van der Horst

WRC: Loeb pakt achtste winst in Monte-Carlo

Sébastien Loeb - Ford Puma Rally1
Sébastien Loeb - Ford Puma Rally1
Sébastien Loeb heeft zijn achtste overwinning geboekt in de Rally van Monte-Carlo na een bloedstollende strijd met Sébastien Ogier. Craig Breen maakt het feest voor M-Sport compleet met twee nieuwe hybridewagens op het podium. Thierry Neuville werd na een weekend vol problemen uiteindelijk wel nog zesde.
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Op de slotproef kreeg Sébastien Loeb (Ford) plots de koppositie op een zilveren schoteltje aangeboden. Sébastien Ogier (Toyota) reed lek en kon op de Power Stage tussen Briançonnet en Entrevaux de kloof van zowat tien tellen niet meer dichten. De wereldkampioen kreeg zelfs nog een straf van tien seconden aan zijn been omdat hij te vroeg vertrok. Overwinning nummer acht voor Loeb in de Monte-Carlo, waarmee hij opnieuw naast Ogier komt, en zijn tachtigste zege ooit. Het tijdperk van de nieuwe hybride Rally1-wagens wordt dus geopend met een overwinning van een oude vos.

Craig Breen (Ford) leek al met het wereldkampioenschap in zijn achterhoofd te zitten. De Ier reed een meer dan degelijke en regelmatige wedstrijd, maar liet de strijd om de overwinning aan zich voorbij gaan. Hij is wel de eerste vaste WK-piloot in de stand, en doet dus al vroeg in het seizoen een zaakje in de strijd om de titel, net als Kalle Rovanperä (Toyota) die alsmaar harder ging rijden en na een aarzelende start uiteindelijk knap vierde werd. De Fin pakte ook nog flink wat punten mee in de Power Stage.

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe - Hyundai i20 N Rally1
Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe - Hyundai i20 N Rally1
Gus Greensmith (Ford) zet een derde Ford in de top vijf en mag terugkijken op een sterke wedstrijd waarin hij zijn eerste snelste tijd klokte. Achter hem eindigde Thierry Neuville (Hyundai) zesde, en dat mag een klein mirakel genoemd worden na een weekend vol problemen. Hij is de enige Hyundai aan de finish. De Oostkantonner beperkt in de strijd om de titel uiteindelijk de schade dankzij de Sébastiens die met de grote punten gingen wandelen. "Ik heb echt alles gegeven", zei de Belg gedesillusioneerd aan de finish. Meer woorden kwamen er niet uit.

In WRC2 ging de overwinning naar Andreas Mikkelsen (Skoda) die ondanks een lekke band de wedstrijd steeds in handen had. Het Tsjechische talent Erik Cais werd tweede. Ze eindigen ook zevende en achtste algemeen. Nikolay Gryazin (Skoda) kwam uiteindelijk nog op het podium, na het wegvallen van Grégoire Munster (Hyundai) en Yohan Rossel (Citroën), beide door een lekke band. Munster gaat wel lopen met vier punten in de Power Stage na een dijk van een koers. Rossel won die Power Stage. 

Freddy Loix werd derde in WRC2 Masters en eindigde 24ste algemeen. Sami Pajari won in WRC3 na een secondenspel. Jan Cerny werd tweede.

In de WK-tussenstand leidt Loeb met 27 punten, acht meer dan Ogier en tien meer dan Kalle Rovanperä. Breen is vierde met 15 punten. Neuville vijfde, dankzij punten uit de Power Stage, met elf punten. Bij de merken staat M-Sport bovenaan met 42 punten, drie meer dan Toyota Gazoo Racing.

Volgende afspraak is de Rally van Zweden, binnen een maand.

Foto: M-Sport, Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 23 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons