van der Horst

Silverstone: McLaren klopt WRT Audi - Vervisch mist nipt podium

Podium BES Silverstone 2015
Podium BES Silverstone 2015
De tweede wedstrijd van de Blancpain Endurance Series in Silverstone kende, na Bentley vorig jaar, weer een Brits succesje. Ditmaal was de #58 Von Ryan McLaren van Van Gisbergen, Bell en Estre aan het feest, de bolide slaagde erin drie Audi's te kloppen. Ondanks de laatste snelle stint van Laurens Vanthoor was de voorsprong van de McLaren dan al onoverbrugbaar. Frédéric Vervisch eindigde in de #75 ISR Audi nipt naast het podium na een sterke eerste wedstrijdhelft van onze landgenoot.
Start BES Silverstone 2015
Start BES Silverstone 2015
Bij het doven van de lichten nam onze landgenoot Wolfgang Reip in de #23 RJN Nissan meteen de leiding, op de voet gevolgd door de #58 Von Ryan McLaren van Rob Bell, die een betere start nam dan de #333 Rinaldi Racing Ferrari van Marco Seefried. Als vierde volgde Jean-Karl Vernay in de #1 WRT Audi, terwijl de beide Team Brasil BMW's in de problemen raakten in die eerste ronde. Frédéric Vervisch in de #75 ISR Audi en Maxime Soulet in de #8 Bentley vochtten een mooi duel uit voor de negende plaats, die uiteindelijk toch naar Soulet ging. Nicolas Lapierre, gestart als 33e in de tweede Von Ryan McLaren met nummer 59, ging in de beginfase vlot door het verkeer in een duidelijk snellere auto.

#75 ISR Audi R8 LMS ultra
#75 ISR Audi R8 LMS ultra
Na drie kwartier wedstrijd zagen we de eerste full course yellow, een moment waar de beide Von Ryan McLarens van profiteerden om al vroeg hun eerste pitstop en bijhorende rijderswissel af te werken. Luttele minuten later werd het veld weer vrijgegeven maar kwam leider Reip in de problemen bij het dubbelen. Na het inhalen van een Mercedes zag hij een gaatje om meteen ook de #51 AF Corse Ferrari te passeren, maar de Italiaanse bolide deed de deur dicht, met schade rechtsvoor aan de Nissan tot gevolg. De Nissan viel terug naar de vierde plaats terwijl Marco Seefried in de #333 Ferrari de leiding overnam. Een gelukje voor Reip was dat het moment voor zijn pitstop er sowieso zat aan te komen, al duurde die door het ongeluk ietsje langer om de voorbumper terug vast te tapen.

#73 MRS GT Nissan GT-R Nismo GT3
#73 MRS GT Nissan GT-R Nismo GT3
Met nog een klein uur op de klok zagen we vooraan opnieuw een incident: Andy Soucek in de #8 Bentley raakte de voorin meestrijdende #59 McLaren van Alvaro Parente, die net zijn pitstop had afgewerkt. Het gevolg was een lekke achterband voor de Portugese fabrieksrijder en een drive-through penalty voor Soucek. Luttele momenten later volgde de tweede full course yellow van de dag, een ideaal moment voor zowel de #75 ISR Audi van ondermeer Frédéric Vervisch als de #73 MRS GT Nissan om hun pitstop te maken. De meeste andere toppers hadden hun laatste stop al achter de rug, waardoor de #75 Audi ineens als tweede weer de baan opkon na lang aan het uiteinde van de top tien gereden te hebben. De snelle Kevin Estre kon van zijn kant een kloof slaan in de #58 McLaren.

#1 WRT Audi R8 LMS ultra
#1 WRT Audi R8 LMS ultra
Laurens Vanthoor was aan zet voor de laatste stint in zijn #1 WRT Audi, en hij haalde merkgenoot Marco Bonanomi in het #75 ISR-exemplaar met nog een klein half uur op de klok in om door te schuiven naar de tweede plaats. Ook de derde plaats ging nog naar een Audi van WRT, de #3 van Stéphane Ortelli kwam als vierde over de meet maar schoof dankzij een tijdstraf van vijf seconden voor Bonanomi alsnog op naar het podium. De ISR Audi van ondermeer Frédéric Vervisch, die de straf kreeg omdat de Italiaan de limieten van de baan op het einde te vaak overschreed, werd wel nog vierde, voor de #73 MRS GT Nissan van Dolby, Walkinshaw en Plowman.

Podium Am-klasse BES Silverstone 2015
Podium Am-klasse BES Silverstone 2015
De zege in Pro-Am ging naar de #32 Leonard Aston Martin van Wilson, Leonard en Meadows, terwijl in de Am-klasse een Belgisch getint succes te vieren viel. De overwinning ging namelijk naar Karim Ojjeh en Olivier Grötz in de #15 Boutsen-Ginion BMW.

Uitslag BES Silverstone

Foto's: Arne Simons & Racing International Photography
 Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Endurance op zondag 24 mei 2015.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons