Zweden: TouringCar: Anticlimax voor Steve Volders

Sivert Svardal - Mazda RX8 TouringCar
In een kampioenschap dat er eigenlijk geen is met amper drie wedstrijden is het verdict gevallen in Zweden tijdens de laatste manche. Onze landgenoot Steve Volders, voor de race nog topfavoriet, was als leider naar Zweden gekomen. Een koude douche was zijn deel en hij mocht huiswaarts met een vierde eindplaats. Een spijtige zaak want de Ford-rijder was in staat om deze voor hem belangrijke titel te pakken.
Steve Volders - Ford Fiësta turbo
Volders won niet in Mettet, maar werd tweede na de Zweed Salsten. De Ford-rijder was wel de meest regelmatige en scoorde meer punten dan de winnaar. Hij mocht dan ook zijn thuisrace verlaten aan de leiding van het kampioenschap. In het Noorse Hell won de Noor Holten, maar opnieuw scoorde Volders goed met een derde plaats. Met twee podia op rij bleef hij aan de leiding van het kampioenschap dat uiteindelijk werd beslecht in Zweden. Onze landgenoot had een voorsprong van respectievelijk 4, 5, 12, 13, 14 en 17 punten op Wilsberg, Lundh, Holten, Svardal, Salsten en Magnussen. Ondanks de voorsprong zou het geen makkelijke opdracht worden gezien het feit dat Volders geen ervaring heeft in Höljes of het Mekka van de Rallycross. Vooral de gladde ondergrond door het materiaal dat de Zweden gebruiken om het stof te bestrijden zou hem parten spelen. Na het sproeien wordt de baan zeer glad en dat vraagt ervaring op deze ondergrond.

[img id=46887 light]Onze landgenoot kon zich in een veld van 20 wagens kwalificeren als 11de, net één plaatsje beter dan de tweede in de tussenstand, de Noor Wilsberg die de laatste plaats pakte in de halve finales. Thuisrijder Lundh (3de in de tussenstand) mocht inpakken en dat was op zich wel goed nieuws voor Volders. De pole was voor de Noor Sverdal die hierdoor 10 punten meer pakte dan Steve en op drie punten naderde voor de start van de halve finale. Sverdal, Holten en Magnussen waren de mannen die de wedstrijd volledig controleerden. Sverdal pakte tijdens de kwalifiacties de pole voor zijn landgenoot Magnussen die verder alle punten van de halve finale en de finale pakte. Volders pakte de vijfde plaats in de halve finale en was dus uitgeschakeld. Sverdal pakte met een tweede plaats in de halve finale opnieuw drie punten terug en stond op dat moment ex aequo met Volders.
Fredrik Magnussen - Ford Fiesta TouringCar
De Noor Magnussen won de laatste race van het seizoen, maar Sverdal had op het einde van de rit aan een tweede plaats voldoende om zich kampioen te kronen. Magnussen pakt de vice titel op één puntjen, terwijl zijn landgenoot Holten de laagste podiumtrede pakt met een punt voorsprong op een ontgoochelde Volders die met lege handen huiswaarts trekt. Drie Noren dus die op het laatste moment de Zweden en een Belg voorblijven en de prijzen verdelen.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix