Test 208 GTi by PS: Klauwende welp zonder compromissen

Bruhhe

De twee kleurtjes verraden uiteraard meteen om welke versie van de 208 GTi het gaat, maar voorts zijn de verwijzingen naar Peugeot Sport veel subtieler. De mooi ingewerkte badge op de zijlijn valt het meest in het zicht. De rode GTi-accentjes binnenin zijn een pak bescheidener, net zoals het logo binnenin de deurstijlen en op de zetels. Als je in de wagen zit, zie je eigenlijk niets dat nog verwijst naar “Peugeot Sport”. Er staat wel een GTi-logo op het stuur, net zoals in de gewone GTi.

Maar verder hebben we weinig opmerkingen, en dan moeten we de sleutel nog omdraaien. Een sleutel omdraaien, lekker oldskool.
Even wat achtergrond:

Met de 208 probeerde Peugeot een soortgelijke campagne te voeren en naar de markt te gaan. Toch op sportief vlak. Denk maar aan de 208 T16 R5, de herintrede in Pikes Peak en Dakar (weliswaar met de 3008). Of Peugeot daarmee zijn status op het niveau van 1984 heeft weten te krijgen is twijfelachtig, maar als autosportliefhebber hebben we er wel een pak plezier aan beleefd de voorbije jaren.
Rally Cup
We nemen de Peugeot 208 mee naar z'n thuisland, naar de Opaalkust. De Rallye Le Touquet is vaak de openingsmanche van de Franse 208 Rally Cup, al jarenlang één van de hoogst aangeschreven merkencups van (West-)Europa. Vraag het maar aan Kevin Abbring of Stéphane Lefebvre. De klassementsproeven in het glooiende decor met pittoreske dorpjes moeten zich dan ook perfect lenen voor deze bijtgrage welp.
Denken we.

De oneffenheden zijn een pak minder aangenaam. De 208 is enorm stug en hard afgeveerd, en reageert op ieder putje en bultje. Het is hard werken aan het stuur dat constant in beweging is, zeker bij het accelereren. Op sommige stroken durf je amper je hand los te laten om op te schakelen, omdat de wagen constant zoekt om de 208 pk optimaal op de baan te krijgen. Die zoektocht vertaalt zich rechtstreeks in het stuurgedrag. Handen tien voor twee houden is de boodschap. Comfortabel is het niet, en het vergt zelfs een stevige portie concentratie, zeker als je een proef aandoet van 15 kilometer en langer. De 208 toont geen greintje flexibiliteit. Love it or leave it, grauwt ie in het Frans.
Die stugge houding zorgt er wel voor dat de beleving en het snelheidsgevoel stevig wordt opgekrikt, zelfs bij hele normale, “goed huisvaderlijke”, sociaal acceptabele snelheden, maar of dat de bedoeling of een voordeel is betwijfelen we. Je voelt wel dat onder het gedans en gespring heel wat potentieel schuilt.
Limiet

En dan is er nog dat geluid. Dat zalige gebrom en rauw geronk, en die heerlijke plofjes bij het schakelen. Het is absoluut niet erg dat Peugeot heel weinig moeite heeft gestoken in de isolatie. (Ja, we hebben als de eerste beste Johnny met open ramen door een tunnel in een te hoge versnelling gereden.)
Dit is een alleraardigst dingetje voor de echte liefhebber. Bijna een must-have voor een verzamelaar. Geen franjes, geen prullen en geen compromissen. Geen startsysteem maar een ouwerwetse sleutel, in het donker geen oplichtende rode details in de cockpit maar een zwart hol, geen grijphendels boven de deuren, geen overbodige knoppen maar een doodsimpel en duidelijk ingewerkt aanraakscherm. En de enige knop die je moet omdraaien is die in je hoofd. Geen compromissen. Op hobbelige wegen is deze wagen absoluut geen cadeau, op vlakke banen een zegen voor uw gemoedstoestand, want blij word je er zeker van.
Koning van de jungle
Conclusie: Peugeot presenteert deze wagen als sportieve stadswagen. Vandaar ons constante gegniffel. Drop deze kleine leeuw A.U.B. niet in een stad, maar jaag ‘m de jungle in, de buiten op. Maar ook niet de boerebuiten of een Waalse snelweg, want daarvoor is de wagen veel te bonkig. Maar op een mooi open effen stukje weg is iedere kilometer met deze wagen een waar genot, en het wordt steeds beter, en leuker, én intenser. Het geluid, het gevoel, de beleving, die schitterende, unieke en gewaagde looks, … Heerlijk machinetje.

Als je voor de 208 GTi BPS gaat, ga dan toch maar voor de zwart-rode versie, wil je niet constant gesleten worden als Club Brugge-supporter.
Foto's: Peugeot en Sandro Delaere
Tweet