van der Horst

Ypres Historic Rally: Harri Toivonen in het spoor van broer Henri

Harri Toivonen-Cedric Wrede - Ford Sierra Cosworth
Harri Toivonen-Cedric Wrede - Ford Sierra Cosworth
De Fin Harri Toivonen is samen met zijn vaste co van destijds, Cedric Wrede, komend weekend een van de meest opmerkelijke gasten tijdens de Ypres Historic Rally. Hij komt uit een belangrijke autosportfamilie en heeft alle reden om deze wedstrijd te betwisten.
Harri Toivonen-Cedric Wrede - Ford Sierra Cosworth
Harri Toivonen-Cedric Wrede - Ford Sierra Cosworth
De 57-jarige Fin is de zoon van Pauli Toivonen die 50 jaar geleden Europees rally kampioen werd. Zijn oudere broer Henri won de Rally van Ieper in 1984 met een Porsche midden een hoogstaand veld met ondermeer Andruet, Capone, Beguin, McRae, enz. Henri ging voor de wereldtitel in 1986, maar verongelukte met zijn Lancia Delta S4 tijdens de wedstrijd voor het WK in Corsica.

Harri Toivonen mag dan wel niet het palmares hebben van zijn broer zaliger, maar hij was wel een compleet piloot. Hij was ondermeer onderweg met Talbot, Ford, Mitsubishi, MG Metro en Lancia Delta in het WK Rally tussen 1980 en 1988.
Naast rally was hij niet onverdienstelijk op circuit met ondermeer deelnames in endurance met ondermeer de 24H Le Mans en de 1000km Nürburgring met klinkende namen zoals JJ Lehto, Manuel Reuter, Elio Salazar en Christophe Bouchut.

Ieper is trouwens geen onbekend terrein want in 1985, één jaar na de zege van zijn broer was hij reeds aanwezig in de Westhoek. Ditmaal doet de Fin het met een Spaanse Ford Sierra Cosworth.

Foto's: Wilfried GeertsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Historic Rally op donderdag 21 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ypres Rally.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons