van der Horst

Sterke seizoenstart voor St. Paul Race Team

Dieter Kuijl
Dieter Kuijl
Het nieuwe seizoen binnen de Historics is afgelopen weekend gestart met twee races in het kader van het New Race Festival op Circuit Zolder. Belangrijke verandering is de benaming van het kampioenschap dat door de titelsponsor St. Paul nu als Belcar Historic Cup powered by St. Paul door het leven gaat.
  • STX Motorhomes
Belcar Historic Cup
Belcar Historic Cup
St. Paul heeft mee zijn schouders onder het kampioenschap gestoken om ondermeer de kwaliteit en de kwantiteit omhoog te helpen krikken. Ook om op termijn organisator BRAVO mee te helpen om meer races in het buitenland te organiseren. Volgens bezieler Dieter Kuijl moet er ook werk worden gemaakt om meer HTP wagens aan te trekken. Dit zijn wagens met een FIA Historisch Technisch Paspoort en die volledig volgens de reglementen rijden zoals ze destijds gebouwd werden.

Vier Klassen voor vier piloten binnen St. Paul Racing Team
Wim Kuijl - Ford Capri 2600 RS Weslake
Wim Kuijl - Ford Capri 2600 RS Weslake
Net zoals vorig seizoen tekenen Dieter Kuijl, zonen Wim & Tim en schoonzoon Samuel Verheggen opnieuw paraat om de kleuren van St. Paul Race Team te verdedigen. Ditmaal komen ze uit in de vier verschillende platformen dat het kampioenschap rijk is. De wagens rijden allen samen, maar strijden elk voor de zege in hun eigen platform. Aan het einde van het kampioenschap wachten dan ook vier Belgische titels.

-Dieter Kuijl rijdt met een nagelnieuwe Ford Capri RS 2600 Weslake in platform 1 voor wagens met een FIA HTP homologatie en zijn historisch correct . Deze wagens hebben een bouwjaar tot 1981.

Samuel Verheggen - Mercedes AMG 190 Evo2
Samuel Verheggen - Mercedes AMG 190 Evo2
-Wim Kuijl doet het met een quasi identieke Ford Capri RS 2600 Weslake in platform 2 voor wagens met een NTP of een nationale homologatie. Deze wagens mogen afwijken van de FIA HTP homologatie. Maar niet noodzakelijk. Hierin mogen ook HTP wagens rijden. De keuze om Wim in platform 2 onder te brengen met een FIA HTP wagen is een beslissing binnen het team om geen concurrentie te vormen tussen vader en zoon. Ook hier geldt het minimale bouwjaar tot 1981.

-Samuel Verheggen rijdt opnieuw met de Mercedes 190 EVO2 AMG in platform 3 (de vroegere youngtimers). Dit platform is voorzien voor wagens van een latere generatie tussen 1982 en 1990 en herbergt de snelste wagens van het lot.

Tim Kuijl - BMW E36 2.5l
Tim Kuijl - BMW E36 2.5l
-Tim Kuijl werd vorig jaar kampioen in platform 4 (de vroegere nineties) voor wagens tussen 1991 en 2000. Deze wagens zijn volgens het reglement wel beperkt tot max 2500 cc. Tim doet het opnieuw met zijn kampioenenwagen BMW E36 2.5 liter.

Het was extreem warm weer en dat zullen de piloten en hun desbetreffende wagens hebben geweten. In totaal kwam 46 wagens aan de start van allerlei pluimage en verdeeld over de vier platformen.

Kwalificaties
Jong geleerd....
Jong geleerd....
Er werden twee kwalificaties verreden op zaterdag die de startopstelling van de twee races op zondag bepaalden.

Tijdens de eerste kwalificatie realiseerde Tim via een knappe vijfde chrono algemeen de pole in platform 4. Ook Dieter draaide de pole in platform 1 en bleef net boven de grens van 1’51”. Wim parkeerde zijn Capri op de vijfde startplaats in platform 2 en was lang in strijd voor de tweede chrono met een Corvette en een BMW 635 CSI. Amper 6/10 seconde was het verschil. Ook Samuel bleef nipt boven de 1’50” en plaatste de Mercedes op de 10de startplaats in platform 3.

Dieter Kuijl & Samuel Verheggen
Dieter Kuijl & Samuel Verheggen
Tijdens de tweede kwalificatie was Tim opnieuw op weg naar een goede startpositie tot de BMW krachtbron verdere dienst weigerde en de onfortuinlijke regerende kampioen bleef steken op een zevende startplaats algemeen en een tweede chrono in platform 4. Dieter wende zienderogen aan zijn nieuwe strijdros en deed een seconde beter met een nieuwe pole als resultaat in platform 1. Wim deed 7/10 beter in platform 2 en kwam ditmaal uit op de vierde startplaats. Ook Samuel vond nog een winst van 7/10 seconde, maar dat vertaalde zich niet in een betere startpositie binnen platform 3.

Race 1: Een lach en een traan
Dieter Kuijl - Ford Capri 2600RS Weslake
Dieter Kuijl - Ford Capri 2600RS Weslake
Het werd een drukke nacht voor de mechaniekers van de BMW van Tim. De wagen werd naar de ateliers gevoerd en daar voorzien van een reserve krachtbron. Een pluim voor inzet en volharding. Veel zou het in eerste instantie niet opleveren voor Tim die na een kanonstart de arena moest verlaten met een sputterende motor. Achteraf bleek dat de throttle position sensor het had begeven. Op zich niet erg, maar de punten van een eerste zege gingen naar de concurrentie. Ook Samuel zag de finishvlag niet. Hij trapte aan het eind van de rechte lijn en aan een
Samuel Verheggen trapte door zijn remmen
Samuel Verheggen trapte door zijn remmen
rotvaart door zijn remmen en belandde in de zandbak. Dieter van zijn kant zegevierde in platform 1 tijdens zijn eerste race van het seizoen in de nieuwe Ford Capri Weslake RS 2600. Wim reed een zeer goede race en verbeterde in de race zijn kwalificatietijd. Hij werd vierde in platform 2 op amper 3/10 seconde van de derde plaats algemeen. In de klasse 3E (nevenklasse volgens de cilinderhoud) werd hij derde.

Race 2: Twee zeges en drie podia
Tim Kuijl - BMW E36 2.5l
Tim Kuijl - BMW E36 2.5l
Tijdens de pauze tussen de twee races door werd de BMW van Tim opnieuw in optima forma gebracht en de concurrentie zal het hebben geweten. Tim lukte opnieuw een kanonstart en ditmaal liet de mechaniek hem niet in de steek. Hij kreeg wel flink wat concurrentie, maar sloot het weekend af met een schitterende 4de plaats algemeen en een klinkende zege in platform 4. Hij verbeterde ook gevoelig zijn chrono van de kwalificatie en zette een knappe 1’44”799 op de tabellen. Ook Wim reed een knappe tweede race die hij afsloot
Wim Kuijl - Ford Capri 2600 RS Weslake
Wim Kuijl - Ford Capri 2600 RS Weslake
op een achtste plaats algemeen, tweede in platform 2 en winst in de klasse. Nog een zege was er voor Dieter die door dubbele winst de eerste koploper wordt in het Belgisch kampioenschap platform 1. Samuel werd ditmaal 9de en viel in de klasse net buiten het podium.Tussenstanden na twee races:

Dieter Kuijl:                    
Platform 1: 1ste
Klasse 1E: 1ste

Wim Kuijl:                       
Platform 2: 2de
Klasse 2E: 1ste     

Samuel Verheggen:     
Platform 3: 12de na één 0-resultaat
Klasse 3D: 6de na één 0-resultaat

Tim Kuijl:                        
Platform 4: 8ste na één 0-resultaat
Klasse 4D: 3de na één 0-resultaat

Volgende afspraak: Spa Summer Classic: 24-26 juni
Meer info: Zie ook: https://www.bravoracing.be

Foto's: BRAVO/Brecht Decancq
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Historic Cup op dinsdag 17 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons