van der Horst

Tiago Monteiro's lijdensweg na zijn crash (+ video)

Tiago Monteiro
Tiago Monteiro
In dit tweede deel van het WTCC-interview geeft Tiago Monteiro ons een inkijk in het moeizame herstel dat hem in de vier weken na zijn zware crash in Barcelona wachtte. Sinds een paar dagen voelt de Portugees zich evenwel opgelucht: het gaat de juiste richting uit.
Tiago Monteiro: weer thuis
Tiago Monteiro: weer thuis
"De eerste dagen waren bijzonder moeilijk want ik kon niet naar behoren ademen en ook nauwelijks articuleren wanneer ik probeerde te spreken. Die verschrikkelijke hoofdpijn was niet te harden. Elke keer ik mijn ogen opende zag ik dubbel, werd ik meteen ziek en kreeg ik braakneigingen. De eerste vier, vijf dagen kon ik met moeite eten of drinken. Ik kon ook nooit langer dan 15 minuten slapen, dan werd ik wakker door de hoofdpijn; dat maakt dat je alsmaar meer moe wordt, zenuwachtiger, meer van streek: het werd er niet makkelijker op.

Er spookt ook vanalles door jouw hoofd: zal ik nog kunnen spreken, kunnen zien? Gelukkig was mijn ruggengraat oké, ik had geen verlammingen, kon mijn armen en benen bewegen, maar ik voelde dat er iets niet klopte. Maar dan kreeg ik bezoek van mijn vader, mijn vrouw en kwamen er ook een paar vrienden langs, ook al lag ik gedurende wellicht twee weken op intensive care. Het feit uiteindelijk van Barcelona naar Portugal te worden overgebracht was  psychologisch erg belangrijk voor mij; je gaat je beter voelen, bent dichter bij jouw familie enz.

Bij aanvang van de derde week kon ik stilaan weer rechtstaan, beginnen stappen en kreeg ik oog voor de ontelbare berichten die ik via mail, WhatsApp en zo kreeg, zowel van vrienden, mensen die ik in geen jaren had gezien als van fans: het was overdonderend. Dit soort berichten helpen je, gaan je extra motiveren.  Bij de vierde week dan voelde ik mijn lichaam echt beter worden. De voorbije vier weken waren bijzonder hard, ik doorliep verschillende genezingfases maar vooral de laatste vier, vijf dagen gaat het fysiek veel,veel beter met me. Dat werkt motiverend want ik voel dat het nu de juiste richting uit gaat."

 


Foto's: Tiago Monteiro
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zaterdag 7 oktober 2017.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons