Zweden: Kristoffersson, of wie dacht je? De Ridder virtueel 2de in RX2

Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Op zijn eigen Zweedse heilige grond van Höljes was thuisrijder Johan Kristoffersson opnieuw iedereen te snel af en staat hij voorlopig op de pole voor zijn mogelijke vijfde zege in zes wedstrijden. De Noor Thomas Bryntesson is de andere voorlopige polesitter in het Euro RX terwijl de RX2 en de TouringCar reeds hun volledige kwalificatie afwerkten. Hier waren onze landgenoot Guillame De Ridder (RX2) en de Noor Sivert Svardal de snelsten.
Het Zweedse Höljes is het toneel voor de zesde race van het seizoen voor het WK Rallycross op een totaal van twaalf wedstrijden. Na de finale op zondag zijn we dus halfweg het WK en kunnen de heren op vakantie voor ze begin augustus worden verwacht in het Canadese Trois-Rivières voor de start van de tweede seizoenshelft.

WorldRX: Kristoffersson blijft verbazen.
Bakkerud versus Ekström - Audi S1 RX Supercar
Door het feit dat Kristoffersson voor eigen publiek start met een voorsprong van 31 punten op zijn eerste achtervolger Loeb is de Zweedse VW Polo rijder reeds zeker dat hij de vakantie ingaat op kop van het klassement want er zijn maar maximum 30 punten te verdienen tijdens een race. De rest van de fabrieksrijders volgen met de Noor Bakkerud op kop voor de Zweed Timmy Hansen. De Olbergs MSE rijders Larsson en Eriksson bevinden zich met een 11de en 12de plaats in de gevarenzone terwijl Kleppers als Grönholm en Chicherit voorlopig niet bij de top 12 zitten en dus nog werk aan de winkel hebben om zich nog in de halve finales te murwen.

EuroRX: Zware opdracht voor 'MDK' De Keermaecker
Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiesta Supercar
In Euro RX waren het Cyril Raymond en Thomas Brytesson die de winst verdeelden. De Noor reed een eerste en een tweede chrono en heeft dus voorlopig de pole. Raymond reed pas een dertiende chrono in de tweede heat en staat voorlopig vierde na kampioenschapsleider Reinis Nitiss en René Münnich. Met een 14de en een 17de chrono plaats staat Michaël de Keersmaecker met zijn Ford Fiësta voorlopig op een 16de plaats op 30 deelnemers. Er is maar plaats voor 12 piloten in de halve finales en zodoende zal MDK nog een tandje moeten bijsteken.

Cyril Raymond - Peugeot 208 Supercar
Hij tracht nu om zijn Fiësta van iets meer vermogen te voorzien na wat onderhandelen met de preparateur terwijl hij ook de verhoudingen van de versnellingsbak gaat aanpassen voor de twee slotkwalificaties op zondag. Eenvoudig zal dit niet zijn, want enkele titelpretendenten staan er niet goed voor en zullen ongetwijfeld ook een tandje bijsteken. Dan denken we vooral aan thuisrijder Anton Marklund, tweede in het kampioenschap en voorlopig op een uitzichtloze 18de plaats. Ook de Deen Ulrik Linnemann, derde in het kampioenschap, is met een voorlopige 14de plaats nog niet geklasseerd voor de halve finales.

RX2: De Ridder gaat door op zijn elan
Guillaume De Ridder - RX2
In RX2 zit Guillaume De Ridder terug op schema met de pole en de daaraan reeds verbonden 16 punten. De Belg is voorlopig de snelste van het 29-koppig deelnemersveld met vooral Zweedse thuisrijders. Hierdoor is De Ridder nu reeds zeker dat hij op zondag minstens de tweede plaats zal pakken en over Evjen en Gryanzin zal springen. De Noor en de Let zijn immers met een respectievelijke 22ste en 14de kwalificatie reeds uitgeschakeld en scoren 0 en 3 punten. De Ridder staat nu virtueel op de tweede plaats achter zijn teammaat Eriksson met een verschil van 11 punten.

TouringCar: Volders op een (diepe) zulcht van de titel
Sivert Svardal - Mazda RX8 TouringCar
In TouringCar is het met de billen dicht op zondag voor Steve Volders die als leider richting Höljes vertrok voor de laatste race van het seizoen. Onze landgenoot kon zich kwalificeren, maar pas op de 11de plaats die recht heeft op zes punten. Dat brengt zijn saldo voorlopig op 52 punten. Derde in de tussenstand, Daniel Lundh mag reeds zijn wagen op de opligger plaatsen en daar zal het gevaar niet van komen. Ook de tweede in de tussenstand Wilsberg kwalificeerde zich met de hakken over de sloot en scoorde met de twaalfde plaats een puntje minder dan Volders en volgt op 47 punten. Sverdal daarentegen pakt de pole en de felbegeerde 16 punten. Hij komt virtueel op de tweede plaats met 49 punten of drie minder dan Volders die nog steeds leidt. Ook Holten scoorde goed en pakt 14 punten en komt op 47 of ex aequo met Wilbergs op een gedeelde derde plaats. Het worden nog spannende momenten morgen tijdens de halve finales en finale waarin nog 14 punten te verdelen zijn.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 30 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Sweden.