van der Horst

Voorbeschouwing Petit Le Mans

Ricky Taylor, Jordan Taylor en Alex Lynn - Wayne Taylor Racing
Ricky Taylor, Jordan Taylor en Alex Lynn - Wayne Taylor Racing
Dit weekend heeft de twintigste editie van Petit Le Mans plaats, de traditionele afsluiter van het Amerikaanse endurance seizoen. Nadat het meer dan een decennium lang de afsluiter was van de American Le Mans Series is de manche de afgelopen drie seizoenen de afsluiter van de SportsCar Championship van IMSA. De wedstrijd van tien uur op het legendarische Road Atlanta gaat van start op zaterdag om 17u05 Belgische tijd. Traditioneel doen er naast de vaste deelnemers ook enkele grote namen mee, vooral uit de IndyCar Series. Een overzicht van de opvallendste deelnemers en de titelkandidaten.
P
Ricky Taylor, Jordan Taylor, Max Angelelli en Jeff Gordon - Wayne Taylor Racing
Ricky Taylor, Jordan Taylor, Max Angelelli en Jeff Gordon - Wayne Taylor Racing
In de snelste prototypeklasse moet het wel een heel gekke wedstrijd worden willen de gebroeders Ricky en Jordan Taylor niet de titel pakken. De Amerikanen hebben een voorsprong van 29 en 30 punten op de concurrentie van Action Express Racing en met 10 deelnemers zijn ze zo goed als zeker van genoeg punten te pakken, ze moet enkel de start halen om zeker te zijn.. Derde rijder wordt IndyCar-topper Ryan Hunter-Reay. Bij de concurrentie komen Filipe Albuquerque en Mike Conway de duo's João Barbosa/Christian Fittipaldi en Dane Cameron/Eric Curran bijstaan. De troepen van ESM krijgen dan weer versterking van Bruno Senna en Porsche fabriekspiloot Brendon Hartley. Rebellion Racing doet voor het eerst sinds de 12 uren van Sebring weer mee met nu Mathias Beche en Gustavo Menezes naast Nick Heidfeld. Opvallendste deelnemer is evenwel de #6 Oreca-Gibson van Team Penske. Zoals eerder gemeld komt de Amerikaanse legende volgend seizoen aan de start met de gloednieuwe Acura, maar Roger Penske wou ook deze wedstrijd meepikken met enkele grote namen: Simon Pagenaud, Juan Pablo Montoya en Hélio Castroneves. Onze landgenoot Marc Goossens tenslotte, die de vorige wedstrijd won samen met Renger van der Zande, krijgt nu gezelschap van Jonathan Bomarito.

PC
James French - Performance Tech Motorsports
James French - Performance Tech Motorsports
De PC-klasse is toe aan zijn allerlaatste wedstrijd en in de ooit succesvolle formule komt hetzelfde aantal deelnemers aan de start als gewoonlijk dit seizoen: drie. Een titelstrijd is er niet meer, want James French en Patricio O'Ward  van Performance Tech Motorsports hebben elke wedstrijd gewonnen dit seizoen. Slagen ze erin om opnieuw de tegenstanders van BAR1 Motorsports te verslaan en zo een honderd procent score neer te zetten?

GTLM
Antonio Garcia en Jan Magnussen - Corvette Racing
Antonio Garcia en Jan Magnussen - Corvette Racing
In de snelste GT-klasse, met de gebruikelijke negen deelnemers, is er wel nog een titelstrijd, maar met 19 punten voorsprong wordt het moeilijk om Antonio Garcia en Jan Magnussen en Corvette Racing van een zoveelste titel te houden, zeker met Mike Rockenfeller als derde rijder. De voornaamste tegenstander, Ford, krijgt echter versterking, andermaal afkomstig uit de IndyCar Series. Scott Dixon en Sébastien Bourdais zullen proberen de vaste rijders van Ford te helpen in het verslaan van hun landgenoten. In de andere Chevy zien we Marcel Fässler plaatsnemen als derde rijder. Bij BMW zien we versterking van Kuno Wittmer en Nick Catsburg en Allessandro Pier Guidi komt de Ferrari van Risi Competitzione vervoegen. Bij Porsche tenslotte kiest men vanzelfsprekend uit de talloze fabrieksrijders die men heeft in Stuttgart: ditmaal Nick Tandy en Earl Bamber.

GTD
Scuderia Corsa - Ferrari 488 GTE
Scuderia Corsa - Ferrari 488 GTE
Ook in GTD, met maar liefst 17 deelnemers, zien we één duo op kop met een stevige voorsprong. Alessandro Balzon en Christina Nielsen hebben in hun Ferrari van Scuderia Corsa reeds 26 punten voorsprong op hun wiskundig enige overgebleven tegenstander: Jeroen Bleekemolen in de Mercedes van Riley Motorsports. Bij Scuderia Corsa koos men andermaal voor Matteo Cressoni als derde rijder. Bleekemolen en Ben Keating zullen dan weer worden bijgestaan door Mario Farnbacher. Onze landgenoot Jan Heylen zal ditmaal niet aan de start komen in de Porsche van Park Place Motorsports.

DEELNEMERS PETIT LE MANS

Foto's: IMSA, Rolex/Stephan Cooper & Vincent WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op donderdag 5 oktober 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Petit Le Mans.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons