van der Horst

Sortie van Loeb maakt einde aan boeiend duel met Ogier

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
We zagen een mooi Frans duel tussen regerend en tweevoudig wereldkampioen Ogier en zijn eeuwige rivaal en negenvoudig wereldkampioen Loeb. Koude oorlog tussen de beide landgenoten die de voorgaande edities wonnen. Maar op de laatste KP verging het Citroën minder goed; de Franse constructeur zag naast Loeb ook een knappe Meeke wegvallen uit de top van het klassement.
  • Prospeed Competition
De startorde van de tweede wedstrijddag was identiek aan gisteren, dus volgens de einduitslag van het WK 2014. Met dat verschil dat degene die startten in Rally2 het eerst de baan op moesten, in dit geval was dit Chardonnet, gevolgd door Kubica en Ogier, Latvala, Mikkelsen, enz. Bouffier was de enige grote naam die vandaag niet meer aan de start verscheen na zijn sortie tijdens KP2 op vrijdag. Net als gisteren starten de wagens om de twee minuten.

Deze morgen voor de start van de eerste lus bleek de bandenkeuze opnieuw van kapitaal belang. Meeke, Loeb, Ostberg en Neuville opteerden voor zes banden met spijkers, terwijl Evans, Tanak, Ogier, Latvala en Mikkelsen hun keuze lieten vallen op vier banden met spijkers en twee sneeuwbanden.

Moeilijk bandenkeuze in de Monte Carlo
Moeilijk bandenkeuze in de Monte Carlo
De eerste KP van de tweede dag van La Salle en Beaumont - Corps over 15,84 km werd vooral gekenmerkt door veel ijs en mist. Loeb was opnieuw snelst met een verschil van 15 tellen op zijn landgenoot Ogier, 22,7 op Evan en 22,8 op Mikkelsen. Latvala deed een slechte run en verloor 43 seconden. Ook Tanak moest tijd inleveren tegenover Evans waardoor de Brit kon terugkomen tot op 1/10 sec. van de derde plaats van de Est.

De tweede KP van dag 2 van Après les Corps – Chauffayer over 25,81 km was opnieuw bezaaid met ijs, maar ook modder en stukken droge asfalt. Niet meteen leuk voor die rijders die er voor gekozen hadden met nagelbanden van start te gaan. Deze maal was het de Pool Kubica die het snelst onderweg was. De Ford-rijder is uiteraard geen bedreiging meer voor de koplopers en kan rustig zijn ding doen en risico’s nemen. Achter hem was Ogier de snelste met een nipte voorsprong op Latvala en Loeb. De Est Tanak speelde zijn derde plaats kwijt aan Latvala terwijl ook Evans  nog dicht in de buurt staat.

Sébastien Loeb - Citroën DS3 WRC
Sébastien Loeb - Citroën DS3 WRC
De laatste KP van de eerste lus van Les Costes – St Julien en Champsaur over 25,40 km was bedekt met modder en sneeuw. Ogier kon door zijn lage startpositie nog was extra sneeuw op de baan gooien en ook de toeschouwers deden ruim hun duit in het zakje. Opnieuw was de snelste chrono weggelegd voor Kubica die uiteraard net als Ogier geniet van het voordeel om als een van de eersten van start te gaan. Ogier volgde op 8/10 en deed een goede zaak gezien Loeb met een verlies van 22 seconden zijn voorsprong tot 3 sec. gereduceerd zag. Latvala kwam in het ritme, pakte de derde chrono en zag zijn voorsprong groeien op het kwintet Tanak, Evans, Meeke, Mikkelsen en Ostberg.

Na een service van een half uur mochten de rijders zich opmaken om dezelfde lus van drie KP’s nog eens over te doen. Op de eerste KP van de tweede lus bleek nog steeds glibberig door ijsvorming, maar door de doortocht van de eerste passage was er nog meer modder op de weg terwijl ook de mist nog steeds niet was weggetrokken. Ook op de andere KP's waren de omstandigheden slecht door modder, sneeuw en ijsvorming.

Inzake de bandenkeuze kozen Loeb en Ostberg voor vier sneeuwbanden en twee Super Soft. Ogier opteerde voor vier nagelbanden en twee Super Soft. Sordo, Neuville, Meeke, Latvala, Mikkelsen en Tanak verkozen twee sneeuwbanden, twee nagelbanden en twee Super Soft. Evans en Solberg tenslotte gingen de baan op met vier nagelbanden en twee sneeuwbanden.

Ondanks het feit dat de meeste piloten orakelden dat spijkerbanden de beste keuze waren, was het toch maar weer Loeb die op vier sneeuwbanden de eerste KP van de tweede lus won. Dit met een kleine voorsprong op Latvala, Ogier en Kubica. Voor de vierde plaats noteerden we een zware strijd tussen Meeke, Tanak, Mikkelsen en Evans.

Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Tijdens de tweede KP van de tweede lus kloegen de meeste rijders over enorm veel modder op de wegen. Kubica zette nog maar eens de snelste tijd op de tabellen in zijn Ford Fiësta en alleen Ogier kon kort in zijn buurt blijven. De rest verloor vrij veel tijd en vooral Loeb moest door een pirouette in een haarspeldbocht zestien seconden inleveren. Zodoende kregen we met Ogier een nieuwe leider terwijl Loeb volgde op acht seconden.

De derde KP van de tweede lus en meteen de laatste van de tweede dag werd een calvarietocht voor Citroën. De Brit Kris Meeke, vierde in de tussenstand, belandde in een gracht, beschadigde daarbij de linker achter ophanging en haalde het einde van de proef niet.  Loeb van zijn kant reed tegen een betonblok aan en beschadigde eveneens zijn ophanging. Beiden starten morgen in Rally 2. Loeb staat nu op een dikke tien minuten van leider Ogier. Die ziet zijn ploegmaat Latvala oprukken naar de tweede plaats. De Noor Mikkelsen ging over Tanak en door het wegvallen van Loeb en Meeke sluit hij de tweede dag af op de derde plaats. Een drama voor Citroën waaruit Volkswagen, met drie wagens in de top 3,  optimaal profijt trok.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Onze landgenoot Neuville wil koste wat kost de finish halen en rijdt een onopvallende rally. Omdat hij nog nooit zo ver raakte in de Monte Carlo, doet hij naar eigen zeggen veel ervaring op. De Belg is zeker nog niet uitgeteld voor een plaats binnen de top vijf en staat momenteel zevende tussen de Brit Evans en de Spanjaard Sordo.




Foto's: Willy Weyens, WRC.com & Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 23 januari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Monte Carlo.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons