van der Horst

Sakhir: Perez wint nadat Mercedes in de fout gaat

Ocon - Perez - Stroll
Ocon - Perez - Stroll
Sergio Perez heeft zijn allereerste Grote Prijs gewonnen in zijn F1-carrière. De Mexicaan was laatste na de eerste ronde, maar kon profiteren van fouten van Mercedes om met de overwinning te gaan lopen. Esteban Ocon behaalde zijn eerste F1-podiumplaats met een tweede plek, Lance Stroll zorgde met de derde positie voor het eerste dubbelpodium van Racing Point. George Russell eindigde negende, net na teamgenoot Valtteri Bottas, maar het zag er lang uit dat Mercedes de dubbelzege zou pakken, met Russell vóór Bottas.
  • Dreamdrive
Bij de start raakte Russell voorbij Bottas, terwijl Verstappen aansloot op P3. Op weg naar de vierde bocht moest Verstappen gas lossen om niet gesandwicht te worden tussen Perez en Bottas. Hierdoor rook Charles zijn kans om een plaats op te schuiven, maar hij ramde Perez in bocht vier, waardoor Leclercs linkervoorwiel afbrak. Verstappen moest door het incident uitwijken, reed door het grind en crashte in de muur. Perez werd rondgetikt maar kon uiteindelijk zijn weg verderzetten en moest enkel de pits opzoeken voor nieuwe banden. Het incident bracht de safety car op de baan voor zes ronden. Russell leidde dus de race, gevolgd door Bottas, Sainz, Ricciardo, Kvyat, Stroll, Gasly, Ocon, Vettel en Norris, die maar liefst negen plaatsen goed gemaakt had.

George Russell - Mercedes
George Russell - Mercedes
Bij de herstart raakte Sainz voorbij Bottas in bocht één, maar vervolgens ging de Spanjaard iets te wijd waardoor Bottas zijn tweede plek terug kon innemen. In de volgende tien ronden wijzigde de top tien enkel voor P9 en P10, nu ingenomen door Norris en Albon. Deze laatst vernoemde ging drie ronden later voorbij Norris, terwijl ook Perez hiervan kon profiteren en Norris eveneens inhaalde. Eén ronde later ging Perez op dezelfde wijze voorbij Albon.

Toen in ronde 27 verschillende rijders de pits opzochten, dwong dat andere rijders hetzelfde te doen om te vermijden dat ze een positie verloren aan rijders met vers rubber. Zo ging Ricciardo iets te laat de pits in en verloor hij z'n plek aan Kvyat.

Toen later ook Mercedes beide rijders van nieuwe banden voorzien had, bleef Russell met mooie voorsprong op Bottas eerste.

Een volgend belangrijk moment kwam er pas in ronde 44. Dan ging Ocon voorbij Stroll, die net uit de pits gekomen was. Hoewel Stroll medium banden had en Ocon harde, kon de Canadees zijn plek niet terug bemachtigen.

Toen Jack Aitken in de laatste bocht crashte en zijn voorvleugel verloor, kwam eerste de virtuele safety car en vervolgens de echte safety car de baan op. Aitken kon zijn weg verderzetten, maar zijn voorvleugel lag op de rijlijn. Mercedes had een grote voorsprong dus besloot het team beide rijders tegelijk binnen te halen om hen van verse banden te voorzien om geen risico te lopen bij de herstart. Daar liep alles fout voor de constructeurskampioen. Russell kreeg enkele banden van Bottas op zijn wagen gemonteerd, waardoor er verwarring ontstond bij Bottas' stop. Uiteindelijk verliet Bottas de pitbox met dezelfde banden als waarop hij binnengekomen was, maar wel pas in vijfde positie. Mercedes had snel door dat Russell met foute banden op weg was, dus werd de Brit de ronde nadien opnieuw binnen gehaald. Perez kwam zo aan de leiding, gevolgd door Ocon, Stroll, Bottas en Russell.

Sergio Perez - Racing Point
Sergio Perez - Racing Point
Bij de herstart kon Russell vrij snel voorbij Bottas raken en de ronden daarna ging Hamiltons vervanger ook voorbij Stroll en Ocon. Zijn achterstand op Perez was toen 3,4 seconden met nog elf ronden te gaan. Russell kon de overwinning bijna ruiken. Maar toen sloeg het noodlot opnieuw toe: Tien ronden voor het einde liet het team hem weten dat hij een traag leeglopende band had en dus opnieuw de pits moest opzoeken. Russell viel terug naar P15.

Ondertussen had Bottas last van zijn oude banden en werd de Fin verschillende keren ingehaald tot hij zijn positie stabiliseerde op P8. Twee ronden voor het einde raakte Russell terug in de top tien met dank aan zijn zachte banden. De Brit ging in de laatste ronde nog voorbij Norris om negende te worden en zo zijn eerste F1-punten te scoren, terwijl Perez zijn eerste F1-overwinning behaalde.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Sakhir 2020

#RijderTeamResultaat
1.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes1:31:15.114
2.Esteban OconRenault+10.518s
3.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+11.869s
4.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+12.580s
5.Daniel RicciardoRenault+13.330s
6.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+13.842s
7.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri Honda+14.534s
8.Valtteri BottasMercedes+15.389s
9.George RussellMercedes+18.556s
10.Lando NorrisMcLaren Renault+19.541s
11.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri Honda+20.527s
12.Sebastian VettelFerrari+22.611s
13.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+24.111s
14.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+26.153s
15.Kevin MagnussenHaas+32.370s
16.Jack AitkenWilliams Mercedes+33.674s
17.Pietro FittipaldiHaas+36.858s
18.Nicholas LatifiWilliams MercedesDNF
19.Max VerstappenRed Bull Racing HondaDNF
20.Charles LeclercFerrariDNF



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 6 december 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons