van der Horst

Red Bull Racing schakelt over op Honda

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Vandaag liet Aston Martin Red Bull Racing weten dat het vanaf 2019 gebruik zal maken van Honda-motoren. Met deze mededeling komt er een einde aan een twaalfjarige samenwerking met Renault, waarmee de Oostenrijkse renstal vier opeenvolgende rijders- en constructeurstitels won tussen 2010 en 2013. Met Honda werd er een overeenkomst afgesloten voor twee jaar. Ook liet het team uit Milton Keynes weten onder de naam Aston Martin Red Bull Racing verder te racen.
Alonso - Vettel - Webber
Alonso - Vettel - Webber
Sinds 2007 werkten Red Bull en Renault samen. Samen wonnen zij 47 races en behaalde de tandem Sebastian Vettel - Mark Webber maar liefst vier opeenvolgende constructeurstitels tussen 2010 en 2013. Vettel wist hier ook telkens de titel bij de rijders naar zich toe te trekken. Maar sinds de komst van de hybridemotor in 2014 kwam er een einde aan de dominantie, wat tot een grote ontevredenheid leidde bij de Red Bull-top. Renault kon de kloof met Ferrari noch Mercedes dichten, ook al werd er meermaals beloofd dat er verbetering op komst was.

Ayrton Senna - McLaren Honda
Ayrton Senna - McLaren Honda
Eén jaar na de introductie van de hybridemotor keerde Honda met McLaren terug naar de koningsklasse van de autosport. Een combinatie die eind jaren '80, begin jaren '90 met onder meer Ayrton Senna en Alain Prost uiterst succesvol was. Maar een herhaling van die uiterst vruchtbare jaren kwam er niet en na drie teleurstellende seizoenen werd er door de renstal uit Woking een punt gezet achter de samenwerking. Honda vond een nieuwe partner met Red Bull-zusterteam Scuderia Toro Rosso en boekt sinds begin dit seizoen stilletjesaan wat vooruitgang met de motor. Na de eerste zeven races behaalde men al 19 WK-punten.

Pierre Gasly - Toro Rosso
Pierre Gasly - Toro Rosso
Deze vooruitgang bij Honda viel bij Red Bull op en de geruchtenmolen draaide afgelopen race in Canada al op volle toeren. De aanhoudende problemen met Renault hebben uiteindelijk geleid tot de overstap naar de Japanse constructeur. Renault Sport F1 bevestigde ondertussen in een aparte mededeling dat de samenwerking met Aston Martin Red Bull Racing eind dit seizoen afloopt. In de verklaring liet het Franse concern weten het Oostenrijkse team dankbaar te zijn voor de gezamelijke successen. Het is echter ook van mening dat de tijd is aangebroken dat beide partijen hun eigen weg gaan.

Foto's: Georges De Coster & Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op dinsdag 19 juni 2018.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons