van der Horst

Topaffiche in Ieper!

Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
De 51ste editie van de Rally van Ieper stevent af op een topeditie; het belooft namelijk en sportief sterke en boeiende uitgave te worden. Een editie die in het teken staat van de strijd tussen enkele jonge talenten van wereldklasse tegen een aantal Belgische kleppers die de nationale trots in de Westhoek tot het uiterste zullen verdedigen. Deze wedstrijd telt zowel voor het Europees als voor het Belgisch kampioenschap, terwijl er nog enkele andere toppers zich zullen mengen in beide debatten. Momenteel tellen we op de inschrijvingslijst maar liefst dertien R5 wagens, waarvan een Europese première van de Skoda Fabia R5, aangevuld met twee RRC wagens en nog een zevental S2000 wagens. Een schitterende affiche met meer dan waarschijnlijk ook een schitterende winnaar. Als we hier dan nog eens de vier Porsches 997 GT3 (FIA RGT) aan toevoegen van Dumas, Delecour, Snijers en Duez, de toppers binnen RC2, RC3, RC4 en RC5, dan hebben de afwezigheden ook ditmaal ongelijk. De kans op een volledige droge wedstrijd is groot. Het zal er dus stuiven in de Westhoek
  • STX Motorhomes
Loix mikt op nummer 10

Freddy Loix en Johan Gitsels
Freddy Loix en Johan Gitsels
Op de inschrijvingslijst prijken niet minder dertien R5's, twee RRC's en zeven S2000 wagens. Uiteraard is negenvoudig winnaar Freddy Loix torenhoog favoriet die de eer heeft om het Europees debuut te maken met de Skoda Fabia R5. Negen keer stond Fast Freddy al op het hoogste schavotje, waarvan vier keer in de kleuren van Skoda. Loix, tevens de leider in het Belgisch kampioenschap, heeft een belangrijk aandeel gehad in de ontwikkeling van de Tsjechische R5 en deze wagen heeft normaliter dus geen geheimen voor hem. Reken er maar op dat de favoriet vanaf de eerste meter in de aanval zal trekken, maar de concurrentie is niet van de poes. Enkele Europese toppers willen punten rapen in Ieper en in het Belgisch kampioenschap liggen ook enkele zware concurrenten op de loer om de Limburger naar de kroon te steken. Namen genoeg die het fast Freddy moielijk kunnen maken.

Kevin Abbring vs Stéphane Lefebvre

Stéphane Lefebvre - Citroën DS 3 R5
Stéphane Lefebvre - Citroën DS 3 R5
Pieter Tsjoen, zelf in 2001 winnaar in Ieper en met 8 Belgische titels een van de meest succesvolle rallypiloten in het Belgisch kampioenschap, maakt ook een goede kans op een tweede zege in zijn thuisrally. Deze keer echter als copiloot in de DS 3 R5, naast Kevin Abbring, de piloot van Hyundai in het Wereldkampioenschap Rally. Kevin Abbring heeft nog een rekening te vereffenen met Dame Fortuna in Ieper, want vorig jaar moest hij door mechanische pech opgeven toen hij ruim aan de leiding stond.


Pieter Tsjoen - Citroën DS3 R5
Pieter Tsjoen - Citroën DS3 R5
In de Rally van Wallonië las Pieter Tsjoen nog de nota's van Stéphane Lefebvre, de Junior Wereldkampioen. Deze keer zal de jonge Fransman een concurrent zijn, want Lefebvre verschijnt aan de start met een officiële Peugeot 208 T16, het wapen waarmee Abbring vorig jaar schitterde. Een boeiende stoelendans, zeker omdat zijn copiloot, Stéphane Prévot, tijdens de vorige manche van het BRC de nota's las voor Vincent Verschueren, die in Ieper aan de start staat met zijn vertrouwde DS 3 R5...

Kevin Abbring
Kevin Abbring
Naast Stéphane Lefebvre, heeft Peugeot nog enkele kanshebbers in huis, natuurlijk te beginnen met Craig Breen, de huidige leider in het Europees kampioenschap, maar ook met Kris Princen, die dit seizoen Freddy Loix al wist te verslaan in het Belgisch kampioenschap en die in 2005 de Ieperse klassieker won. Verder verwelkomen we met veel plezier Bruno Magalhaes, die met de 208 T16 weer een topwagen heeft om vooraan mee te draaien.

Breen, Bouffier, Princen, Verschueren, Cherain, Casier...

Kris Princen - Peugeot 208 T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208 T16 R5
DS heeft niet alleen Abbring als kanshebber aan de start, maar zeker ook Cédric Cherain, die vorig jaar een beresterke wedstrijd bekroonde met een tweede plaats en die na een bloedstollend duel met Freddy Loix de Rally van Wallonië won met zijn DS 3 R5. Maar, ook Vincent Verschueren werd niet toevallig twee keer Belgisch S2000-kampioen. Ook onze landgenoot Florent Honney brengt een DS 3 R5 in stelling. En las but not least is er de Fransman Bryan Bouffier die ook met een DS 3 R5 aan de start komt en voor wie de typische wegen in de Westhoek geen geheimen kennen. Winnen in Ieper, het zou een primeur zijn voor het merk DS (logisch voor een nieuw merk), maar ook voor moedermerk Citroën. De Franse ERC rijder Consani stond ook op de inschrijvingslijst, maar beslistte deze week om uiteindelijk niet te starten.

Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
De laatste overwinning van Ford, een vaste waarde in de internationale rallysport, dateert ook al van... 1994, toen Patrick Snijers zijn gloriejaren beleefde. Bernd Casier klokte vorig jaar, na zijn sortie op de eerste proef, enkele toptijden die het beste doen vermoeden voor dit seizoen. Laten we niet vergeten dat Bernd Casier al meermaals bewees een potentiële winnaar te zijn in Ieper. Didier Duquesne heeft geïnvesteerd in een nieuwe Fiesta R5 voor Ieper, terwijl Davy Vanneste in eigen streek ook altijd een kanshebber is voor de Top 5.



Bernd Casier - Ford Fiësta R5
Bernd Casier - Ford Fiësta R5
De R5's zijn op volle sterkte van de partij, maar de uitermate betrouwbare Super 2000's zijn niet kansloos. Hier zien we met  de Tsjechen Antonin Tlustak, Jaromir Torabus en Jaroslow Orsak, de Noor Petter Christiansen en de Brit Mccormack maar liefst vijf Skoda's Fabia S2000 aan de start, een Peugeot 207 S2000 voor Claudy Tanghe en een Ford Fiësta S2000 voor de Brit Thorburn. Verder nog twee Ford Fiesta's RRC van de Ierse broers Sam en Josh Moffett aan de start komen. Kortom, het zal weer een strijd voor elke tiende van een seconde worden in de Kenotek Ypres Rally.
 

Timing Rally van Ieper 2015

Donderdag 25 juni - Nieuwkerke
Vrije training                                        18h00
Qualifying Stage                                  20h15
Shakedown                                          21h30
Vrijdag 26 juni
Start Ieper/Service In                          16h15    19h25
KP Langemark (12,56 km)                  16h51        --
KP Dikkebus (14,22 km)                     17h33    20h16
KP Wijtschate (13,81 km)                   18h10    20h53
KP Mesen (7,48 km)                           18h30    21h13
Ieper Regroup In (Gr. Markt)               19h00    21h45
Zaterdag 27 juni
Start Ieper/Service In                          10h40    16h32
KP Reninge (14,50 km)                      11h18    17h25
KP Watou (14,29 km)                         11h55    18h02
KP Westouter-Boeschepe (19,3km)   12h25    18h32
Ieper Regroup In                                13h18    19h25
Ieper Service In                                  13h48    19h55
KP Kemmelberg (13,60 km)                14h45    20h52
KP Hollebeke (23,23 km)                    15h23    21h30
Ieper In                                                16h02    22h14
Podium Finish                                         --        22h30

Foto's: Arne Simons, BRC-WRC, Vincent Wouters, Godrive & Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op donderdag 25 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ypres Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons