van der Horst

Sprokkels: Tänak klaar voor Finland

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak heeft zich met winst in de Rally van Estland klaar gestoomd voor de Rally van Finland, de volgende manche van het WRC. Hij haalde het voor Hayden Paddon en Craig Breen die ook gingen warm draaien voor de Finse manche van het WRC. Ook in Luxemburg en Nederland werd afgelopen weekend gekoerst en daar speelden enkele Belgen een hoofdrol.
Was de Autoglym Rally in Finland vorig jaar nog de ultieme voorbereidingswedstrijd op de Rally van Finland, dan verschoof het zwaartepunt dit jaar naar Estland waar zowel Hyundai, Citroën als Toyota present tekenden met respectievelijk Hayden Paddon, Craig Breen en Ott Tänak. Thuisrijder Tänak snelde er meteen vandoor en liet maar enkele besttijden aan de concurrentie. Craig Breen was op weg naar een tweede stek tot hij een tijdstraf kreeg omdat hij te laat inklokte op dag twee. Paddon reed nog lek op de voorlaatste proef. Tänak haalde het uiteindelijk met een halve minuut, maar die voorsprong kon een pak groter geweest zijn, moest hij de show niet hebben gestolen op de slotproef.

In de Autoglym gingen vooral de R5-piloten testen met onder meer Ole Christian Veiby. Maar daar was het Emil Lindholm die met de zege ging lopen voor Jarkko Nikara en Veiby. Het werd meteen de eerste algemene overwinning voor Emil Lindholm, zoon van de Sebastien Lindholm. In diezelfde rally raakte de Nederlander Timo van der Marel gewond na een stevige crash. Van der Marel nam er deel als co-rijder, met Andre de Vries in een Subaru R4.

Ook in Nederland werd er gekoerst met de GTC Rally, nabij Breda. Daar ging de winst naar Hermen Kobus na onder meer vroege opgaves van Hans Weijs en Bob de Jong. Melissa Debackere nam er de vierde plaats voor haar rekening. Joachim Wagemans en Bert Feys overheersten in klasse RC4. In hun Peugeot 208 R2 werden ze zelfs tiende algemeen.

En ook in Luxemburg stond een belangrijke rally op het programma met de Rally Lëtzebuerg. Daar was Marijan Griebel aan het feest in een Citroën DS3 WRC. Maar de Belg Chris Van Woensel had evengoed kunnen winnen. Griebel ging in de slotfase nog van de baan, maar kon alsnog zijn weg voortzetten in natte omstandigheden. Andere Belgen op het voorplan waren Olivier Collard (vijfde), Grégoire Munster die zijn R5-debuut maakte (zevende), Jonas Langenakens (tiende) en Stephan Hermann (twaalfde).

Foto: Gazoo Racing

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Rally op maandag 16 juli 2018.
  • Powercars

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons