van der Horst

Discovery Sports Events hertekent WTCR en legt focus op FIA ETCR

FIA WTCR
FIA WTCR
De World Touring Car Cup waarvan de titelstrijd volgende maand in Bahrain en Jeddah wordt beslecht, wordt het vijfde en laatste seizoen in zijn huidige vorm. WTCR-promotor Discovery Sports Events verlegt de focus naar het promoten van de ETCR FIA eTouring Car World Cup en legt in samenwerking met World Sporting Consulting Group (WSC) de laatste hand aan een nieuw eenmalig evenementformat op het hoogste niveau, nog steeds gestoeld op de bestaande technische TCR-voorschriften.
  • Skylimit Events
Vorig jaar, toen we de verlenging aankondigden van onze langdurige samenwerking met de FIA ​​om de  WTCR – FIA World Touring Car Cup op middellange termijn te promoten, beoogden we een milieuvriendelijkere en duurzamere autosportcompetitie" aldus DSE-baas François Ribeiro.  "De introductie van 100% duurzame brandstof stond daarbij centraal. Nu blijkt helaas dat 100% fossielvrije brandstof nog niet verenigbaar is met de motoren die in de TCR-categorie worden gebruikt want te veeleisend voor de mechanische componenten.
Nu ook steeds meer sponsors niet langer geassocieerd willen worden met een serie die geen volledig fossielvrije brandstof gebruikt, vrezen we dat dit volgend seizoen een negatief effect zal hebben op het WTCR-startveld. Een startveld dat reeds te lijden had onder de wereldwijde gezondheidspandemie, de oorlog in Oekraïne, verslechterde economische vooruitzichten (en de soap rond de problemen met de Goodyear-banden die tot de terugtrekking van Lynk & Co zouden hebben geleid - nvdr). Een eenmalig jaarlijks evenement lijkt een oplossing voor deze bekommernissen. De optie om de WTCR voor 2023, 2024 en 2025 in samenwerking met de FIA verder te promoten werd door Discovery Sports Events niet gelicht. Samen met  WSC zijn we optimistisch dat een nieuw, plaatsvervangend format voor een wereldwijde competitie voor verbrandingsmotoren de autofabrikanten een platform zal bieden om hun klantenteams te stimuleren. Meer details volgen van zodra de afspraken zijn afgerond
" aldus François Ribeiro voor wie de voor 2023 ongewijzigde FIA ETCR-serie een prioriteit vormt.

De FIA, het wereldwijde bestuursorgaan van de autosport, kende sinds 2005 elk jaar een wereldtitel toe.  Tot 2017 met het World Touring Car Championship (WTCC), daarna met de WTCR – FIA World Touring Car Cup die eveneens over meerdere meetings wordt betwist, daarbij gebruik makend het TCR-technische voorschriften. 2022 wordt echter het vijfde en laatste WTCR-seizoen in zijn huidige vorm. 

Alan Gow, voorzitter van de FIA ​​Touring Car Commission: “We moeten de beste en meest duurzame toekomst  voor toerwagenraces op topniveau als onderdeel van het FIA-portfolio nastreven. Het is de bedoeling om een ​​wereldtitel voor conventioneel aangedreven toerwagens te behouden. In het verleden  heeft het wereldtoerwagenracen verschillende formats gebruikt, waarbij titels werden beslist via een kampioenschap of één enkel evenement. Momenteel overwegen we alle mogelijkheden, waarbij een stabiele basis op lange termijn de prioriteit vormt. Met (het) TCR(-concept) hebben we een efficiënte set van technische voorschriften, een verscheidenheid aan automerken en meer dan 1000 auto's die wereldwijd racen. Het is dan ook de bedoeling om in de toekomst door te gaan met dit platform.”

Foto: FIA WTCRDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op vrijdag 14 oktober 2022.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons