van der Horst

Ypres Westhoek Rally: Nooit geziene stunt met Tsjoen en Casier

GEKO Ypres Rally
GEKO Ypres Rally
Het is een verhaal over vriendschap en zeker ook het begin van een mooi avontuur voor twee grote rallyliefhebbers. Eerder dan – wegens gebrek aan budget, of wat had u gedacht – voortijdig de handdoek te gooien, besloten Pieter Tsjoen en Bernd Casier om hun krachten te verenigen en zo op 28 en 29 juni samen aan de start van de Ypres Westhoek Rally te staan. Ze zullen elk om beurt de Skoda Fabia S2000 van het Italiaanse DP Autosport besturen, een wagen die in de kleuren van Aarova en Easysleep over de West-Vlaamse rallywegen zal scheuren.
“Toen we dit project uit de doeken deden, werden we overal gek verklaard”, schatert Pieter, in 2001 al winnaar in Ieper. “Maar uiteindelijk zei iedereen ‘Waarom niet?’ en vinden ze ons idee zelfs goed gevonden.”

Origineel is het alvast. Nooit eerder deelden twee toprijders dezelfde cockpit, laat staan dat ze samen over de spéciales zouden rijden. “Zie je dit Snijers en Droogmans al doen? Ik heb een minimale ervaring als corijder, toen ik in 1997 naast Frank Broekaert zat. Maar sinds ik zelf rij heb ik schrik als ik aan de rechterkant van de auto zit. Het is nu al zeker dat diegene die de rol van corijder vervult zal afzien, maar we doen het elk om beurt. Ik heb nu al stress omdat ik schrik heb een keer niet op tijd in te klokken.”

Maar het belangrijkste is dat ze zich zeker en vast zullen amuseren tijdens dit buitengewone avontuur.
“We hadden het liever tegen elkaar opgenomen, ja. Maar we zouden allebei teveel hartzeer hebben gehad mochten we langs de kant moeten toekijken hoe de anderen rijden. Door de crisis vind je veel minder budget dan in het verleden. Het wordt trouwens voor ons beiden pas onze eerste rally van het seizoen. Maar deze kans wilden we niet laten liggen.”

Gezien de omstandigheden zijn de ambities beperkt… of toch niet?
 “Het eerste doel is ons amuseren. Eurosport, dat ons ondersteunt, zal een camera in de wagen plaatsen en volgens mij zullen de kijkers dat zeker kunnen appreciëren. Wie weet kunnen zo ook al eens lachen. Loix, Breen en Bouffier zullen buiten ons bereik liggen. We willen echter nog een dag gaan testen, maar daarvoor ontbreekt voorlopig het nodige budget. Gezien het deelnemersveld lijkt een top-5 me haalbaar, misschien zelfs een podium als er vooraan veel wegvallen.”

  Wie rijdt welke proef?
 “We moeten daarover beslissen in functie van wat mogelijk is. We moeten al rekening houden met het feit dat Pieter 10 centimeter kleiner is dan ik”, lacht de laatste winnaar van de Rallye du Condroz. “We zullen ieder onze proeven kiezen en die tweemaal afwerken. We kennen het parcours goed, dat is een voordeel, maar wie weet rijden we verloren in een verbinding, laat ons echter hopen van niet!”

Het avontuur van het duo Tsjoen-Casier krijgt de steun van heet wat mensen met een hart voor de rallysport, waaronder Eddy Chevaillier, die de peter is van het project. Dit verhaal zullen ze alvast aan hun kleinkinderen kunnen vertellen!Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rally Championship op donderdag 13 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting GEKO Ypres Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons