van der Horst

Waterstofklasse in FIA WEC uitgesteld tot 2027

Mission H24
Mission H24
Terwijl de samenvloeiing van de Le Mans Hypercars en LMDh's op het programma stond, was de ACO ook bezig om een waterstofklasse op poten te zetten. Nadat deze al in 2021 voorgesteld werd, werd de introductie van deze klasse al tot tweemaal toe uitgesteld. Eerder dit jaar werd gemeld dat de klasse zijn intrede zou maken in 2026, maar daar wordt thans op teruggekomen en het wordt nu 2027.
  • Skylimit Events
Amaury Bertholomé, CEO van het circuit van Spa-Francorchamps, en Pierre Fillon, de president van de ACO
Amaury Bertholomé, CEO van het circuit van Spa-Francorchamps, en Pierre Fillon, de president van de ACO
De ACO is al even bezig met de waterstofklasse, maar die kende tot nog toe geen meeval. Eerst werd de introductie al achteruit geschoven omwille van de naweeën van COVID, om begin dit jaar 2026 als target te zetten. Maar nu besluiten men bij de ACO om dit uit te stellen naar 2027, omwille van veiligheidsgerelateerde redenen. Voorzitter Pierre Fillon maakte duidelijk dat er meer tijd gespendeerd moet worden aan de veiligheid rond het project dan aanvankelijk verwacht. Daarom besloot men om er nog een extra jaar aan toe te voegen vooraleer men de klasse zal introduceren.

Toyota GR H2 Racing Concept
Toyota GR H2 Racing Concept
Ondertussen blijft men wel werken aan een nieuwe wagen voor Mission H24, het project opgestart door de ACO in 2018. Deze wagen zou in 2025 op de baan verschijnen maar zal vervolgens niet als een Garage 56 project richting Le Mans gaan, maar deelnemen aan of de Michelin Le Mans Cup of de European Le Mans Series; daarbij zou de bolide op een gelijk niveau moeten staan als een GT3. Ondertussen zijn wel meerdere constructeurs bezig met deze nieuwe brandstof. Zo liet Toyota al zijn conceptwagen zien tijdens de 24 uren deze zomer en zijn er voorts verschillende constructeurs betrokken bij de technische werkgroep van de ACO om deze klasse op poten te krijgen, waaronder prominente namen als Peugeot, BMW en Hyundai.

Foto's: ACO - Georges de Coster - Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op donderdag 9 november 2023.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons