van der Horst

Vier Belgische kampioenschappen tijdens Belgian Autumn Races in Francorchamps

2019 25H VW Fun Cup
2019 25H VW Fun Cup
Er is plaats voor solidariteit en samenwerking tijdens de coronacrisis. In deze ongeziene omstandigheden voor de Belgische autosport hebben de organisatoren van de VW Fun Cup powered by Hankook, de Hundred Series by BGDC en de 2CV en C1 Racing Cup het initiatief genomen om op 29, 30 en 31 oktober samen een competitiemeeting te organiseren op het Circuit de Spa-Francorchamps. Een onverhoopte manier om vier Belgische circuitkampioenschappen in 2020 toch nog aan het werk te zien op het mooiste circuit ter wereld!
De uitbraak van het Covid 19-virus heeft de kalenders van alle actoren uit de autosport flink door elkaar geschud. Toen bleek dat er op de agenda van het Circuit de Spa-Francorchamps geen plaats meer te vinden was in overeenstemming met de kalender van verschillende belangrijke evenementen, heeft de onderlinge solidariteit tussen de Belgische organisatoren de bovenhand genomen. Er ontstond een akkoord tussen de VW Fun Cup powered by Hankook, de Hundred Series by BGDC en de 2CV en C1 Racing Cup om de vier kampioenschappen op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober samen aan het werk te zien tijdens de Belgian Autumn Races.

Uithoudingsraces en een uniek format

De VW Fun Cup opent het rijkgevulde programma op vrijdag. Voor Kronos Events, organisator en promotor van het sympathieke kampioenschap, zat er door de huidige gezondheidscrisis niets anders op dan de Hankook 25 Hours VW Fun Cup uit te stellen naar 2021. Aan creativiteit echter geen gebrek, want de spectaculaire Racekevers krijgen maar liefst twaalf uur en… dertig minuten de tijd, exact de helft van een 25 uursrace dus, om het tegen elkaar op te nemen.

C1 Racing Cup 2019
C1 Racing Cup 2019
De deelnemers aan de 2CV en C1 Racing Cup werken vervolgens hun wedstrijd af op zaterdag, en dat kan heel letterlijk genomen worden: iets na middernacht gaat het licht immers op groen voor een race die veertien uur later zijn winnaars kent. Een uniek format en vooral het vooruitzicht om het sensationele peloton van de 2pk’s en de Citroën C1’s in het donker voor de eerste maal de beroemde Raidillon te zien beklimmen…

De Hundred Series by BGDC, die oorspronkelijk zowel in het kader van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup als bij de 24H2CV een wedstrijd gepland had, sluit op zaterdagnamiddag het gezamenlijk georganiseerde evenement af. Op het programma staat geen wedstrijd van 200 minuten zoals eerst voorzien, maar wel een langere confrontatie over 300 minuten (of vijf uur) waarin de deelnemers zich volledig kunnen uitleven! 

Liefhebbers van de Belgische autosport en de uithoudingsracerij hebben de boodschap begrepen. De Belgian Autumn Races op 29, 30, en 31 oktober kunnen met stip aangeduid worden in de agenda!


Patrick Van Billoen, Hundred Series by BGDC
Hundred Series by BGDC
Hundred Series by BGDC
“Het stelt me erg tevreden dat onze drie structuren samen rond de tafel hebben gezeten om tot een geschikte oplossing te komen. Onze deelnemers zijn gewend om een wedstrijd over 100 of 200 minuten af te werken in Francorchamps, maar dit wordt heel andere koek! Het is lang geleden dat we zo’n lange confrontatie op de planning hadden staan. Onze teams zijn echter liefhebbers van uithouding en zullen dus bijzonder gelukkig zijn met dit nieuws!”

Marc Van Dalen, Kronos Events
“Eendracht maakt macht: het is de slogan van ons land en dat is nog maar eens duidelijk geworden. Door deze uitzonderlijke omstandigheden vonden we het een uitstekend idee om de koppen bij elkaar te steken en tot een samenwerking te komen. De Covid 19-pandemie heeft ons verenigd, waardoor vier Belgische autosportkampioenschappen kunnen racen op het Circuit de Spa-Francorchamps. Wat betreft de VW Fun Cup powered by Hankook ben ik bijzonder blij dat we onze klanten op deze manier toch een programma naar wens kunnen aanbieden.”

Robert Van Gysegem, 2CV Racing Teams
2CV Racing Cup
2CV Racing Cup
“Het werd snel duidelijk dat de autosport voor amateurs het niet gemakkelijk zou hebben in dit bizarre seizoen. In de wetenschap dat de kalender in de tweede seizoenshelft vanzelfsprekend snel volzet zou zijn, leek het ons interessanter om allemaal aan hetzelfde zeel te trekken en niet voor eigen succes te gaan. Uit onze gesprekken is het idee ontstaan om een meeting te organiseren waarin vier kampioenschappen op een ongeziene manier kunnen racen op het Circuit de Spa-Francorchamps. Ik ben eveneens in de wolken dat we onze 2CV- en C1-teams de mogelijkheid kunnen bieden om een unieke race te betwisten op het mooiste circuit ter wereld. Een ongeziene uithoudingsrace, die net na middernacht zal beginnen. En dat zal niemand snel vergeten!”

VW Fun Cup - BGDC - 2CV Racing Teams press, foto's: Marnik Mouchaers, Jacques LetihonDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op vrijdag 29 mei 2020.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons