van der HorstTotal 2' Hours of Spa

Tiago Monteiro geeft forfait voor China-race, Gabriele Tarquini stand-in

Tiago Monteiro - Castrol Honda WTC Team
Tiago Monteiro - Castrol Honda WTC Team
Tiago Monteiro zal dan toch niet kunnen deelnemen aan de eerstvolgende WTCC-manche op de gloednieuwe Ningbo International Speedpark-omloop. Spijts alle inspanningen van de voorbije weken bleek de Portugees niet voldoende hersteld van een zware crash tijdens een testsessie met Honda in Barcelona vorige maand. Monteiro zal dit weekend voor de Chinese meeting worden vervangen door diens oud-teamgenoot Gabriele Tarquini.
Gabriele Tarquini - Tiago Monteiro
Gabriele Tarquini - Tiago Monteiro
Monteiro's forfait betekent niet alleen brute pech voor de man zelf maar ook voor werkgever Honda én voor het kampioenschap waarin de man uit Porto momenteel aan de leiding staat met een bonus van twaalf punten op naaste achtervolger, Volvo-rijder Thed Björk. Waar veteraan Gabriele Tarquini als vervanger in staat mag worden geacht behoorlijk wat punten voor Honda te scoren voor de merkentitel, ziet het er voor de titelaspiraties van Monteiro uiteraard niet zo goed uit.

Uiteraard ben ik enorm teleurgesteld in China niet aan te kunnen zetten" aldus Tiago. "Als team hebben we ongelooflijk hard gewerkt om de top van het kampioenschap te bereiken en dit is vanzelfsprekend voor elk van ons een heuse setback. Spijts de fantastische inspanningen van mijn medisch team kan ik niks forceren en heb ik meer tijd nodig om volledig hersteld te raken. Mijn hoofddoel vanaf nu is tijdig fit geraken voor de meeting in Motegi later deze maand en de titelstrijd weer op te nemen.  Gabriele (Tarquini) is de meest geschikte man om het nu van me over te nemen, hij is een goede vriend en gedurende vele jaren een fantastische teamgenoot."

Dat er na zijn crash tegen ca. 255 km/u in Barcelona meer aan de hand was dan dat een weinigzeggend persbericht na afloop liet doorschijnen kon al meteen worden opgemaakt uit de lange observatie die de onfortuinlijke piloot te beurt viel. Toen ook Honda-insiders bij wie we ons oor te luisteren legden liever op de vlakte bleven, bleek dat het best wel eens ernstig kon zijn. Afgelopen weekend bevestigde de betrokkene in een uitgebreid interview dan ook dat hij erg veel geluk heeft gehad.

"De dokters sloten blijvende schade of zelfs een fatale afloop niet uit. Door de whiplash en zware hersenschudding hadden zich twee bloedklonters in mijn hoofd gevormd die op de oogzenuwen drukten, dit naast de zorg om de nekwervels. Een klein beetje meer bloed en het had veel slechter kunnen aflopen. Maar terwijl ik nog in Barcelona gehospitaliseerd was kon men mij naderhand garanderen dat alle schade waaronder mijn zichtproblemen uiteindelijk tijdelijk zou zijn en dat het enkel een kwestie van tijd was om tot een volledig herstel te komen. Duidelijk was dat de geneesheren mij niet in China zouden laten starten indien mijn lichaam niet voldoende hersteld zou zijn om een mogelijke nieuwe impact te doorstaan, en daar heb ik uiteraard begrip voor."

Dit is een erg moeilijk moment voor Tiago, Honda en het WTCC nu de kampioenschapsleider de eerste afspraak in Ningbo moet missen" weet  François Ribeiro, Eurosport Events-baas en WTCC-promotor. “Tiago’s welzijn is vanzelfsprekend de hoofdprioriteit maar ik kan me heel goed voorstellen hoe frustrerend deze situatie voor hem wel moet zijn. Sinds zijn ongeval volgden we elke stap in zijn herstel en we hopen hem zo snel als mogelijk terug op de baan te zien. Inmiddels kijk ik al uit naar de golf van online steunbetuigingen die Tiago's fans en de hele WTCC-gemeenschap voor hem in petto hebben".

Ik ben blij met mijn terugkeer binnen het Castrol Honda World Touring Car Team dit weekend, al had ik vanzelfsprekend gehoopt dat dit in leukere omstandigheden was gebeurd. Tiago heeft met recht en reden zijn plaats aan de top van het kampioenschap verdiend en het is bijzonder jammer dat hij deze afspraak moet missen. Ik hoop voor Tiago en het team dat mijn ervaring met de Civic WTCC van 2014-15 én het feit dat deze omloop voor iedereen nieuw is mij zullen helpen om twee sterke resultaten neer te zetten." aldus Gabriele Tarquini in een reactie.

Foto's: Hans van Onsem en FIA WTCC

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op dinsdag 10 oktober 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ningbo.
  • Powercars

Copyright 2000-2018 Autosport.be - Contacteer ons