frank Thiers, Jeffrey Vanhooydonk, Christoff Corten en Stijn Lowette. De onderlinge verschillen bleven echter bijzonder klein en het kleinste foutje zou afgestraft worden. In de slotstint kregen we een duel der ervaren vossen, met Marc Goossens versus Jeffrey Van Hooydonk. Uiteindelijk wonnen de troepen van Patric Derdaele het pleit nadat Jeffrey Van Hooydonk het gat op Marc Goossens niet gedicht kreeg.

Slagveld in de GTB-klasse

Podium GTB klasse 24 Hours Zolder
Podium GTB klasse 24 Hours Zolder
De kleinste GT-klasse is dit seizoen helaas dun bevolkt, maar bij deze 24 Hours of Zolder zagen we niettemin een mooie strijd waarbij in feite het merendeel van de deelnemers aanspraak kon maken op de zege. De Tip Top Rent Porsche Cayman van Arthur Peters, Benjamin De Cock, Gunther Van den Bergh, Laurent Van Laere en Gaëtan Lancksweerd verloor ettelijke ronden in de pitbox met technische problemen, waarvan VR Racing by RedAnt leek te kunnen profiteren. De Porsche Cayman van Dirk en Tom Van Rompuy, Erik Qvick en Erik Bruynoghe had de snelheid om een een mooie plaats in de top 10 algemeen te claimen, tot de wagen op zondagochtend af te rekenen kreeg met een stukke vacuümpomp en een herstelling een tweetal uur vroeg. 

Xwift Racing Events - Ligier JS2
Xwift Racing Events - Ligier JS2
Op die manier traden plots de beide Ligier van Xwift Racing Events op het voorplan, misschien wel onverwacht. Beide Ligier JS2R haalden de meet met het exemplaar #36 van Frank Wilsens, Tim Jacobs, Steven Dewulf en Matthijs Wouters voor de zusterwagen #37 van Tim De Borle, Pieter Denys, Peter Houben en Geert Decnijf. Voor de Tip Top Rent Porsche Cayman wachtte uiteindelijk de bronzen plak als troostprijs.

JJ Motorsport soeverein in toerisme

JJ Motorsport - BMW M2 CS
JJ Motorsport - BMW M2 CS
Er stond bij deze editie van de 24 Hours of Zolder simpelweg geen maat op JJ Motorsport. Koen De Mulder, Tom De Boever, Damien Haelterman, Raf Van Belle en Jarno D'Hauw speelden in hun BMW M2 CS Racing de ganse wedstrijd een hoofdrol en wonnen niet enkel verdiend de toerismedivisie en dus ook de TA-klasse, ze eindigden bovendien op een verbluffende achtste plaats algemeen.

Hamofa Motorsport - BMW M2 CS Racing
Hamofa Motorsport - BMW M2 CS Racing
Ook Hamofa Motorsport reed een solide race en de broers Rob, Kris en Mark Verhoeven pakten een mooie tweede plaats in de TA-klasse in wat slechts hun derde wedstrijd was in de BMW M2 CS Racing. De wagen bleek opnieuw een toonbeeld van betrouwbaarheid en ook de derde plaats was voor een M2, met name het exemplaar van BMS Motorsport waarvan teameigenaar Filip Baelus het stuurde deelde met Eveline Maes, Patrick Michiels, Nick Van Pelt en Axel Roelants.

Drama met de finish in zicht in de TB-klasse

Rofix Racing by AR Performance - BMW 325i Clubsport
Rofix Racing by AR Performance - BMW 325i Clubsport
Strijd was er volop in de kleinste toerismeklasse, al bleven de deelnemers ook daar niet gespaard van problemen. De Rofix Racing by AR Performance BMW 325i Clubsport van Bert Arnouts, Ron Vaessen, Nygel Verhaeren en Réne De Coninck leek op de zege af te stormen, tot ze in het slotuur af te rekenen kregen met een defecte alternator. Ze zagen zo niet enkel de zege in de klasse door de vingers glippen, maar vielen ook nipt van het podium. De Convents Racing BMW van Davy Convents, Vincent Convents, Steve Raymakers, Yannick Dupont erfde de leiding. Het lokale team won uiteindelijk nadat het ook 24 uur eerder al op de startgrid had mogen juichen toen Yannick Dupont zijn vriendin ten huwelijk vroeg. De triomf was misschien ietwat onverwacht, maar zeker niet onverdiend, nadat zij hadden moeten afrekenen met een lekke band, defecte remmen en stukke cardan.

De Xwift Racing Events ladies team
De Xwift Racing Events ladies team
Xwift Racing Events eindigde op het podium en het waren the Ladies die de eer redden van het Oost-Vlaamse team. Janine Rozendaal, Shana Mertens, Esmée De Vilder, Ellen Leysen en Nina Pothof sloten hun allereerste etmaalrace dus af met een trofee. QSR Racing, dat slechts één wagen inzette bij deze editie, profiteerde mee van de pech bij Rofix Racing en belandde in het laatste halfuur op het ereschavot. Mathieu Detry perste er op het einde nog een knappe stint uit en stelde zo de podiumplaats van de BMW die hij deelde met David De Saeger, Sandrine Haas, Philippe Lowette en Sebastian De Jonge veilig.

--- Einduitslag 24 Hours of Zolder (pdf) ---

Foto's: Georges de Coster - Thomas Smets - Martijn Wouters - Niels Vaeck - Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 14 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons