van der Horst

Tussenstand Belcar na 24H Zolder 2019 met Longin's & Corten als leiders

Feestgedruis op het podium
Feestgedruis op het podium
Met de 24 Hours of Zolder verreden zit ook de belangrijkste afspraak van het Belcar Endurance Championship erop. Voor de tweede maal dit seizoen waren er in één weekend dubbel zoveel punten te verdienen als normaal, nadat ook de twee sprintkoersen in het DTM-weekend elk reeds een volle puntenpot opleverden. Door de vele opgaves, is er echter wel een en ander veranderd in de tussenstanden...
  • Circuit Zolder
Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing heeft dankzij de zege in de etmaalrace de leiding in de algemene tussenstand gegrepen. Bert Longin, Stienes Longin, Christoff Corten en Giorgio Maggi (169,5) nemen daardoor de fakkel over van het Russell Racing-kwartet Thiers/Thiers/Magnus/Vanhooydonk (155) dat vanaf de leiding uitviel met een brand en zo veel punten misliep. Het Vlaams-Brabantse trio zet zo een eerste stap naar de Belcar-titel - een surplus op de reeds goed gevulde erelijst van opa Longin. Belgium Racing (Dylan Derdaele/Nicolas Saelens/Louis Machiels/Marc Goossens/Lars Kern) klimt in de voorlopige tussenstand naar plaats 2, op 7 punten van de leiders. De WCB Lamborghini (Jimmy De Breucker/ Yannick Hoogaars/ Niels Lagrange/Stéphane Kox/Danny Kroes) telt slechts 21 punten achterstand op de kop van het klassement en is dus zeker ook niet mathematisch uitgeteld voor de titel.

Tom Boonen - Thomas Piessens - Sam Dejonghe
Tom Boonen - Thomas Piessens - Sam Dejonghe
In Belcar 1 is er aan de top de verwachte verschuiving, met het Krafft-kwartet dat over de Russell-boys springt. Deldiche Racing behoudt met de wagen van Sam Dejonghe, Tom Boonen en Thomas Piessens de virtuele derde plaats, weliswaar reeds op 49 punten achterstand van de kop. Zonder de brand op zondagmorgen en de daaropvolgende opgave, had de strijd er helemaal anders kunnen uitzien. Dankzij een puike 24 Hours of Zolder dicht McDonald's Racing bovendien de kloof op de plaatsen die recht geven op eremetaal.. Slechts zeven punten scheiden de groene Norma van de derde plaats.

Thems Racing by EMG Motorsport - Porsche 991 GT Cup
Thems Racing by EMG Motorsport - Porsche 991 GT Cup
In Belcar 2 behoudt Thems Racing by EMG Motorsport de leiding, ondanks een opgave in de 24 uren, door het simpele feit dat naaste achtervolger No Speed Limit zijn Porsche verkocht. Speedlover dichtte de kloof een beetje, maar kijkt niettemin aan tegen een achterstand van 44 punten. Opvallend, Belgium Racing prijkt met enkel de 24 Uren op het conto op de vijfde plaats in de klasse, net na Red Ant Racing en op slechts 4,5 punt van het virtuele podium.

WCB Racing Team by Leipert Motorsport - Lamborghini Super Trofeo
WCB Racing Team by Leipert Motorsport - Lamborghini Super Trofeo
Die virtuele podiumplaats hebben de troepen van Patric Derdaele wel in handen in Belcar 3; al was het team voor de start leider in die klasse. Door de overstap van de Lamborghini naar Porsche liet het team evenwel een nulscore optekenen in Belcar 3. WCB Racing profiteerde van die nulscore én van de problemen bij VR Racing op naar de kop in de ranking te snellen. VR Racing volgt op 16 punten van de leidende Lambo. In Belcar 4 is het de Getspeed Mercedes #22 die op kop staat, al ziet het de zusterbolide wel 11 puntjes inlopen. Hopelijk is er voor de troepen van Wim Spinoy geen zelfde scenario in de maak als vorig jaar, toen ze na de 24 Hours de titel verspeelden aan hun teamgenoten.

QSR Racing School - BMW 240
QSR Racing School - BMW 240
Een wissel van de wacht zien we in de competitieve Belcar 5 klasse. Na de vroege opgave van de Stevens Motorsport BMW M235i Racing Cup, is het QSR Racing School (103,5) dat quasi maximaal profiteerde. Enkel na 12H in de etmaalrace pakten de troepen van Stefaan Schoonjans niet de volle puntenbuit en dat laat zich zien in de tussenstand. Johnny De Breucker/Luc Janssens/Peter Van Delm/John Mauro/Rodrigue Gillion tellen 13 punten voorsprong op hun merkgenoten van Baelus Motorsport, Filip Baelus/ Bart Lievens/Paul Lievens/Patrick Michiels/Eveline Maes. De RBC Race Team Saker RapX prijkt op de derde plaats (82) en houdt de BMW van voormalige puntenleiders Stevens/Vandervelde achter zich (71).

JJ Motorsport - BMW
JJ Motorsport - BMW
JJ Motorsport won de 24 Hours of Zolder in Belcar 6, maar het was niet de zegevierende wagen die met de meeste punten huiswaarts keerde. Die bolide was namelijk op eenmalige basis ingeschreven en pakte alzo geen punten. Daardoor kunnen teamgenoten Guido Werckx/Tom Werckx/Yehann De Wachter/Jurgen Gulicher (125) maximaal profiteren om hun voorsprong in het klassement uit te diepen. Zij pakken 16 punten bonus op de VDW Motorsport BMW (109), terwijl ook de Convents Race Team BMW #50 (98,5) tegen een iets grotere achterstand aankijkt.

In de Norma Driver Trophy Benelux-puntentelling blijft Sam Dejonghe aan de leiding; hij moet echter wel Bert Longin ex aeqo naast zich dulden. Beste Junior is nog steeds Yannick Hoogaars (114,5). Hij gaat Gilles Magnus (72,5) en Bas Schouten (69,5) vooraf. Ondanks dat ze niet startte, prijkt Kata Bozo nog op kop in de vrouwenranking.

--- Tussenstand Belcar 2019 na 24H Zolder (pdf) ---
--- Tussenstand Norma Driver Trohpy Benelux na 24H Zolder (pdf) ---

Foto's: Marnik MouchaersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op dinsdag 13 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons