van der Horst

Wat u moet weten over de NASCAR Whelen Euro Series

PK Carsport - NASCAR Chevrolet SS
PK Carsport - NASCAR Chevrolet SS
Op 12 april start in Spanje op het Circuit Ricardo Torno de 2014 NASCAR Whelen Euro Series, waar de eerste editie van het Valencia NASCAR Fest plaatsvindt. De Europese versie van de Amerikaanse NASCAR kant dit jaar rekenen op heel wat belangstelling van gerenommeerde teams en piloten en ook in ons land lijkt de klasse aan te slaan. Zowel PK Carsport, met Anthony Kumpen en Bert Longin, als Marc VDS Racing, met Bas Leinders en Markus Palttala, komen aan de start van de zes manches. Hoog tijd dus om het sportieve reglement even door te nemen.
Bas Leinders & Franz Dubois
Bas Leinders & Franz Dubois
De rijders zullen deelnemen aan twee verschillende kampioenschappen naargelang hun ervaring en behaalde resultaten in het verleden. De hoofdklasse noemt ELITE 1 en is voorbehouden aan internationale rijders met een zowel een Gold als Silver of Bronze status, ELITE 2 daarentegen staat enkel open voor Silver en Bronze rijders en levert dus een mix van aankomende talenten en ervaren nationale rijders. Iedere wagen komt uit in beide klasses waardoor twee rijders niet alleen het stuur delen, maar ook de kosten.

Op zaterdagmorgen vindt er een kwalificatiesessie plaats voor iedere klasse die de grid bepaalt voor de twee races later op de dag. Op zondag rijden ELITE 1 en ELITE 2 opnieuw ieder een race waarbij de startplaatsen bepaald worden door de snelste rondetijden neergezet gedurende de races op zaterdag.

Ieder rijder behaalt punten in zijn/haar divisie volgens het NASCAR systeem, de winnaar krijgt 43 punten, de tweede 42 en zo verder tot 1 punt voor de drieënveertigste plaats. Daarenboven krijgt de winnaar drie extra bonuspunten en een extra bonuspunt wordt gegeven aan eenieder die de leiding neemt in een race en nog een bonuspunt gaat naar de piloot die het meeste ronden aan de leiding heeft gereden. Het puntensysteem is eenvoudig en dus gemakkelijk om te volgen voor de fan. Bij de halve finale in Italië op de Autodromo dell’Umbria en bij de finale op het circuit van Le Mans vallen er dubbele punten te verdienen.

PK Carsport - NASCAR Chevrolet SS
PK Carsport - NASCAR Chevrolet SS
Voor de titel bij de teams worden de resultaten behaald door iedere wagen in beide klassen opgeteld, dus zowel de resultaten in ELITE 1 als in ELITE 2 zijn beslissend voor de titel. Er zijn ook nog trofeeën voor de beste jongere onder de 25 jaar, de hoogst geplaatste amateurpiloot en in de ELITE 2 voor de best scorende 50 plusser en voor de beste gentleman driver. Er wordt gedurende iedere race alsook op het einde van het seizoen een prijzenpot ter waarde van 250.000 Euro verdeeld tussen de teams en de piloten. De kampioenen in iedere klasse alsook de winnaars van de vier trofeeën krijgen bovendien een race in de NASCAR in de States aangeboden.  

Foto's: Martijn Wouters en Marc VDSDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Nascar Whelen Euro Series op donderdag 27 maart 2014.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons