van der Horst

Transam Euro Racing in 2017 ook naar Circuit Zolder

Transam Euro Racing - Mustang
Transam Euro Racing - Mustang
Met de Transam Euro Racing serie komt er volgend jaar weer een nieuwe serie naar de Europese circuits. Net als bij de NASCAR Whelen Euro Series is men ook voor deze nieuwe serie de mosterd gaan halen in de USA, ditmaal bij de Trans Am Road racing Series. Net als bij de NASCAR Whelen Euro Series wordt er gebruik gemaakt van silhouettes uitgerust met een koetswerk gebaseerd op dat van een Amerikaanse muscle car. Het grote verschil is dat Transam Euro Racing wagens specifiek ontworpen zijn voor gebruik op de klassieke Europese circuits en niet mikken op ovals. Er staan volgend jaar 8 manches gepland waarvan de meesten plaatsvinden in het kader van de FIA Truck Racing weekends. Alzo is ook de Zolder Truck GP opgenomen in de kalender.
  • Powercars
Trans Am Dodge Challenger
Trans Am Dodge Challenger
In de Transam Euro Racing serie wordt gebruik gemaakt van silhouette wagens met een buizenchassis die aangedreven worden door een centraal vooraan geplaatste 6,2 liter Chevrolet V8-LS3 motor die 525 pk levert. De bolides zijn 4,97 m lang, 2,03 m breed en 1,22 m hoog en wegen 1150 kg. De brandstoftank heeft een inhoud van 96 liter. Er is keuze uit drie mogelijke koetswerken, Ford Mustang, Chevrolet Camaro en Dodge Challenger. Veel aandacht is besteed aan het inperken van de kosten, de wagen zou niet meer dan 120.000 Euro kosten. Een wagen uitgerust met de carrosserie van een Mustang werd al uitgetest op verschillende omlopen waaronder die van Francorchamps.

Trans Am Chevrolet Camaro
Trans Am Chevrolet Camaro
Er worden twee piloten per wagen toegelaten en er komt een titel voor zowel de rijders als voor de wagen. Een raceweekend bestaat uir twee vrije trainingen van een uur, twee kwalificatiesessies over 30 minuten, 2 sprint races van een half uur en een endurance race met pilotenwissel van een uur. Er staan 8 manches gepland waarvan 6 in het kader van een Truck GP weekend. Er wordt gestart in april op de Red Bull Ring waarna het gaat richting Misano (mei), Most (september), Zolder (september), Le Mans (oktober) en Jarama (oktober). Nog twee manches in de zomer dienen bepaald te worden.
De Transam Euro Racing heeft haar thuisbasis in Spanje maar de organisatie heeft een Belgisch tintje, zo is Quirin Bovy, vroeger nog actie in de formule 3, technisch en sportief directeur en is Eric van de Poele zowel ambassadeur van de serie als verdeler voor de Benelux.

Foto's: Transam Euro RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op donderdag 13 oktober 2016.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons