van der Horst

Rustdag: Tussenstand Trucks kleurt oranje

Eurol Veka MAN Rally Team - MAN TGS 480
Eurol Veka MAN Rally Team - MAN TGS 480
Vandaag tijdens de rustdag kunnen de rijders en hun co-piloten profiteren van een welverdiende rust. Voor de meccano’s zal dit uiteraard een ander paar mouwen zijn; het materiaal van de deelnemers zal namelijk ongetwijfeld aan een doorgedreven check-up toe zijn. Voor Pascal Feryn en Tom De Leeuw zit de Dakar er zoals gekend na een tuimeling op, waarbij het duo zaterdag avond, tien dagen eerder dan gepland, landde in Zaventem.
Dat een pak Nederlanders de inschrijvingslijst van de truck sierden, was reeds gekend. Maar na acht etappes blijven ze mooi mee vooraan strijden met enkele knappe outsiders binnen de top 10.
We verloren eerder de Iveco van de Nederlander Stacey die binnen het Team de Rooy toch wel een van de favorieten was.

Topfavoriet en titelverdediger Gerard de Rooy staat knap aan de leiding met 22 minuten voorsprong op het Russisch en Tsjechisch geweld met de Kamaz en Tatra, maar ook andere Noorderburen laten van zich spreken. Zo zien we een uitstekende Peter Versluis (MAN) op de zevende plaats en op 2u15m van zijn leidende landgenoot. Versluis wordt bijgestaan door Schuurmans en onze ervaren landgenoot Jurgen Damen. En vanaf dan is het al oranje wat de klok slaat. Op de 8ste plaats en amper een kleine 2 minuten achter Versluis vinden we het Nederlands-Duits trio Van Vliet/Klein/Pronk in hun MAN. 20 minuten verder en op de 9de plaats Kuipers/Van Eerd en de Spanjaard Torrallardona op een Iveco. Van den Brink/Veenvliet en de Belg Willensen (Ginaf) sluiten de voorlopige top 10 af met in hun spoor het trio Van den Bosch/Bouw/Rosegaar (Daf) en de Ginaf van Smink/Nieuwenburg/Stijkel. Maar liefst zes Nederlandse trucks van positie zeven tot en met positie twaalf.

Beste Belg in de wedstrijd is Tom Colsoul als co bij leider de Rooy. Bruynkens staat met Loprais in de Tatra op een voorlopige zesde plaats na wat pech tijdens de afgelopen week. Jurgen Damen is met Versluis momenteel de derde Belg in de rangschikking. Gotlib staat samen met de Nederlander 16de algemeen terwijl we op de dertigste plaats een volledige Belgische bezetting terug vinden met Bezemer, Cnudde en Van Der Vaet op een MAN. Nog dappere landgenoten met Verheyden en Keysers op de zesendertigste plaats en iets verderop Smeets als co bij de Nederlander Verhoeven.

Foto: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op zondag 13 januari 2013.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons