van der Horst

Zweden: Wie houdt Kristoffersson van zijn tweede titel op rij

Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
We zijn amper zes wedstrijden ver in het kampioenschap en we weten niet wie in staat is om Johan Kristoffersson van een tweede wereldtitel op rij te houden. Halfweg het seizoen en de bookmakers zetten de Zweedse VW Polo rijder als torenhoog favoriet. Een beetje vergelijkbaar met de prestaties van ene Martin Schanche of Kenneth Hansen in hun periode. Maar die hebben wel nog onderling geduelleerd. Of korterbij Petter Solberg en Mattias Ekström die sinds het ontstaan van het WK Rallycross ook enkele seizoenen de te kloppen mannen waren. Maar niemand die erin slaagde om binnen twee seizoenen 12 wedstrijden te winnen tijdens 15 opeenvolgende meetings. Dat is scoren aan 80%. Onwaarschijnlijk straf.
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Of moeten we het zoeken in het materiaal en levert Volkswagen voorlopig de snelste wagens? Ogier reed in het WRC ook de pannen van het dak met een VW Polo, net als Loeb tijdens de hoogdagen van Citroën in het WRC. Maar niemand die een dergelijke reeks ooit kon neerzetten. Misschien zijn we onbewust de bevoorrechte toeschouwers van de snelste rallycrosser aller tijden? Aan de verenigde concurrentie zal het niet liggen, want die is er wel met drie officiële merken en minimum zes fabriekswagens en toppiloten als Loeb, Ekström, Solberg, Hansen, Bakkerud, enz. We weigeren voorlopig nog om op voorhand te zeggen wie tweede wordt na Kristoffersson, maar stilaan gaat de vraag toch die richting uit. Wie houdt Johan Kristoffersson van zijn tweede titel op rij?

Petter Solberg - VW Polo R Supercar
Petter Solberg - VW Polo R Supercar
Tijdens de kwalificaties stonden de VW Polo’s met vier beste chrono's helemaal voorin met twee poles in de halve finale voor Kristoffersson en Solberg.
Kristoffersson dus op pole in de eerste halve finale die hij makkelijk won voor Timmy Hansen die na zijn joker in extremis Ekström nog naar de derde plaats kon verwijzen. Loeb, die nochtans net als Timmy Hansen over een nieuwe wagen beschikt, kwam niet verder dan een vierde plaats en dus geen finale voor de Fransman terwijl hij ook in de kwalificaties reeds belangrijke punten liet liggen met een zevende stek.
Solberg kon het VW feestje compleet maken in de tweede halve finale. De Noor pakte een kopstart en het leek erop dat ook hij zijn halve finale zou winnen tot hij zijn motor naar de eeuwige jachtvelden stuurde. Bakkerud pakte dankbaar over voor Kevin Hansen en Grosset-Janin die voor het eerst de Renault op de startgrid van de finale parkeerde. Timerzyanov en Larsson reden lek.

Timmy & Kevin Hansen
Timmy & Kevin Hansen
Voor de finale stond Kristoffersson opnieuw op de pole, geflankeerd door de Audi S1 van Bakkerud terwijl we op de tweede en derde startrij de broertjes Timmy en Kevin Hansen (Peugeot), Ekström (Audi) en de Renault Mégane RS van Grosset-Janin. De eerste startrij schoot het snelst uit de startblokken en Krostoffersson leidde de dans voor Bakkerud en Kevin Hansen, terwijl Timmy Hansen Ekström en Grosset-Janin onmiddellijk gingen jokeren. In de tweede ronde reed Kvin Hansen schade en moest opgeven. Kristoffersson reed Bakkerud uit de wielen en won zijn vijfde race van het seizoen. Maar voor de rest van het podium was het bakkeleien tot de laatste meters. In de laatste rond ging Bakkerud jokeren en werd kwam net tussen het vechtende duo Hansen-Ekström terecht. Hij kon Hansen opzij zetten en werd mooi tweede. Ekström dacht hetzelfde te doen, maar knalde op de wagen van Hansen die in de kattenbak verdween. De Zweedse Audi-rijder werd hiervoor terecht naar de laatste plaats verwezen en werd zesde. Het is reeds de tweede maal dat Ekström tegen de lamp loopt wegens onsportief gedrag. In Barcelona zette hij ook SQolberg opzij tijdens de start van de finale en ook toen werd hij naar de laatste plaats verwezen. Zodoende werd Hansen nog vierde, maar mocht Grosset-Janin zijn Renault Mégane RS op het podium heisen.

Bakkerud versus Ekström - Audi S1 RX Supercar
Bakkerud versus Ekström - Audi S1 RX Supercar
In de tussenstand verhuist Loeb van de tweede naar de vierde plaats en diept Kristoffersson zijn voorsprng verder uit. Hij begon aan het weekend met een voorsprong van 31 punten op Loeb. Nu komt Bakkerud op de tweede plaats met een achterstand van 40 punten terwijl ploegmaat bij Volkswagen Solberg derde word en reeds tegen een achterstand aankijkt van 46 punten. De Peugeot rijders Loeb en Timmy Hansen staan vierde en vijfde op respectievelijk 48 en 49 punten of 2 puntjes meer dan Ekström. Ondanks de waanzinnige voorsprong van Kristoffersson is er toch veel spanning in het kampioenschap gezien er amper een verschil van amper 11 punten tussen P2 en P6. 

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op dinsdag 3 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Sweden.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons