van der Horst

Renault - Oreca en Signature keren terug naar de Formule 3

80d9200b29cdbff64b25ad854b11690b38a947b9.jpg
Veel goed nieuws viel er vandaag uit de bus voor het FIA European F3 Championship. Vooreerst gaan Renault en Oreca samenwerken bij het bouwen van een nieuwe motor voor de Formule 3 en daarnaast maakt Signature na twee jaren afwezigheid zijn terugkeer in de klasse. Vanaf volgend jaar laat de FIA naast de van productiemodellen afgeleide motoren ook racemotoren toe en Renault profiteert van deze technische wijziging om na 10 jaar zijn terugkeer te maken in de Formule 3. Nadat Sodema in het verleden de Renault F3 motoren prepareerde gaat men ditmaal in zee met Oreca.
Zowel Renault in de hoedanigheid van motorleverancier, als Oreca het team dat ondermeer Alain Prost in 1980 naar de titel bracht, hebben hun stempel gedrukt op de geschiedenis van de Formule 3. Nu gaan beide bedrijven samenwerken om een nieuwe F3 motor te ontwikkelen die voldoet aan het nieuwe technische reglement dat volgend jaar in voege gaat. Alzo heeft Renault met de Formule Renault 1.6, Formule Renault 2.0, Formule 3 en Formule Renault 3.5 een ware opstap van klassen uitgebouwd die leidt naar de Formule 1 en waarbij allen tussenstappen uitgerust zijn met een motor van het Franse merk. Verschillende teams zouden al interesse getoond hebben in de nieuwe motor.

Kort na de aankondiging dat Oreca en Renault samen werken aan de bouw van een nieuwe F3 motor
Laurens Vanthoor - Signature VW 2011
Laurens Vanthoor - Signature VW 2011
maakte met Signature een andere grote naam uit de geschiedenis van de klasse zijn terugkeer bekend. Het team van Philippe Sinault behaalde 472 podia en 16 titels en komt na twee jaar afwezigheid dus terug aan de start van de Formule 3 en maakte als eerste bekend gebruik te gaan maken van de nieuwe Renault motor. Verscheidene bekende rijders waaronder Romain Grosjean, Giedo van der Garde, Loic Duval, Edoardo Mortara, Tiago Monteiro of Marco Wittmann kwamen in een recent verleden voor het team uit. Ook Laurens Vanthoor reed in zijn twee laatste seizoenen in de klasse voor het Franse team.

Foto's: FIA F3 European Championship en Vanthoor



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op dinsdag 12 november 2013.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons