van der Horst

Russell Racing wint 24 Hours of Zolder 2021

Russell Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Russell Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Drie jaar nu hun eerste zege, heeft Russell Racing opnieuw de 24 Hours of Zolder gewonnen. De Norma M20 FC van BK-leiders Gilles Magnus, Jeffrey Van Hooydonk, Hans Thiers, Frank Thiers en Alon Day hield na een etmaal racen de McDonald's Racing Norma M20 FC af die François Bouillon deelt met Koen De Wit en de snelle youngsters Ugo De Wilde, Karlo Van Dosselaer en Adam Eteki. Na een crash in het slotuur van de GHK Racing by T2-Norma van Brent Verheyen, Ian Gepts, Guy Verheyen, Pieder Decurtins en Cédric Baeten eindigde er met de Krafft Racing by PK Carsport Norma (Stienes Longin/Bert Longin/Christoff Corten/Giorgio Maggi) een tweede wagen uit de pitbox van PK Carsport op het ereschavot.
Russell Racing - Norma M20 FC
Russell Racing - Norma M20 FC
De derde - en voorlopig tevens laatste, gezien de op stapel staande reglementswijzigingen - zege van een CN prototype in de 24 Hours of Zolder is een feit. Na de triomf in 2017, toen nog met DVB Racing als technische partner, wint Russell Racing opnieuw de lastige 24 Hours of Zolder. Het is tevens de tweede keer dat Norma de top 3 monopoliseert, nadat de Franse constructeur dat ook in 2017 klaarspeelde. Het viel bovendien op dat er dit jaar bijzonder hard gereden werd met de CN prototypes, met rondetijden rond de 1:30. Eigenlijk was de Russell Racing-bolide de enige die vrij probleemloos de 24 uur rondmaakte, op een stukke waterpomp in de aanvangsfase na.

Krafft Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Krafft Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
De GHK Racing Norma M20 FC won dit jaar al één wedstrijd en Pieder Decurtins, Brent Verheyen en Ian Gepts hadden hun zinnen gezet op de langste wedstrijd van het jaar. Daarvoor deed het trio beroep op de snelle Cédric Baeten en de ervaren Guy Verheyen. De vader van Brent won precies 15 edities geleden (met de SRT Corvette), maar de wagen kende teveel kleine problemen alsook aanrijdingen om een vuist te kunnen maken tegen de Russell-boys en datzelfde kan gezegd worden over TheRocket11.

Algemeen podium 24H Zolder 2021
Algemeen podium 24H Zolder 2021
De tricolore Norma van Christoff Corten/Bert Longin/Stienes Longin/Giorgio Maggi kende allerhande kleine technische problemen die - alles opgeteld - veel tijd kostten. GHK Racing leek het pleit te winnen en de zilveren plak te claimen, tot teameigenaar Pieder Decurtins in het slotuur van de baan ging. Daardoor schoof de Krafft Racing by PK Carsport Norma - de uittredend winnaar - alsnog door naar het podium.

Van driestrijd naar monoloog

McDonald's Racing Team - Norma M20 FC
McDonald's Racing Team - Norma M20 FC
Een vuist maken, dat kon McDonald's Racing wel. Na een furieuze openingsstint van Koen De Wit, streed de wagen voor de zege, tot de Lamborghini Huracán van Totaalplan Racing rond half tien zondagochtend de wagen in de flank ramde in de Eerste Linkse en herstellingen zich opdrongen. Een tweede plaats is een mooie eerredder, maar wat hadden we graag strijd gezien tussen Russell & McDo. Voeg daarbij ook Deldiche Racing, dat dit jaar slechts één ijzer in het vuur had: de enige Norma M20 FC Turbo in wedstrijd met Tim Joosen, Steve Vanbellingen, Thomas Piessens en Sam Dejonghe in het kuipje.

Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Joosen kwam vannacht in de Sterrenwacht bocht echter in aanraking met Marc Goossens in de Belgium Racing Porsche, waarna beide wagens veel tijd verloren. Op de Norma diende bovendien de radiator hersteld te worden en toen er debris in de motor terechtkwam, bleek dat de zwanenzang voor Deldiche Racing in de 24 Hours of Zolder. Het team van vader en zoon Luc en Jim De Cock drukte de voorbije jaren met technische partner Triple 1 enorm haar stempel op het Belcar Endurance Championship en de CN-racerij, maar kon Norma helaas nooit een zege schenken in de 24 Hours of Zolder.

Familie Redant en Glenn Van Parijs triomferen in GT - Saelens/Derdaele nu al kampioen

Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Met de aanrijding tussen de Belgium Racing Porsche #99 en de Deldiche Norma, verloor ook het duel in de GT-divisie alle spankracht, al was dat vooral ook door de oerdegelijke prestatie van Red Ant Racing. Bert, Ayrton en Yannick Redant vormden team met Glenn Van Parijs op hun nieuwe Porsche 911 type 992 en hielden het tempo gedurende de wedstrijd constant hoog in de eerste Belgische endurance-race van de nieuwste 911 GT3 cup. Belangrijker buiten snelheid: ze bleven quasi foutloos. Nico Verdonck voerde in de ProSport Porsche 911 initieel de divisie aan, maar een tankprobleem sloeg de wagen al meteen terug in het klassement.

Defecte wielmoer Red Ant Racing Porsche 911
Defecte wielmoer Red Ant Racing Porsche 911
De Belgium Racing Porsche #99 (Marc Goossens/Kenneth Heyer/Dylan Derdaele/Nicolas Saelens) verloor zoals gemeld tijd met een aanrijding en de zusterwagen #98 (Glenn Paenen/Jan Ooms/Ziad Geris/Michael Cool) speelde bijna een uur kwijt toen de versnellingsbak diende vervangen te worden, maar knokte zich in de eindfase opnieuw richting het ereschavotbom dan finaal die plaats toch terug te moeten afstaan aan de ProSport Porsche. Die derde plaats leek lange tijd naar de tweede Red Ant Racing Porsche te gaan, het exemplaar van Luc Vanderfeesten/Ad Geerts/Stijn Lowette/Peter Guelinckx/Xavier Maassen, maar het linkerachterwiel geraakte op zondagnamiddag niet meer van de wagen en bijgevolg zag het vijftal anderhalf uur wegtikken in de pitstraat.

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Ondanks dat Belgium Racing de zege in de 24 Hours of Zolder 2021 misliep, mochten de troepen van Patric Derdaele niettemin juichen. Nicolas Saelens en Dylan Derdaele verlengen namelijk hun Belgische titel dankzij drie keer een tweede plaats op het ogenblik dat er punten werden uitgedeeld (na 6, 12 en 24u racen). Opvallend, want over twee weken volgt pas de seizoensfinale. Na een titel met Lamborghini, is het duo nu dus opnieuw Belgisch kampioen, maar met Porsche.

Speedlover - Porsche Cayman
Speedlover - Porsche Cayman
Lange tijd lag Red Ant Racing overigens op koers om de dubbel te pakken bij de GT-klassen. De Porsche Cayman van het team (Davy Vandekerckhove/Philippe Wils/Jimmy De Breucker/Kobe De Breucker) moest in het laatste wedstrijdkwart echter naar de box en verloor daar de leiding in GTB aan de gelijkaardige bolide van Speedlover (Benjamin Paque/Pierre-Yves Paque/William Godefroid), die uiteindelijk met het goud aan de haal ging.

BMW M2 CS Racing lost verwachtingen in

Podium 24H Zolder 2021 TA klasse
Podium 24H Zolder 2021 TA klasse
Bij de toerismewagens was het vooral uitkijken naar de prestaties van de BMW M2 CS Racing. Kon de wagen in de voetsporen treden van zijn illustere voorganger, de BMW M235i Racing, die - op een crash na - steevast de finish haalde in de 24H van Zolder? Het antwoord is volmondig ja. VR Racing by Qvick Motorsport vertrouwde op vader en zoon Erik en Kenzi Qvick, gekoppeld aan vader en zoon Dirk en Tom Van Rompuy en die combinatie was meteen goed voor de zege in de toerismedivisie, met bovendien een top 10 algemeen. De snelheid en de strategie van het team zaten goed en daarmee klopten ze die andere West-Vlaamse formatie, Stevens Motorsport (Xavier Stevens/Jochen Stevens/Claude Bal). TCL Motorsport by AR Performance besloot uiteindelijk op de laatste podiumtrede en bleef na 24 uur racen BMS Motorsport (Filip Baelus/Eveline Maes/Patrick Michiels/Ward Sluys/Sandra Van Der Sloot) voor.

Podium 24H Zolder TB klasse
Podium 24H Zolder TB klasse
In de kleinste toerismeklasse ging de overwinning uiteindelijk naar de XWift Racing Events BMW 3 van Andy Peelman/Geert Decnijf/Johan Lambregs/Dominique Willems/Christophe Ryckaert. Ze verzamelden bijna 10 ronden voorsprong op de gelijkaardige bolide van QSR Racing (Tom Vanderheyden/David Drieghe/Luc Janssens/Chris D'Haese). Ook de derde podiumtrede was voor de XWift-boys, met de wagen van Guido Ryckebusch/Jean Paul Ameys/Estelle De Ruyck/Brecht Vanpoucke/Jean Van Liempt).

--- Uitslag 24 Hours of Zolder 2021 (PDF) ---

Foto's: Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 26 september 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons