van der Horst

Zweden: Neuville doet gouden zaak in strijd om titel

Thierry Neuville
Thierry Neuville
De overwinning van Thierry Neuville in Zweden mag op z'n zachtst gezegd straf genoemd worden en is voer voor de statistiekjes. Maar wat belangrijker is, is dat de Oostkantonner helemaal in de strijd zit om de titel en de WRC-ranking fier mag aanvoeren, minstens nog drie weken.
Historisch, zo mag het omschreven worden, die overwinning van Thierry Neuville in Zweden. Hij is pas de derde niet-Scandinaviër die op de Zweedse sneeuw kan winnen. Hij komt met zijn zevende WRC-winst ook op een lijstje terecht met Sandro Munari, Bernard Darniche en Gilles Panizzi en nog belangrijker, het is voor het eerst dat een Belg helemaal alleen op kop komt van de WK-tussenstand (Vorig jaar proefde hij al van de leiding, al moest hij die nog delen met Sébastien Ogier). Om maar te zeggen dat hij niet enkel de Belgische historiek herschrijft, maar ook in de internationale charts veel meer dan zomaar een voetnoot zal blijken.

Nicolas Gilsoul & Thierry Neuville
Nicolas Gilsoul & Thierry Neuville
Meer nog dan enkele fijne statistiekjes, levert zijn overwinning de Oostkantonner een fikse bonus op in de strijd om de titel. Met 41 punten werpt hij zich meteen op tot de belangrijkste uitdager van Sébastien Ogier (of gelijk wie zich straks nog mengt in de titelstrijd). Ogier volgt al op tien punten (dankzij een uitgekiende strategie). Alle Toyota's volgen al op achttien punten en meer en in eigen rangen telt Andreas Mikkelsen nu al bijna de helft minder punten. Kris Meeke heeft nog maar 17 punten, maar verdedigt straks wel zijn "titel" in Mexico.

Dat Neuville straks moet gaan vegen in Mexico is dan weer een nadeel (al zal het nadeel wellicht nooit zo groot zijn als in Zweden). Bovendien kan Sébastien Loeb (Citroën C3) misschien een handje helpen om belangrijke punten af te snoepen van andere kampioenschapsrijders. De Fransman zal (net als Meeke) geholpen zijn door een goede startpositie.

In ieder geval kan een voorsprong van 10 punten in de WK-tussenstand na twee wedstrijden nooit een nadeel genoemd worden. Co-rijder Nicolas Gilsoul gaf alvast aan dat hij blij is om straks te openen. "Het maakt deel uit van het spel", toonde Gilsoul zich een fiere en waardige WK-leider. Olé!

Foto: Twitter & Hyundai Motorsport

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 19 februari 2018.
  • Footprints F1 Abu Dhabi

Copyright 2000-2018 Autosport.be - Contacteer ons