van der Horst

Superprix: Nieuwssprokkels op zaterdag

Bart Van Samang - Jef Van Samang
Bart Van Samang - Jef Van Samang
Met de derde wedstrijd voor de Belcar Endurance Championship race dit weekend in het kader van de Superprix Zolder zijn we aangekomen aan de laatste race voor de koningsrace van het seizoen, de 24 uren van Zolder. Het geeft de teams een laatste kans om de wagens te testen in raceomstandigheden. Zoals gebruikelijk legde Autosport.be zijn oor te luister bij de aanwezige teams, hieronder een bloemlezing van enkele nieuwtjes.
  • De Swert Opticiens
GHK Racing Quick Car Car Parade
GHK Racing Quick Car Car Parade
Chris Mattheus en zijn team GHK Racing organiseerden op vrijdagavond een car parade aan het Quick-restaurant in Houthalen-Helchteren. Niet enkel teams uit het Belcar Endurance Championship waren uitgenodigd; zo zagen we onder meer ook een aantal bolides uit de Supercar Challenge powered by Hankook en zelfs een Maserati MC12 die in het verleden nog het wereldkampioenschap GT reed. Na enkele fikse regenbuien eerder op de dag, kon het opgekomen publiek bij een ondergaande zon genieten van de uitgestalde bolides.

RBC Racing - Saker RapX
RBC Racing - Saker RapX
De RBC Racing Saker RapX heeft voor de derde Belcar-race van het seizoen een nieuw kleedje aangemeten gekregen. De wagen stond de afgelopen races, en eveneens vorig jaar, in een simpele grijze livrei, maar vanwege een samenwerking met de Kinepolis groep komt daar nu verandering in. Grijs is nog steeds de hoofdkleur, maar een rood/bauwe lijn over de wagen fleurt het geheel wat op. Daarnaast zet het team ook de goede doelen Alzheimer Liga en Child-Flower in de kijker, een meer dan nobele gedachte.

Belgium Racing - Porsche 991 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 991 GT3 Cup
Glenn Van Parijs zal dan toch niet aan de start komen van de wedstrijd over 180 minuten. De bloedsnelle jonge Limburger geeft verstek nadat hij geveld werd door de griep. Pedro Bonnet en Henk Haane tekenen wel present en worden bijgestaan door Dylan Derdaele, die zijn vakantie in het buitenland onderbrak, het vliegtuig nam richting België en op zaterdag rond 9H op het circuit arriveerde om zo de kwalificatie te kunnen afwerken.


Kris Verhoeven - Rob Verhoeven
Kris Verhoeven - Rob Verhoeven
Ook een last minute wissel is er bij Hamofa Motorsport. De prachtige BMW M3 GTR werd normaliter bemand door de broers Rob, Kris en Mark Verhoeven, maar eerstgenoemde moest eerder deze week onverwacht onder het mes. "Ik heb een spoedoperatie achter de rug en uit medisch oogpunt was het verstandiger om nog even langs de kant te blijven. Bijgevolg rijden Mark en Kris dit weekend met hun tweetjes, wat op zich ook weer voordelen met zich meebrengt gezien ze dan extra ervaring kunnen opdoen richting de 24 Hours of Zolder", vertelde Rob Verhoeven aan Autosport.be.

Convents Racing - BMW Clubsport
Convents Racing - BMW Clubsport
Ook bij PK Carsport is er zoals geweten een wissel van rijder, waar Christoff Corten Anthony Kumpen vervangt, terwijl bij GHK Racing Rik Renmans instapt en Davy Suffeleers aan de kant blijft op de Skylimit Yokohama Race Team BMW #69. Suffeleers, die recent vader werd, wordt vervangen door Olivier Hertsens. Ook bij Belcar 5-klassegenoten van Convents Racing is er een wijziging dit weekend, vader Davy Convents blijft aan de kant zodat zoon Vincent, Steve Raymakers en Yannick Dupont wat extra rijtijd krijgen. Bij de 24 Hours of Zolder komt het viertal samen aan de start.

PK Carsport - Wolf GB08
PK Carsport - Wolf GB08
Nadat PK Carsport de seizoensopener in Spa-Francorchamps overtuigend won en de alle Norma's uitvielen met technische averij, liep het sindsdien steil bergaf voor de Hasseltse formatie. De vorige wedstrijd plaagden schakelperikelen de wagen en het team laste een testdag in om de problemen het hoofd te kunnen bieden. Helaas moest de bolide ook vandaag tijdens de kwalificaties weer noodgedwongen de pits opzoeken met onder meer problemen tijdens het schakelen. Toen Bert Longin een finale poging wilde wagen om een gooi te doen naar de pole, geraakte het Italiaanse prototype niet meer gestart. Het team laat voor deze wedstrijd een ingenieur van Wolf overkomen uit Italië en krijgt ook enkele nieuwe onderdelen voor de Wolf GB08. Voor de 24 Hours of Zolder laat PK Carsport de prototype aan de kant en trekt het de kaart van de oerdegelijke Porsche 991, zo bevestigde het team vandaag nogmaals.

GHK Racing - Porsche 991 Cup
GHK Racing - Porsche 991 Cup
Circuit Zolder krijgt in de nabije toekomst een racesimulator. Narviflex, Guy Verheyen en Circuit Zolder slaan de handen in elkaar om de hypermoderne simulator in te richten op het circuit, waarna deze ter beschikking zal staan van het brede publiek. De simulator, van Duitse afkomst, laat toe om G-krachten tot 2,5 G te simuleren en ervaren instructeurs zullen indien gewenst gebruikers van de simulator helpen hun prestaties te analyseren en te verbeteren.

Startgrid 24 Hours of Zolder 2015
Startgrid 24 Hours of Zolder 2015
Er viel overigens nog meer nieuws te rapen op Circuit Zolder wat betreft faciliteiten voor de bezoekers. Nadat het Limburgse circuit eerder deze week een televisiedeal bekendmaakte voor wat betreft het Belcar Endurance Championship de komende vijf jaar vanaf de aanstaande 24 Hours of Zolder, zullen ook de bezoekers op het circuit tijdens de 24 Hours of Zolder niet achtergesteld worden op vlak van videobeelden. Net als de voorgaande jaren voorziet Circuit Zolder namelijk wederom de plaatsing van enkele reuze TV-schermen in de paddock zodat de mensen op de tribunes en in de paddock geen minuut van de TV-uitzending moeten missen.

SpeedLover - Porsche 911 GT3 Cup
SpeedLover - Porsche 911 GT3 Cup
In de paddock te Circuit Zolder viel ook de nieuwe Porsche 991 GT3 Cup te bewonderen. De wagen wordt dit seizoen reeds gebruikt in onder meer de Porsche Mobil 1 Supercup en SpeedLover Racing reed daar reeds enkele races mee. Het team van André Van Hoof beschikt daardoor ook over een exemplaar van de potente 4-liter Porsche en had de wagen meegebracht naar Circuit Zolder. Volgend seizoen zal de wagen in actie komen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, terwijl de kans niet onbestaande is dat we hem ook in het Belcar Endurance Championship aan het werk kunnen zien.

Foto's: Niels Vaeck, Marnik Mouchers, Martijn Wouters & GHK RacingDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zaterdag 15 juli 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder Superprix.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons