van der Horst

Wordt telemetrie toegelaten in Belcar vanaf 2018?

Cockpit McDonald's Racing
Cockpit McDonald's Racing
Verschillende bronnen hebben aan Autosport.be bevestigd dat er vanaf het seizoen 2018 geen verbod meer is op telemetrie in het Belcar Endurance Championship. Afgelopen seizoen ijverde een aantal teamverantwoordelijken voor het toelaten van een eenvoudig telemetriesysteem, onder andere met het oog op het kunnen voorkomen van dure reparaties door het tijdig detecteren van nakende problemen. Daarnaast zijn er reeds een aantal jaren geruchten dat bepaalde teams - ondanks een geldend verbod - beroep doen op telemetrie, al werden die feiten nooit bewezen.
Ferdi Reijnders - Speedlover
Ferdi Reijnders - Speedlover
Of het geldende verbod op telemetrie steek houdt of niet, het Belcar-reglement is formeel. "Elke vorm van gegevenstransmissie vertrekkende van een wagen in beweging is niet toegestaan." Er zijn op die regel twee uitzonderingen voorzien, met name voor radiocommunicatie (van de wagen naar de pits en omgekeerd) en tijdswaarneming (van de wagen naar de pits). Telemetrie is in andere autosportdisciplines reeds langer gemeengoed en een eenvoudig telemetriesysteem is volgens ingewijden ook niet duur. Door telemetrie is het mogelijk een aantal parameters uit te lezen, terwijl de wagen zich op de piste bevindt. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over vloeistoftemperatuur, snelheden, bandentemperatuur, bepaalde drukniveau's, ...

Williams F1 Pitmuur
Williams F1 Pitmuur
In een meer geavanceerde opstelling is het technisch gezien ook mogelijk om aanpassingen door te voeren aan de wagen - terwijl deze rijdt. Zeker met de software die de dag van vandaag in veel bolides is ingebakken, kunnen dergelijke mogelijkheden zeer interessant blijken. Naar wat Autosport.be begrijpt, is dit soort telemetrie, tweewegscommunicatie, nog steeds uit den boze. Het opzet van het toelaten van telemetrie in Belcar zou bestaan uit communicatie van de wagen naar de pits, maar niet andersom. Autosport.be vernam al van meerdere teams dat ze de intentie hebben om een telemetriesysteem aan te schaffen met het oog op het Belcar Endurance Championship seizoen 2018.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Foto's: Georges De Coster & Martijn Wouters

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op dinsdag 9 januari 2018.
  • LTF

Copyright 2000-2018 Autosport.be - Contacteer ons